Chceš mít vlastní blog? Máme pro tebe návod, jak na to!

www.bigstockphoto.com
|
06. 03. 2016
|
Jak založit blog a o čem psát, když už bude na světě? Jak často na něj přispívat a jak zařídit, aby se o něm vědělo? Tyhle a mnohé další otázky ti určitě proběhly hlavou, když jsi začala uvažovat o vlastním blogu. Máme pro tebe odpovědi!

Mít blog je pro jedny koníček až vášeň, pro jiné ztráta času. Někdo se chce o své příběhy, zážitky a zkušenosti dělit se světem, někomu přijde forma blogu nanejvýš přehnanou sondou do osobního života. Blog může být jediné místo, kam kdy napíšeš vlastní verše nebo povídky. Blog může být přítel, zpovědnice, parťák pro relax… Cokoli!

Piš o tom, co je ti nejbližší

Chtěla bys psát, ale marně přemýšlíš, jaké informace bys mohla světu předat? Potom pro tebe máme tu nejcennější radu – piš o tom, co dobře znáš, co je ti blízké, co máš ráda a čím se ráda zabýváš. Může to být móda, vaření a pečení, fitness, literatura, cestování, obyčejné historky všedních dní. Možností je mnoho. Můžeš psát o něčem, čemu se věnuješ, nebo můžeš psát o sobě. Pak už je jen na tobě, jak blízko k tělu si pustíš čtenáře. Jakéhokoli.

Piš o tom, v čem jsi dobrá a čím žiješ. Takové blogy jsou perfektní – příspěvky se čtou samy a lidé z nich snadno čerpají inspiraci pro svůj vlastní život. Zvlášť když jsou nabité optimismem – pak se čtenáři rádi vracejí.

Piš pravidelně

Pravidelně neznamená jednou za měsíc. To by tvůj blog skončil v propadlišti internetu, i kdybys v několika příspěvcích shrnula podstatu celého světa nebo v nich načrtla řešení hladomoru v Africe. 

Ideální je přispívat třeba 1-2x týdně. Samozřejmě se k tomu nemůžeš nutit, protože by se to pak asi nedalo moc číst, všechno by bylo umělé a nastavované. Právě proto je důležité vybrat si oblast, která je pro tebe nevyčerpatelná, aspoň na nějakou dobu.

Skvělým řešením je propojit svůj blog s Facebookem, založit mu stránku, pozvat na ni nejdřív svoje kamarády a kolegy z práce. Uvidíš, že když budeš psát zajímavě, obliba stránky a samotného blogu rapidně poroste. Stačí jen upozornit na své blogové novinky na Facebooku a půjde to.

Bez chyb, prosím

Chyby se najdou všude, o tom žádná. Blog nemusí psát jenom bohemisti, to by taky byla pěkná nuda. Příspěvky se ale čtou mnohem líp, když v nich nesekáš hrubky a netvoříš jednolitý text bez teček, čárek, vykřičníků a otazníků.

Vsaď na příjemné ztvárnění

Grafika blogu může spoustu návštěvníků odradit už po prvním pohledu. Nebo ti taky může návštěvnost zachránit. Zkus zapojit všechny síly do toho, aby byl vzhled blogu příjemný, nebyl rušivý, nestrhával na sebe pozornost na úkor textu.

K textu nezapomeň sem tam dát jednu dvě fotografie nebo ilustrační obrázky. Psané slovo se tak pěkně rozdělí a pro čtenáře bude ještě příjemnější a stravitelnější.

Top 5 blogů, které stojí za pozornost

Na závěr mám pro tebe malou inspiraci – 5 blogů, které se fakt povedly a jimž se daří. Mrkni na ně, třeba ti něčí styl padne do oka a hned budeš vědět, jakým směrem se chceš ubírat.

1. Stravování: S vášní pro jídlo - http://www.svasniprojidlo.cz/ 

Při příchodu tě přivítá příjemný střídmý vzhled a pak spousta úžasných a netradičních receptů, které okouzlí každou kočku s vášní pro vaření. Na příspěvcích je vidět, že autorka je píše s velkým zaujetím.

2. Fitness: Food Inspire - http://food-inspire.blogspot.cz/

Tenhle blog rozhodně není jenom o jídle, jak název napovídá. Mezi zdravými recepty jsou tu cviky, cvičební plány, otázky a odpovědi, příspěvky o cvičení, to vše v báječné kombinaci. S vizuální stránkou je to malinko horší, ta je až příliš střídmá až chladná. Věřím ale, že pro zájemkyně o obsah není překážkou.

3. Cestování: Travel with Love - http://www.travelwithlove.cz/

Jedna obyčejná holka z malého českého města si dala pauzu na vejšce a po vyřízení všech náležitostí odletěla (původně na rok) do USA dělat au-pair. V Americe už je druhý rok, občas „padá na hubu“, ale je neskutečně pozitivní, děti ji milují, začala pravidelně běhat, ve volném čase cestuje po Státech… A hlavně předává zkušenosti všem, kteří by do Států jako au-pair rádi vyletěli.

4. Literatura/vlastní tvorba: Deníček moderního fotra

Buď můžeš v rámci literárního blogu rozebírat díla klasiků, nebo můžeš sama tvořit. Autor Deníčku moderního fotra začal pozoruhodným způsobem psát o své pozoruhodné „mateřské“ a o každodenním rodeu se synem. Odběratelé facebookových postů, čtenáři příspěvků na blogu i čtenáři knih, které už autorovi vyšly, pravidelně pláčou. Smíchy.

5. Móda: Pavlína Jágrová

Blog Pavlíny Jágrové je sympaticky jednoduchý a nabitý obsahem týkajícím se módy. Z příspěvků můžeš nejen čerpat inspiraci pro vlastní oblékání, ale můžeš získat i informace o tom, co je in a co by nemělo ujít alespoň tvojí pozornosti, když už to unikne tvému šatníku.

Máš co říct? Tak piš!

Jsi v něčem dobrá, nebo teprve začínáš? Poděl se o to, pokud chceš, aby o tom lidé věděli. Piš o tom, buď originální, snaž se přicházet s nápady, které nikdo nemá. Piš o sobě, buď to ty. A když si zvolíš oblast, která ti fakt sedne, neúspěchu se nemusíš bát. Tak do toho!

Související články