Nejlepší dipy k masu a zelenině. Zkus křenový, s ořechy nebo medem

bigstockphoto.com
|
06. 12. 2020
|
Dopřát si lahodné a rozsýpající se masíčko nebo syrovou či grilovanou zeleninu ve společnosti famózního dipu, to zní jako prima, ne? Ať už si dobrotu připravíš pro sebe, nebo pro návštěvu, nebudeš litovat.

Dip je samostatně podávaná omáčka, do které konzumenti namáčejí třeba falafel, brambory, sýry nebo tortillové chipsy. Jako dip může podávat i ocet, olivový olej, med, majonézu a samozřejmě hořčici a kečup.

Základem dipu je nejčastěji creme fraiche, zakysaná smetana, jogurt nebo majonéza. Pak už záleží jen na tvých chutích a na tom, co máš právě doma. K těm nejčastějším dipům patří tzaziki, tatarská omáčka nebo guacamole. A my pro tebe máme 5 tipů na dip, kterými své chuťové buňky dosyta uspokojíš.

Baba ganoush

Tenhle dip je taky poměrně známý, i když třeba ne tolik jako zmíněné guacamole nebo tzaziki. Jde o dip hodně oblíbený na Blízkém východě, zvlášť pak v Libanonu.

Co potřebuješ (na 4 větší porce): 700 g lilku, šťávu z citrónu, 50 g tahini pasty, lžičku mletého kmínu, 2 stroužky česneku, lžíci olivového oleje, hrst hladkolisté petrželky a granátové jablko (není nutné)

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 180 °C a zpracuj si lilky – umyj je, osuš, propíchej na pár místech vidličkou a nech ho péct asi 45 minut, dokud nezměkne.
  • Upečené lilky nech vychladnout, pak je rozkroj a vydlabej z nich dužinu. Hned ji zakápni citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
  • Dužinu pak rozmačkej vidličkou na kaši.
  • K téhle kaši přidej tahini, olej, sůl a kmín.
  • Oloupej česnek, prolisuj ho, smíchej se solí a pak přidej ke zbytku.
  • Dip servíruj s nasekanou petrželkou a zrníčky granátového jablka. Přikousni k němu ideálně opečený pita chleba.

Dip z gorgonzoly a s vlašskými ořechy

Co potřebuješ (na 4 větší porce): 100 g krémového sýra, 80 g gorgonzoly, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 60 g zakysané smetany, lžičku najemno nasekaného rozmarýnu, ½ lžičky nastrouhané citrónové kůry, lžičku cukru, lžíci olivového oleje, pepř a sůl

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 180 °C.
  • Na pekáč si připrav rozmarýn, ořechy a citrónovou kůru. Všechno zakápni olejem, osol, opepři a posyp cukrem.
  • Všechno pak na pekáči dobře promíchej.
  • Tuhle směs peč 5 minut a dávej pozor, abys ořechy nespálila. Nech je vychladnout.
  • Zhruba ¾ ořechů pak rozmixuj a dej do misky, přidej krémový sýr, zakysanou smetanu a gorgonzolu a pořádně všechno zamíchej, aby vznikla jemná pasta, ve které budou křupat oříšky.
  • Když budeš chtít, můžeš přidat ještě trošku soli a pepře.
  • Tenhle dip je bezva třeba k preclíkům, tortillovým chipsům nebo pozor – k měsíčkům jablek!

Přečti si taky: Domácí bulky na burger: nekaz chuť masa obyčejným pečivem

Hořčicový dip s medem

Tohle je tak trošku náš favorit, protože je nejen chuťově skvělý, ale taky maximálně jednoduchý. A nakonec i výrazný a prostě fenomenální!

Co potřebuješ: kelímek zakysané smetany, lžičku medu, sůl, pepř, kvalitní dijonskou hořčici a stroužek česneku

Jak na to?

  • V misce smíchej hořčici (jen na špičku nože!), smetanu a med.
  • Oloupej a prolisuj česnek a přidej ho ke směsi.
  • Osol, opepři, případně přidej víc hořčice. Hotovo!

bigstock-crispy-barbeque-chicken-wings-359037976.jpg

Spousta dipů se dá připravit snadno a rychle.
bigstockphoto.com
Vyzkoušej některý z našich receptů a poděl se o výsledek v diskuzi pod článkem!

Křenový dip pro ostřejší nátury

Miluješ křen? Připrav si z něj dip, na který už nedáš dopustit!

Co potřebuješ: 2 lžíce zakysané smetany, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, pepř a sůl

Jak na to?

  • Tady stačí smíchat všechno dohromady.
  • Se solí a pepřem opatrně. Křen je výrazný, tak ať chuťové buňky ví, co z toho vybrat.

Pikantní curry dip

Tenhle dip zaručeně potěší každého milovníka kari, bez výjimky!

Co potřebuješ: ½ hrnku namočených kešu oříšků, 1 a ½ lžíce curry pasty, lžíci tamari sójové omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, ½ lžičky granulovaného česneku, ½ chilli vloček, ½ lžičky zázvoru, ¼ hrnku vody

Jak na to?

  • Kešu si den před přípravou dipu namoč.
  • Pak dej všechny ingredience do mísy a smíchej je.
  • Ideální je mixovat, aby vznikla naprosto hladká pasta.

Tenhle dip je bezva s mrkvovými hranolky, ale i s masem nebo zeleninou.

Máš svůj oblíbený dip a chybí ti tu? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články