7 důvodů, proč si pravidelně dopřát Matcha Tea

Shutterstock
|
04. 01. 2024
|
Už jsi o něm nejspíš slyšela, ale možná jsi ho ještě neochutnala. A to je chyba! Matcha Tea je neobyčejně prospěšný zelený čaj nabušený chlorofylem a antioxidanty. Jeho pravidelná konzumace má spoustu výhod.

Co to vůbec Matcha Tea neboli zelený čaj Matcha? Jde o čaj vyráběný z lístků čajovníku, který je ovšem měsíc před sklizní zastíněn. Tím se zvyšuje jeho produkce chlorofylu. Proto je pak Matcha Tea nadpozemsky zelený (spíš smaragdový) a vyznačuje se nasládlou chutí.

#1 Tenhle čaj tě nakopne!

Jestli často piješ kávu, abys přežila další hodiny se svou únavou, vyzkoušej místo ní občas Matcha Tea. Rozdíl je v tom, že kofein v čaji (tein) nepřichází s takovou silou, ale zato ti energie déle vydrží. Obsažené antioxidanty nejenže zvýší schopnost soustředění, ale taky pomáhá s pamětí.

#2 …a hodí tě do pohody

Nervy, stres? Zkoušky nebo třeba série pracovních pohovorů? Matcha Tea ti pomůže. Obsahuje totiž aminokyseliny L-theanine, jež dokážou v mozku navodit stav klidu a relaxace. Skvělé na tom je, že při tom nedochází k únavě.

#3 Antioxidanty v boji proti volným radikálům

O volných radikálech už jsi taky určitě něco slyšela, ale možná ses o ně víc nezajímala. Volné radikály jednak způsobují oxidativní stres a předčasné stárnutí buněk a jednak může napomoct vzniku rakoviny. Podle průzkumů obsahuje Matcha Tea až 10x větší množství antioxidantů než klasický zelený čaj (a to ten kvalitní!).

shutterstock_2083310104.jpg

Matcha Tea si můžeš vychutnat třeba s mlékem nebo medem.
Shutterstock
Na vynikající a jemné Matcha latté nemusíš do předražené kavárny. Zvládneš si ho připravit i doma.

#4 Posiluje imunitní systém

Imunitní systém je snad základ našeho fyzického bytí. Jakmile je slabý, spřátelíš se s každým bacilem, který kolem tebe proletí. Jedním ze způsobů, jak na jeho kondici zapracovat, je pít Matcha Tea. Obsahuje totiž vitamín A, vitamín C, draslík, železo a vápník.

#5 Pomáhá při hubnutí

Pravidelné pití Matcha Tea je prospěšné i během procesu hubnutí. Vybudí totiž tělo ke spalování většího množství tuků, i když jsi zrovna v klidu. Dokáže zrychlit metabolismus až 4x, a to bez vedlejších účinků, jako je nepříjemné bušení srdce nebo vysoký krevní tlak.

#6 Chrání játra a podporuje jejich kondici

Bez jater to v životě nejde, i kdybychom se na hlavu stavěli. Hrají totiž důležitou roli při vyplavování toxinů z těla, jsou důležitá pro metabolizaci léků, které užíváme, i pro zpracování živin.

V roce 2015 vzniklo 15 studií, které potvrdily, že pravidelné pití tohohle čaje játrům jednoznačně prospívá, protože snižuje riziko jejich onemocnění. Zároveň je tu ale bohužel pár nejasností ohledně jaterních enzymů, což si i podle odborníků vyžaduje další studie.

shutterstock_2350236259.jpg

Dezerty s Matcha Tea? Jsou vynikající!
Shutterstock
Matcha Tea můžeš klidně využít i při pečení!

#7 Prospívá srdci

Existují výzkumy, v jejichž závěru se mluví o tom, že pití čaje typu matcha chrání srdce před možným onemocněním. Všeobecně je totiž zelený čaj skvělý pomocník, který snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Zároveň se efektivně podílí na snižování vysokého krevního tlaku

Máš ráda Matcha Tea? A dáváš si do něj nějaké přídavky? 

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea
  • forbes.com/health/body/matcha-tea-health-benefits/
  • webmd.com/diet/health-benefits-matcha
Související články