Každý, kdo česnek zbožňuje, si určitě česnečku pravidelně uvaří nebo dopřeje v restauraci. Trošku nás brzdí aroma, které se s touhle zeleninou pojí, nicméně občas si to prostě neodpustíme a pak zběsile žvýkáme žvýkačky nebo cucáme bonbóny. Stojí to za to.
Proč si pravidelně dopřát česnek?
Česnek je slušnou zásobárnou vitamínů a minerálů i těkavých olejů a sirných sloučenin, které způsobují jeho štiplavou chuť. Působí dezinfekčně a protizánětlivě, dokáže ničit bakterie v těle a pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL). A je toho mnohem víc – snižuje vysoký krevní tlak, léčí křečové žíly, chrání před trombózou a rakovinou, je skvělý na posílení imunity.
Máme pro tebe recept na poctivou česnečku a věř, že na její přípravě nic složitého. Pusť se do toho!
bigstock-garlic-cloves-red-garlic-bul-304340563.jpg
Česnečka s bramborami a vajíčkem
Ačkoli si můžeš česnečku udělat opravdu jen jako vývar s česnekem, my dáváme přednost té s bramborami a vajíčkem. To je prostě skutečná delikatesa!
Co potřebuješ (na 4 porce): 4 brambory, 10 stroužků česneku, cibuli, vejce, litr vody nebo zeleninového vývaru, máslo, bobkový list, 2 kuličky nového koření, kmín, majoránku, libeček nebo list petržele, sůl a pepř
Jak na to?
- V hrnci rozpusť máslo a osmahni na něm pokrájenou cibuli.
- Pak ji zalij vodou nebo horkým zeleninovým vývarem.
- Přidej na kostičky nakrájené brambory, kmín, nové koření a bobkový list.
- Když cibule trošku změkne, přidej do vývaru 5 stroužků česneku nakrájených na plátky.
- Zbylých 5 stroužků česneku prolisuj a přidej ho do polévky až na poslední minutku vaření. Uchová si tak své cenné látky, chuť a aroma.
- Podle chuti pak přidej majoránku, sůl, pepř, libeček nebo petržel.
- Vypni plamen.
- Rozšlehej vejce a přidej ho nakonec společně s prolisovaným česnekem. Vmíchej obojí do polévky.
- Polévku servíruj samotnou nebo s dobrým chlebem. Bude to mňamka a přitom tak jednoduchá!
Máš ráda česnečku? Jak si ji připravuješ? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!