Snažíte se šetřit? Myslete na tyto skryté výdaje

Pixabay
Komerční článek
|
08. 12. 2021
|
Snažíte se šetřit, ale příliš se vám to nedaří? Možná jsou na vině skryté výdaje, jako je zbytečně drahé pojištění auta nebo mobilní tarif. Odhalte, co konkrétně vám tahá peníze z kapes, a začněte konečně šetřit.

Analýza příjmů a výdajů

Chcete-li si jednou provždy udělat pořádek ve svých financích, neobejdete se bez podrobné analýzy příjmů a výdajů. Nemusíte mít strach – nejedná se o nic složitého. V podstatě stačí, když si na list papíru nebo do excelovské tabulky sepíšete veškeré své měsíční příjmy a výdaje.

Výdaje následně rozdělíte na ty nezbytné (hypotéka, nájem, školné) a ostatní. U nutných výdajů je namístě poradit se s odborníkem, zdali například u úvěrů nepomůže refinancování či sloučení půjček. U zbytných výdajů záleží na vás, jak s nimi naložíte. V mnoha případech zřejmě zjistíte, že právě na nich lze ušetřit.

Proveďte revizi pojištění

Při procházení svých měsíčních výdajů dříve či později narazíte na položku zahrnující nejrůznější pojištění. Jestliže máte pocit, že byste na životním pojištění, pojištění domácnosti nebo pojištění auta mohli ušetřit, obraťte se na odborníka nebo sami proveďte jejich revizi. Použijte online srovnávače pojištění a zjistěte, zda se i v této oblasti neskrývají potenciální úspory.

Použijte srovnávač cen energií

Totéž udělejte, pokud jde o výdaje za elektřinu a plyn. Online kalkulačky za vás porovnají aktuální nabídky na trhu a doporučí vám jen ty nejvýhodnější, z nichž si následně vyberete tu, která vám nejlépe vyhovuje.

Pořiďte si úsporné spotřebiče

Někdy ale změna dodavatele elektřiny nestačí a je třeba začít šetřit jiným způsobem. Zaměřte se proto na své spotřebiče a ty, které nejsou vybaveny moderními úspornými programy, vyměňte za nové. Při jejich výběru se orientujte podle údajů na energetických štítcích, které vás informují o předpokládané spotřebě elektřiny.

Pozor na stand-by režim

Mezi skryté žrouty energie patří rovněž takzvaný stand-by neboli pohotovostní režim, ve kterém zůstává po vypnutí většina spotřebičů. Zpravidla ho prozradí číslice hodin blikající na mikrovlnce nebo malá červená dioda u kraje televize. Ptáte se, co s tím? Vypínejte tato zařízení síťovým vypínačem nebo je rovnou vytáhněte ze zásuvky.

Neplaťte zbytečně moc za mobilní tarif

Vyplynulo z vaší analýzy příjmů a výdajů, že platíte zbytečně vysokou sumu za volání? Pak je načase kontaktovat svého mobilního operátora se žádostí o výhodnější tarif. Jestliže vám brzy vyprší smlouva, pohrozte odchodem ke konkurenci. Pro operátory je v takovém případě výhodnější nabídnout slevu než přijít o zákazníka úplně.

Související články