Granátové jablko: Klenot zimy se postará o tvou imunitu a přenese tě do exotiky

Shutterstock
|
05. 01. 2023
|
Byla jsi – mírně řečeno – v rozpacích, když jsi nějakou náhodou přišla ke granátovému jablíčku… A najednou jsi nevěděla, co s ním? Žádné obavy. Podíváme se na něj zblízka.

Granátové jablko je plodem marhaníku granátového (granátovníku obecného). Takové granátovníky rostou do výšky 5–8 metrů a daří se jim hlavně ve Středozemí. Svůj úplný původ má jablko na Blízkém Východě, odkud se ale rozšířilo takřka do celého světa.

Samotné jablko má asi 12 centimetrů v průměru a už na první pohled zaujme šestibokým tvarem. Uvnitř je pak 6–12 pouzder, v nichž najdeš semena. Těch je v jednom plodu většinou víc než 600!

shutterstock_342804440.jpg

Grenadina je součást mnoha míchaných drinků.
Shutterstock
Víš, že z granátových jablek vzniká grenadina? Tenhle sytě červený sirup s hořkosladkou chutí se pak přidává do míchaných drinků.

Granátovému jablíčku se přezdívá „klenot zimy“. Jeho sezóna se totiž odehrává od září do února, postupně je pak najdeme i v našich supermarketech. Prostě v období, kdy vitamíny potřebujeme snad ze všech ročních období nejvíc.

Při konzumaci zajásá celé tělo

Dalo by se říct, že granátové jablko je vlastně superpotravina. Když si ho pravidelně dopřeješ, poděkuje ti celé tělo, ať už trávíš dny v kanceláři a odpoledne u televize, nebo od rána jedeš na plný výkon až do samotného závěru dne.

Jde totiž o plod, jenž je nabitý vitamíny a minerály, které celkově povzbudí imunitu. Mluvíme hlavně o vitamínu C, K, A a B1, B2, B3 a B5. Z minerálů tu pak má podstatné zastoupení železo, hořčík, vápník a fosfor, dost je v něm i sodíku a draslíku. A té vlákniny!

Kromě vitamínů a minerálů z granátového jablka načerpáš i spoustu polyfenolů. Ty se pyšní antioxidačními účinky. Polyfenolů je v granátových jablkách tolik, že nejenže působí proti volným radikálů v jejich množení, ale dokonce zvládají i zpomalovat růst rakovinných buněk v organismu!

Ne že by to bylo málo, přesto to není všechno. Tyhle plody dokážou zmírňovat projevy chronických zánětů, přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu v krvi, starají se o zdraví kostí a vyplavování hormonů serotoninu a estrogenu. Taky podporují čisticí funkci ledvin a jater. A posloužit můžou koneckonců i jako afrodiziakum…

Granátové jablko se hojně využívá i v kosmetice, dokáže totiž skvěle hydratovat i suchou pleť a pokožku.

Jak jíst granátové jablko?

Když ho rozkrojíš, vykoukne na tebe ohromné množství maličkých semínek. Bezva, ale co s nimi? Drolit si je do pusy? Možné to je. Není to ale jediný způsob, jak si tenhle vitamíny nabušený zázrak dopřát.

Vůbec nejlepší a nejjednodušší je rozkojit ho a prohnat ho lisem na citrusy. Tak ze semínek vyteče šťáva, kterou si vychutnáš v celé její parádě. Mimochodem – právě ve formě fresh šťávy se s granátovým jablkem nejčastěji setkáš všude, kde je teplo a o dost turistů. Zatímco u nás je granátové jablko poměrně drahá legrace, například na Sicílii nebo v Izraeli je to něco prachsprostě obyčejného.

shutterstock_1326521288.jpg

Nejjednodušší způsob, jak si granátové jablko vychutnat, je vylisovat si ho.
Shutterstock
Chuť šťávy je možné trošku přirovnat k chuti červeného rybízu.

Šťáva ze semínek, kterou ti v některých destinacích nabídnou u stánku s větší frekvencí než zmrzku, má sladkokyselou chuť a s přivřenou chuťovou buňkou by se dala přirovnat k chuti červeného rybízu. Záleží ale samozřejmě na zralosti – výsledek může být spíš kyselý, nebo báječně slaďoučký.

Pokud si ale nechceš granátové jablko mačkat do skleničky, můžeš prostě vydrolit semínka a použít je například do snídaňové kaše, smoothies a dezertů, ale taky do zeleninových salátů, k masu, rybám nebo třeba k sýrům.

shutterstock_523240231.jpg

Zkus si semínka granátového jablka přidat do zeleninového salátu.
Shutterstock
Semínka granátového jablka se hodí nejen do sladkých, ale i slaných jídel.

Jak dostat semínka ven?

Je to docela jednoduché. Rozřízni jablko napříč, půlku si vezmi nad větší misku a slupku trošku naklepej vařečkou. Semínka, která nevypadnou, pak vyber zvlášť rukou.

Jablko, které stálo u prvotního hříchu

Jestli jsi doteď měla pocit, že Adam s Evou rozhněvali Boha excesem s běžným jablkem, byla jsi na omylu! Ono jablko hříchu bylo totiž granátové.

A není to jediná zajímavost, která se k tomuhle ovoci váže. Řekové například věří, že granátové jablko přináší štěstí, hojnost a plodnost. Právě plodnost si pak přebírají i Turci – na turecké svatbě nevěsta jablíčkem hodí, a kolik z něj vypadne semínek, tolik dětí bude údajně mít.  

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články