Co jsi nevěděla o jmelí: přinese štěstí, sníží krevní tlak a zajistí věčnou lásku

Shutterstock
|
21. 12. 2023
|
Jmelí je nejen vánoční ozdoba, ale taky magický pomocník našich předků, léčivka a jed. Co všechno jsme o téhle pozoruhodné rostlince ještě zjistily? Mrkej!

Jmelí je poloparazitická bylina z čeledi santálovitých, která se uchycuje na kmenech stromů, kde vytváří kulovité keříky o velikosti až jednoho metru. Z hostujícího stromu si odebírá vodu a minerální látky, zatímco fotosyntézu si zajišťuje sama.

Zajímavé je, že jmelí vypadá na každém stromě jinak a má i jiné vlastnosti. Například z lípy bývá placaté s drobnými listy, zato na topolu tvoří objemné koule. Dobře se mu daří na borovicích a ovocných stromech, jako jsou jabloně a meruňky. Ovšem jedno pravidlo platí pro všechny druhy – semena jsou prudce jedovatá!

V posledních letech se jmelí ve volné přírodě enormně rozšířilo, což může v korunách pravidelně neošetřovaných stromů napáchat velké škody.

Víš, že jmelí se samovolně nerozrůstá? Rozšiřují ho ptáci pomocí trusu nebo očišťováním zobáků o větve stromů.

Na světě existuje až 70 druhů jmelí

Na světe je prý neuvěřitelných 70 druhů jmelí. V Česku jsou ale nejrozšířenější tři druhy. Jejich název je odvozen od hostitelského stromu, jedná se o jmelí jedlové, jmelí borovicové a jmelí listnáčové (jmelí pravé). Jakmile už si ho neseš domů, pověs si ho, nebo ho dej do vázy bez vody. Tak ti vydrží nejdéle.

Jmelí fascinovalo už naše dávné předky

Kouzelné schopnosti jmelí uctívali staří Slované, Keltové, Germáni, a dokonce i Římani. Záhadou pro všechny bylo, že se zelené větvičky objevují na větvích stromů i během zimy, a ještě k tomu nesou plody.

Záhy se taky přišlo na to, že listy jmelí mají léčivé účinky. Keltové s ním léčili třeba i neplodnost. Věřilo se, že početí dítěte napomůže už jen pouhá přítomnost jmelí v domě. Z toho pravděpodobně vznikl dnešní zvyk – líbání pod jmelím. Slované si ze jmelí dělali košťata, která přezdívali metly duchů. Snítku si zavěšovali i nad vchodové dveře, aby se jim vyhnuli duchové a zlé čáry.

Proč se prodává pozlacené jmelí? Ve starověku měli lidé ke jmelí takovou úctu, že jeho sběr probíhal pouze zlatým srpem. Právě z toho důvodu se dneska zlatí.

A co na to křesťanství?

Podle výkladu kněžích bylo jmelí z dávných dob celým stromem, z jehož dřeva Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Ovšem po 33 letech ho Římané porazili, aby z něj pro Krista zhotovili kříž. Strom pak seschl a proměnil se v drobnou keřovitou rostlinu, která chce lidi zahrnovat dobrem.

Pomůže s cukrovkou i klimakteriem

Vzpomínáš na komiks o Asterixovi a Obelixovi? Právě jmelí totiž bylo součástí kouzelného lektvaru, díky kterému tito galští hrdinové získávali svou sílu. Ale pozor, nejedná se jen o filmovou fikci. Jmelí se v přírodním léčitelství s oblibou užívá dodnes.

Účinné látky téhle vánoční bylinky dokážou rozpouštět usazeniny v cévách. Tím jmelí prospívá lidem s onemocněním cévního systému, a to i v případě infarktu nebo mozkové mrtvice.

Dál se jmelí doporučuje při poruchách štítné žlázy, pro cukrovkáře a jako podpůrná léčba při rakovině (zejména žaludku). Taky ulevuje v době klimakteria, a to tím, že odbourává návaly krve do hlavy. Sama si můžeš ze jmelí připravit čaj nebo tinkturu, vyhni se ale bobulkám. Ty jsou jedovaté.

Když budeš chtít jmelí pravidelně užívat, poraď se o tom s praktikem. Bude to tak lepší.

shutterstock_1969124998.jpg

Jmelí je poloparazitická bylinka. Takhle už jsi ho určitě taky viděla!
Shutterstock
Věděla jsi, že bílé bobulky se používají do mastí na omrzliny?

Příprava čaje a tinktury

Pokud si chceš připravit léčivý čaj ze jmelí, nejvhodnější způsob je macerování. Do nádoby dej jmelí, studenou vodu a louhuj 12 hodin. Potom dej tekutinu na chvíli prohřát (ale ne na vysokou teplotu).

Kromě macerátu si můžeš připravit i tinkturu s alkoholem. Čerstvé jmelí nasekej, zalij pálenkou a nech 6 týdnů louhovat. Jmelí ze stánků se ale vyhni, může být chemicky ošetřené, aby déle vydrželo.

Nejvíc účinných látek má jmelí sbírané v listopadu, prosinci a březnu. Mysli na to, že sběr lze provádět jen tehdy, pokud teplota neklesne pod -4 °C.

Symbol Vánoc a věčné lásky

Větvička jmelí se stala oblíbenou součástí vánoční výzdoby. A možná právě teď ji máš zavěšenou na stropě nebo nad rámem dveří, aby ti do domu přinesla štěstí. A taková líbačka pod zavěšeným jmelím o Vánocích? Páry, které ji absolvují, prý zůstanou navždy spolu!

Vyzkoušíš to taky?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • bydlimekvalitne.cz/co-jste-nevedeli-o-jmeli-magicka-rostlina-zazene-zle-duchy-i-lupy-ve-vlasech
  • bauhaus.cz/blog/jmeli
  • kudyznudy.cz/aktuality/jmeli-cizopasnik-ktery-prinasi-stesti-a-zahani-zle
  • vysocina.rozhlas.cz/jmeli-je-dobre-na-vysoky-tlak-i-krecove-zily-ale-musi-se-pit-caj-louhovany-za-7115185
Související články