Božská bezmasá jídla, která si zamilují i masožravci

Bigstockphoto
|
27. 08. 2021
|
Na světě existuje spousta receptů, které nutně nemusí obsahovat maso, a i přesto jsou vynikající. My pro tebe máme 5 zajímavých pokrmů, které si prostě zamiluješ.

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Prvním bezmasým pokrmem je veganská verze tradičního italského jídla původem z Neapole. Na tyhle božské špagety budeš potřebovat následující ingredience:

  • 250 gramů bezvaječných špaget
  • 50 mililitrů olivového oleje
  • 8 stroužků česneku
  • 1 chilli papričku
  • hrst sekané petržele
  • hobliny z veganského sýru

Jak na to?

Špagety jednoduše uvař v osolené vodě tak, aby byly al dente. Mezitím, co se špagety vaří, si nakrájej česnek na silnější plátky a chilli na tenká kolečka. Olivový olej nalij na pánev a rozehřej. Do něj pak přidej nastrouhaný česnek spolu s papričkou a prohřej je (česnek nesmí zhnědnout).

Po prohřátí přidej uvařené špagety spolu s trochou vody z vaření. Důkladně promíchej, zasypej čerstvou a nasekanou petrželí a podávej. Na talíři zdob hoblinkami veganského sýra nebo sušenými chilli vločkami.

Čočkovo-rajčatové kari

Čočkovo-rajčatové kari je sice trošku náročnější na přípravu, výsledek ale stojí za to. Potřebovat na něj budeš:

  • 150 ml červené čočky
  • rajčata v plechovce
  • rajčatovou passatu
  • máslo
  • slunečnicový olej
  • 2 velké cibule
  • 1 červenou chilli papričku
  • třtinový cukr
  • 2 lžíce mleté kurkumy
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 2 lžíce kari
  • skořici
  • 1 lžičku mletého nebo hrst čerstvého koriandru
  • vodu dle potřeby
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Čočku namoč alespoň na hodinu do vody. V hrnci rozehřej máslo spolu s olejem a přidej najemno nakrájenou cibulku. Směs zarestuj, přidej chilli papričku a veškeré koření.

Jakmile se rozvoní, přilij k němu plechovku loupaných rajčat spolu s rajčatovou passatou. Podle chuti zasypej třtinovým cukrem a opékej, dokud rajčata nezměknou. Po 5–10 minutách směs rozmixuj a přidej k ní propláchnutou a okapanou čočku.

bigstock-homemade-spicy-indian-curry-le-382405682.jpg

Čočka je dobrým zdrojem bílkovin, zařazuj ji do jídelníčku!
Bigstockphoto
Tuhle dobrotu si určitě neuděláš jen jednou.

Podle potřeby dolij vodou a nech vařit. Občas promíchej, aby se čočka nepřipálila. Na konci vaření dochuť kořením garam masala, osol, opepři, stáhni z plotýnky a přidej nastrouhaný česnek. Podávat můžeš s vařenou basmati rýží.

Mac 'n' Cheese

Jídlo oblíbené zejména za oceánem se dá připravit v mnoha variantách. Pokud miluješ hromady voňavého sýra a těstoviny, následující recept si prostě zamiluješ. Na Mac 'n' Cheese budeš potřebovat:

  • těstoviny
  • máslo
  • plnotučné mléko
  • hladkou mouku
  • 4 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • čedar nebo parmazán
  • bobkový list
  • hořčici
  • provensálské bylinky
  • strouhanku

Jak na to?

Troubu si rozehřej na 220 °C. Těstoviny uvař podle návodu v osolené vodě tak, aby byly al dente. Oloupej si česnek a nastrouhej čedar nebo jiný oblíbený sýr. V hrnci s tlustým dnem rozpusť čtvrt kostky másla, přisypej mouku a vytvoř jíšku.

Do jíšky nastrouhej česnek, přidej bobkový list a špetku muškátového oříšku. Celou směs zalij mlékem a důkladně míchej. Jakmile bude omáčka hustá, přidej do ní uvařené a přecezené těstoviny, bylinky, další hrst čedaru, lžíci hořčice a sůl s pepřem.

Vedle si připrav zapékací misku, kterou vymažeš máslem a těstovinovou směs do ní přesuň. Vrchní část těstovin zasypej zbytkem nastrouhaného sýra a strouhankou. Peč zhruba 15-20 minut a ihned podávej.

Vege pad thai

Pad thai je typickým thajským pokrmem, který je běžně podáván nejen ve fasfoodech, ale i v mnoha asijských restauracích. Základem pokrmu jsou rýžové nudle, které se spolu s masem (ve vege verzi s tofu) a dalšími přísadami smaží na speciální pánvi zvané wok. Na přípravu vege pad thai budeš potřebovat:

  • 2 porce rýžových nudlí
  • plátek uzeného tofu
  • 4 lžíce teriyaki omáčky
  • 4 lžíce sójové omáčky (shoyu nebo tamari)
  • 1 chilli papričku
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • 1 jarní cibulku
  • 1 plechovku sójových klíčků (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 limetku
  • 2 vejce

Na ozdobu:

  • nesolené a restované arašídy
  • sezamová semínka
  • čerstvé bylinky – např. koriandr, thajská bazalku, pažitku

Jak na to?

Jako první si namoč nudle do horké vody a nech je změknout tak, aby byly ohebné. Tofu nakrájej na plátky nebo kostičky a vhoď ho do misky. Přidej k němu teriyaki, sójovou omáčku a chilli papričku nakrájenou na kolečka. Nech marinovat několik hodin, ideálně pak přes noc.

bigstock-pad-thai-is-thai-food-noodle-a-374020165.jpg

Bezmasá jídla bývají lehká, tak se jich neboj!
Bigstockphoto
Oblíbený pokrm pad thai si můžeš připravit i v bezmasé verzi.

Oloupej si cibuli a nakrájej ji na malé kostičky. Mrkev oškrábej a nastrouhej na hrubém struhadle. Zelenou cibulku šikmo překrájej a sójové klíčky propláchni a nech okapat.

Limetku si rozkroj na měsíčky, vymačkej z poloviny šťávu a druhou polovinu si nech na zdobení hotového jídla. Buráky nahrubo nadrť v hmoždíři nebo mixéru a za sucha orestuj na pánvi.

Rozpal si pánev wok, přidej do ní olej a cibulku důkladně orestuj. Jakmile bude cibule hotová, přisypej k ní mrkev a marinované tofu. Zprudka opékej asi 1-2 minuty, pak do pánve nasyp hnědý cukr, přilij vymačkanou šťávu z limety a vše promíchej.

Směs v pánvi odhrň kousek na stranu a na vzniklou volnou plochu rozklepni vejce. Nech pár vteřin smažit a několikrát promíchej asi, jako když chystáš omeletu. Následně vajíčko promíchej s ostatními ingrediencemi.

Na závěr přidej měkké nudle, párkrát je v pánvi prohoď, přidej zelenou jarní cibulku i klíčky, ještě jednou zamíchej a ihned podávej. Na talíři zdob nadrcenými buráky, cibulkou, sezamovými semínky, koriandrem a k porci přidej měsíček limetky.

Vege boršč

Boršč je polévka z červené řepy, která svými kořeny sahá až na Ukrajinu. Obvykle se vaří z vývaru z kostí a masa a směsi osmažené zeleniny. Pokud chceš svému jídelníčku odlehčit, máme pro tebe vege verzi. Potřebovat na ni budeš:

  • 250 gramů cibule
  • olej
  • 500 gramů rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 750 gramů červené řepy
  • 3 kusy řapíkatého celeru
  • 750 gramů brambor
  • 500 gramů bílého zelí
  • 1 a 1/3 litru zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý pepř
  • špetku cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 svazek petržele
  • 2 snítky kopru
  • 1 lžíce sójového jogurtu nebo rostlinné kysané smetany

Cibuli oloupej a nakrájej na tenká kolečka. Rajčata přelij vroucí vodou a nech je spařit ve vodě po dobu jedné minuty. Poté je opláchni studenou vodou a zbav slupek. Rajčata nakrájej na tenké plátky, brambory omyj, oloupej a nakrájej na středně velké kostky. Bílé zelí očisti a nakrájej na proužky.

Do hrnce nalij olej a podus na něm dozlatova cibuli. K cibuli pak přidej zeleninu a dus asi 15 minut na mírném ohni. Poté přilij vývar, dochuť solí, pepřem, cukrem a šťávou z citronu a vař asi 30 minut.

Bylinky pořádně omyj, nakrájej (¼ si odlož) a přidej do polévky. Hotovou polévku ozdob zbytkem bylinek a lžičkou sójového jogurtu nebo rostlinnou kysanou smetanou.

Máš nějakou oblíbenou veganskou pochoutku, o kterou by ses s námi ráda podělila? Napiš nám recept do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Související články