Trápení, radost i nejistota. Šup s nimi do jednoho deníku!

www.bigstockphoto.com
|
28. 07. 2020
|
Připadá ti psaní deníčku jako činnost ideální pro první láskou ztrápenou puberťačku? Ale kdepak! Deník si může psát každý bez ohledu na pohlaví a věk (a národnost, rasu, vyznání…). Do deníku se dá nasypat jakékoli tajemství, radost i bolest. A je to fajn.

Je to fajn ventilace. Jsi něčeho naprosto plná, potřebovala bys to vykřičet do světa, kamarádkám a příteli už jsi to řekla, ale pořád to nestačí? Potom je právě deník tím nejlepším řešením, jak svoje pocit dokonale vyventilovat a stoprocentně je prožít. Nebo je to řešení, jak se podělit o trápení nebo o tajemství, o které se nechceš dělit. Ale sdělit ho chceš.

Psycholog vždycky po ruce

Víš, že když tě něco trápí, můžeš se nepříjemných pocitů aspoň částečně zbavit tím, že je ze sebe vypíšeš? Někdy prostě nemáš po ruce někoho, kdo by ti porozuměl a třeba ti i poradil, jak vzniklou situaci řešit. Pro prvotní úlevu je deník to nejlepší, co člověk kdy vymyslel. Ať už máš za sebou fajn den, nebo naopak den pod psa, zapiš si vše do deníku. Bude ti líp!

Poselství příštím generacím

Díky deníku si můžeš parádně ucelit všechno, co prožíváš. Můžeš to mít na jednom místě. Můžeš se k tomu kdykoli vrátit a prožít to znova. Nebo do něj vypsat jen to zlé, co tě kdy potkalo, a při nějakém zlomovém okamžiku ho spálit. Můžeš cokoli, co ti udělá dobře. 

Tvůj deník ti může dobře posloužit i za několik let. Třeba budeš prožívat podobné situace a ráda si přečteš, jestli ti hlavou běhalo to samé i poprvé, nebo se na to teď díváš jinak. Možná najdeš v minulosti i řešení. A taky se ti bude deník jednou hodit, až budeš chtít pobavit svoje děti, nebo jim ukázat, že i ty jsi párkrát zakopla a spadla, ale zase ses zvedla. Nemluvě o tom, jak se budeš s odstupem času usmívat na stránkami popsanými tvou platonickou láskou k češtináři ze střední.

Písmenka přinášejí úlevu

Psychologové i pedagogové se vesměs shodují v tom, že psaní deníku má terapeutické účinky, takže se toho neboj a piš. Nezáleží na tom, jestli „umíš psát“, jestli zvládáš gramatiku a pravopis jako největší lingvista, nebo sekáš jednu hrubku za druhou. Tady to prostě nehraje roli. Piš a vyjadřuj svoje pocity tak, jak je to pro tebe přirozené. A v žádném případě se nestylizuj, buď sama k sobě upřímná.

Svěřené trable = poloviční trable. I proto stojí za to vést si deník!

Taky nemusíš psát každý den, ani nemusíš psát pravidelně. Sedni si k deníku, když se ti chce. Nikdy se nenuť, nesmí z toho být povinnost, kterou si sama dáš.

V současné době máš i na výběr, jestli si chceš psát deník ručně do nějakého pěkného sešitu nebo zápisníku, který k tomu svým vzhledem přímo láká, nebo jestli dáš přednost počítači a pořádně dokument se svými myšlenkami zahesluješ.Já jsem si deník psala asi pět let, popsala jsem hromady krásných sešitů, každá stránka byla nabitá emocemi, nebo naopak nudou a každodenní šedí – ale i to je život. Všechny tyhle sešity jsem schovávala pod matraci nebo do šuplíku pod postel. No, ten počítač má fakt svoje výhody… 

Související články