Nesmrtelná česnečka: polévka, která tě postaví na nohy

Bigstockphoto
|
05. 07. 2021
|
Ať už máš pořádnou kocovinu, nebo prostě miluješ česnek, přijde ti vhod česnečka. Polévka, která ti zachrání krk, ať už jsi toho moc vypila, nebo ses třeba nachladila!

Každý, kdo česnek zbožňuje, si určitě česnečku pravidelně uvaří nebo dopřeje v restauraci. Trošku nás brzdí aroma, které se s touhle zeleninou pojí, nicméně občas si to prostě neodpustíme a pak zběsile žvýkáme žvýkačky nebo cucáme bonbóny. Stojí to za to.

Proč si pravidelně dopřát česnek?

Česnek je slušnou zásobárnou vitamínů a minerálů i těkavých olejů a sirných sloučenin, které způsobují jeho štiplavou chuť. Působí dezinfekčně a protizánětlivě, dokáže ničit bakterie v těle a pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL). A je toho mnohem víc – snižuje vysoký krevní tlak, léčí křečové žíly, chrání před trombózou a rakovinou, je skvělý na posílení imunity.

Máme pro tebe recept na poctivou česnečku a věř, že na její přípravě nic složitého. Pusť se do toho!

bigstock-garlic-cloves-red-garlic-bul-304340563.jpg

Česnek je nabitý prospěšnými látkami, tak si ho pravidelně dopřej!
Bigstockphoto
Česnek je superpotravina, kterou máme pořád nadosah.

Česnečka s bramborami a vajíčkem

Ačkoli si můžeš česnečku udělat opravdu jen jako vývar s česnekem, my dáváme přednost té s bramborami a vajíčkem. To je prostě skutečná delikatesa!

Co potřebuješ (na 4 porce): 4 brambory, 10 stroužků česneku, cibuli, vejce, litr vody nebo zeleninového vývaru, máslo, bobkový list, 2 kuličky nového koření, kmín, majoránku, libeček nebo list petržele, sůl a pepř

Jak na to?

  • V hrnci rozpusť máslo a osmahni na něm pokrájenou cibuli.
  • Pak ji zalij vodou nebo horkým zeleninovým vývarem.
  • Přidej na kostičky nakrájené brambory, kmín, nové koření a bobkový list.
  • Když cibule trošku změkne, přidej do vývaru 5 stroužků česneku nakrájených na plátky.
  • Zbylých 5 stroužků česneku prolisuj a přidej ho do polévky až na poslední minutku vaření. Uchová si tak své cenné látky, chuť a aroma.
  • Podle chuti pak přidej majoránku, sůl, pepř, libeček nebo petržel.
  • Vypni plamen.
  • Rozšlehej vejce a přidej ho nakonec společně s prolisovaným česnekem. Vmíchej obojí do polévky.
  • Polévku servíruj samotnou nebo s dobrým chlebem. Bude to mňamka a přitom tak jednoduchá!

Máš ráda česnečku? Jak si ji připravuješ? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články