Tatranský čaj je silný bylinný likér, který je jedním z pokladů slovenského národa. Zahřeje nejen horaly, ale i všechny milovníky bylin a čajových destilátů.
Z tatranských kolib až k nám
Za současným Tatranským čajem stál skutečně horký čaj, ale ne jen tak ledajaký. Základem slovenské medicíny byl vždycky bylinný likér, horká voda, česnek, lůj a kapka medu. Tatranským horalům sloužil k zahřátí i jako životabudič při běžných nemocech.
Pozdější a dnešním chutím snesitelnější varianta byla kombinace horkého bylinného čaje a alkoholu, případně bylinného likéru. Mezi turisty pochodujícími po slovenských horách byl stále oblíbenější, a tak se mu začalo říkat tatranský.
Pití tatranského čaje provází zbojnický rituál
Nápoj se podával v místních kolibách za hřmotného křiku a práskání bičem. Do vzduchu se střílelo z falešné pistole, což mělo vzbudit dojem přepadení opravdovými loupežníky. Dodneška se tento rituál pro zachování tradice dodržuje v každé pořádné kolibě. Jen si to představ: zhasnou se světla a ze tmy se ozve hlasitý pískot, burácivý výskok zbojníků a střelba z bambitek. I nám by se rozbušilo srdce. Na uklidnění si pak každý vypije svůj horký tatranský čaj.
Unikátní složení Tatranského čaje
Ve vodě, která pramení v nejčistší přírodě Tater, se odvážně mísí rozmanité ingredience. Od bylin, extraktů lesních plodů, ibišku až po exotické citrusy. Každý likér v sobě skrývá taky kvalitní čaj, ať už je to černý čaj Assam z Indie, zelený čaj z Číny a Vietnamu, červený Rooibos z jižní Afriky, nebo bílý čaj z Číny.
Za tepla se svařákem nebo na ledu s tonicem
Tatranský čaj, který seženeš v obchodech, je vlastně takový bylinný destilát. Můžeš si ho vychutnat teplý, ale i chlazený na ledu. V létě osvěží citrusový s tonicem, v zimě můžeš vyzkoušet silnější druh se svařákem nebo horkým černým čajem.
My představujeme jeden luxusní recept, který je jako dělaný na zimní večery.
Co potřebuješ: likér na tatranský čaj, horký čaj Assam uvařený v jablečném džusu, čerstvou šťávu z půl citrónu, karamelizovaný med
Jak na to?
- V kastrůlku pomalu zahřívej med.
- Když začne tuhnout, přidej vodu.
- V jablečném džusu uvař čaj.
- Přilij likér, citrónovou šťávu a karamelizovaný med podle chuti.
- Všechno zamíchej, nápoj přelij do hrnečku a pěkně si ho vychutnej, ať už se zbojnickým rituálem, nebo bez něj.
Na zdraví!