Jak se zbavit celulitidy jednou provždy? Chce to trpělivost

Bigstockphoto
|
21. 08. 2022
|
S celulitidou se za život setká až 90 % žen. Zbavit se jí není snadné, ale ne nemožné. Jak s ní tedy nadobro zatočit?

Nezáleží na tom, jestli máš pár kilo navíc, nebo postavu jako Kim Kardashian. Pomerančová kůže dokáže potrápit mnohé z nás. Pokud se letos stydíš ukázat v plavkách, nejvyšší čas s tím něco udělat!

Proč vzniká celulitida

Hlavní příčinou vzniku celulitidy bývá špatná funkce lymfatického systému, zadržování vody v buňkách a problém s odváděním odpadních látek z metabolismu. Přestože existuje řada neovlivnitelných faktorů vzniku celulitidy jako jsou genetika, věk nebo hormonální nerovnováha, v několika případech se její stav ovlivnit dá.

Nejčastější důvody vzniku celulitidy:

  • nezdravý životní styl (strava, alkohol, kouření, málo spánku apod.)
  • nedostatek pohybu
  • nadváha
  • stres (koukni na 10 rad, jak se se stresem vyrovnat)
  • dehydratace
  • užívání hormonální antikoncepce

Jak se zbavit celulitidy? Základem je zdravý životní styl!

Jak zatočit s celulitidou? Klíč spočívá v rozproudění lymfatického systému a vyplavení toxinů z těla. První věcí, na kterou by ses měla zaměřit, je nastartování zdravého životního stylu. Začít můžeš jídelníčkem. Zkus omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru, soli a tuků. Patří k nim třeba cukrovinky, uzeniny nebo polotovary. Ty tělo zbytečně zavodňují a hromadí v něm toxiny. Místo nich zařaď do jídelníčku ovoce a zeleninu, luštěniny, vejce, bílé maso nebo ryby, které napomáhají ke správné funkci buněčného systému.

Dalším důležitým bodem je pravidelný pitný režim. Pro správnou funkci lymfatického systému bys denně měla vypít aspoň 2 litry vody. Omez sladké nápoje a alkohol, a zkus je nahradit obyčejnou vodou nebo čaji. Na detoxikaci organismu pomáhá například zelený a černý čaj, kopřiva, pampeliška, hořec nebo jalovec.

bigstock-hands-of-the-massage-therapist-404752067.jpg

Víš, co všechno proti celulitidě pomáhá?
Bigstockphoto
Celulitida je pořádně nevzhledná, ale můžeš proti ní efektivně bojovat!

Nezapomeň na pohyb!

Základem k nastartování správné funkce metabolismu je pohyb. Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybových aktivit jsou ideálními podmínkami pro rozvoj celulitidy. Ruku v ruce s tímto životním stylem jde stres, který tvému zdraví taky nijak neprospívá. Zkus tedy denně zařadit aspoň krátkou sportovní aktivitu, jako je svižná procházka, plavání nebo jóga. Zlepšíš tak nejen problémy s celulitidou, ale uděláš i něco pro své zdraví a psychiku. A jaké jsou konkrétní cviky na celulitidu? Vyzkoušet můžeš například dřepy, výpady vpřed, úklony nebo stoj na špičkách.

Lymfodrenáž

Za efektivní metodu zlepšení stavu celulitidy se považuje lymfodrenáž. Jedná se o masáž lymfatických uzlin, provedenou strojem nebo ručně, která dokáže rozproudit oběh lymfy. Doporučujeme obrátit se na fyzioterapeutické centrum, aby byla lymfodrenáž provedena odborně a nenapáchala víc škody než užitku.

Krémy a přípravky? Ano, ale…

Na trhu existuje spousta přípravků proti celulitidě. Negarantují sice stoprocentní výsledky, ale za pokus to stojí. Začít můžeš tím, že si před koupelí promasíruješ pokožku problematických partií tělovým kartáčem, abys zvýšila cirkulaci krve. Efektivním způsobem je taky aplikace peelingu několikrát týdně (například ze zeleného jílu nebo skořice).

K dostání jsou i zpevňující krémy a gely proti celulitidě, které bys měla používat pravidelně aspoň 6 měsíců. Odborníci ale varují, že po skončení jejich užívání se problém pravděpodobně vrátí zpátky, takže pouze na tento způsob radši nespoléhej. Na celulitidu je potřeba se zaměřit jako na celek a dlouhodobě změnit životní styl. Jedná se o běh na dlouhou trať, ale výsledek stojí za to.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články