Božská ayahuasca: tvrdá droga, která léčí deprese?

Shutterstock
|
18. 03. 2023
|
Na jedné straně zakázaná droga, na straně druhé nápoj s léčivými účinky. Prozkoumej s námi halucinogen známý jako ayahuasca.

Ayahuasca, v překladu „liána duše“, je tradiční nápoj z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin obsahujících psychoaktivní látku DMT. Právě kvůli obsahu této látky je ayahuasca v České republice i ve většině Evropy nelegální; jedinou výjimkou je Holandsko, kde se smí používat pro náboženské účely. Zcela legální je pak např. v Jižní Americe, kam se za ní zájemci vydávají nejčastěji.

Doména amazonských šamanů

V Amazonii, odkud pochází, používají ayahuascu domorodci při rituálech už několik tisíciletí, a to jak k očistě těla i duše, tak pro věštění, komunikaci se světem duchů a další magické účely. Občas se připravuje i při společensky významných událostech nebo při rituálu přechodu.

Podle šamanů by měl před vypitím ayahuascy člověk držet několik dní dietu – nejíst kořeněná, tučná, sladká nebo kyselá jídla, vyhnout se červenému a vepřovému masu. Zakázané jsou i drogy včetně kofeinu a alkoholu.

Ayahuascové církve

Psychedelický nápoj se stal postupem času natolik populárním, že inspiroval vznik církví. Tou nejznámější je pravděpodobně brazilská Santo Daime, která používá ayahuascu při svých bohoslužbách. Nebojí se ji podávat i dětem, dokonce novorozencům!

shutterstock_1774635530.jpg

Zatímco u nás je ayahuasca nelegální, jinde s ní není problém.
Shutterstock
Ayahuasca je neodmyslitelnou součástí některých rituálů.

Mezi účinky ayahuascy patří euforické halucinace

Jako u všech drog, i u ayahuascy jsou účinky do jisté míry individuální. Zatímco někdo nemusí vnímat větší změnu, jiní prožívají intenzivní emoční koktejl doprovázený hlubokou introspekcí, euforií, zvýšeným pocením, tělesným třesem, někdy i zvracením. To ale v rituálním kontextu považují šamani za očistu těla.

Ikonické jsou halucinace až vize, obzvlášť geometrické obrazce a různé struktury, které se rychle proměňují. Hodně uživatelů se shoduje v tom, že motivy vizí se opakují; často se v nich prý objevuje had, který je někdy považován za ducha ayahuascy.

Ayahuasca může působit 4–6 hodin s tím, že první účinky se objeví asi po půlhodině.

Ayahuasca má i léčivé účinky

Léčebné účinky amazonského nápoje zajímají čím dál tím víc vědců. Podle všeho má terapeutický potenciál, protože snižuje depresivní a úzkostné projevy. Pozitivní vliv má i na osoby trpící posttraumatickým stresovým syndromem.

Pozor na rizika

Jako všechna psychedelika, i ayahuasca hrozí tzv. „špatným tripem“ v podobě depresí, paranoi nebo panických záchvatů. Vyhnout by se jí měli lidi trpící problémy se srdcem, astmatem nebo epilepsií. Nebezpečná je v kombinaci s některými drogami a léky, zejména antidepresivy a anxiolytiky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články