Průvodce po úžasném světě Instagramu: seznam se s ním!

bigstockphoto.com
|
08. 02. 2017
|
„Cože, ty nemáš účet na Instagramu?“ Jestli tuhle otázku slýcháš tak často, že už se ti při ní ježí chlupy na rukou, měla bys začít jednat. Instagram je fajn sociální síť, na kterou nemusíš napsat ani čárku, když nebudeš chtít. A přitom budeš ve spojení.

Co je Instagram a jak funguje?

Instagram je sociální síť, která funguje na principu sdílených obrázků, fotografií a videí. Jednoduše vyfotíš, co ti přijde zajímavé, a svůj postřeh nasdílíš. Můžeš sledovat své přátele a známé i cizí lidi, kteří jsou podle tebe hodni tvé pozornosti. O oblibě Instagramu hovoří už to, že v první den, kdy byla aplikace pro smartphony k mání, si ji stáhlo 25 tisíc lidí. Dnes ho má více než 600 miliónů osob!

Fotky

Na Instagramu šly primárně vždycky sdílet fotky, drobné střípky ze života lidí po celém světě. Díky hashtagům (o nich bude řeč později) se taky můžeš podívat na fotky s konkrétním tématem.

Videa

Postupem času přibyla i možnost přidávat krátká videa, která netrvají déle než minutu – aby nebyla nudná a aby měla spád. Tam, kde nestačí fotka, prostě přijde video.

Kde ho stáhnout?

Instagram si stáhneš jednoduše tam, kde stahuješ ostatní aplikace. Pro Androidy je k dispozici ke stažení v Google Play, pro Iphone v Apple Store a pro Windows z Windows Phone Store. Aplikace je zdarma.

bigstock-vintage-summer-vacations-78925151.jpg

Na Instagramu můžeš sledovat přátele i cizí lidi.
bigstockphoto.com
Balíš na dovču nebo už na ni jen vzpomínáš? I o to se můžeš podělit.

Jak si založit účet?

Založení instagramového účtu je jednoduché jako všude jinde. Aplikaci na smartphonu spustíš a zvolíš možnost „zaregistrovat se“. Zadáš svůj e-mail a klepneš na „další“, případně se můžeš přihlásit přes Facebook, to je asi ještě jednodušší. Když odešleš svůj e-mail, vytvoříš si uživatelské jméno a heslo a potvrdíš klepnutím na „hotovo“. A je hotovo.

Účet můžeš vytvořit i na počítači, stačí přejít na adresu instagram.com, zadat svůj e-mail, vymyslet přihlašovací jméno a heslo (i tady je možnost přihlášení přes Facebook).

Filtry

Příspěvky, které na Instagram dáš, můžeš různě upravovat – nejen měnit jas, kontrast nebo sytost, ale taky je můžeš vylepšovat pomocí rozmanitých filtrů, které dodají příspěvku třeba víc tepla nebo naopak chladu, dojem slunečního svitu nebo pozitivních barev všude kolem. Filtry jsou oblíbeným nástrojem, a to už nejen na Instagramu.

Přečti si taky: 4 typy lidí, které bys měla přestat sledovat na sociálních sítích

Hashtagy

Co je na Instagramu skvělé, je možnost tvorby hashtagů. Hashtag je slovo nebo fráze za znakem #. Hashtag už dneska viděl každý. Je na čase, aby ses s nimi naučila pracovat taky.

Hashtag je vlastně klíčové slovo, kterým pojmenuješ to, co na tvém příspěvku je. Když třeba sdílíš fotku sebe se svou drahou polovičkou, můžeš napsat třeba #mydva, #laska, #spolu a podobně (bez oddělovacích čárek). A taky můžeš používat hashtagy v cizích jazycích, nejúspěšnější jsou samozřejmě ty v angličtině.

Podle hashtagů pak uživatelé Instagramu jednoduše najdou příspěvky, které mají něco společného, třeba právě lásku, pár. Takhle můžeš vyhledávat příspěvky, které tě zajímají – stačí klíčové slovo zadat do „lupy“ přímo v aplikaci a je to.

bigstock-couple-eating-icecream-taking-74262514.jpg

Instagram umožňuje vylepšovat fotky pomocí filtrů.
bigstockphoto.com
"Takhle báječně se máme!" I to můžeš říct světu na Instagramu. A samozřejmě téměř cokoli jiného.

Repost

To, co tě zaujme, můžeš taky přeposlat – buď svým přátelům mimo Instagram, nebo jednoduše uděláš screen shot, uložíš ho jako obrázek a použiješ standardně jako fotku, kterou nasdílíš.

Boomerang

Boomerang je aplikace v aplikaci. Díky ní můžeš vytvářet kratičká minividea. Nejde tedy ve výsledku ani o statickou fotku, ani o video o maximální délce jedné minuty. Stačí jen stisknout spoušť a Boomerang vytvoří automaticky 10 snímků – na tobě je, abys dělala to, co chceš zachytit.

Jak získat co nejvíce followerů?

Stejně jako na Facebooku toužíme po množství lajků a komentářů (nebo lidí, s nimiž budeme ve spojení), i na Instagramu chce spousta z nás dosahovat množství followerů, tedy lidí, kteří nás sledují. Základem jsou samozřejmě zajímavé fotky a videa, vhodně zvolené filtry (nebo si můžeš zakládat na tom, že filtry nepoužíváš), třeba i dobrý komentář k nim a smajlíky. A samozřejmě hashtagy, bez nich by byl tvůj příspěvek mnohem méně viditelný.

Taky se ujisti, že jsi svůj profil nastavila jako veřejný, jinak by ho viděli jen lidé, kterým to speciálně povolíš. Možnost změny najdeš v nastavení.

K nejpoužívanějším a nejvyhledávanějším hashtagům patří například tyto: love, me, cute, follow, happy a další. Taky jsou některé, které mohou spojovat všechny příspěvky, třeba photooftheday, instagood a jiné. Ty mohou příspěvky zviditelnit taktéž. Fajn jsou taky tzv. geotagy, které označují místo, kde jsi fotku nebo video pořídila.

Kupování followerů? Rozhodně ne!

Na Instagramu můžeš dokonce své sledovatele nakoupit, ale dobrotu to rozhodně nedělá. Zvlášť ti, kteří na této sociální síti mají firemní profily a followery potřebují jako sůl, se toho dřív často dopouštěli a nakonec toho nechali. Získali totiž sice spoustu followerů, ale k ničemu jim to nebylo, protože jim třeba nikdy nedali „lajk“, takže jejich příspěvky vešly vniveč.

Nabrat totiž spoustu followerů znamená vynutit si něčí pozornost. Zájem o tvoje příspěvky a tvou osobu není reálný. A za další – tihle followeři jsou ti k ničemu, protože z toho, co sdílíš, je zaujme minimum, jak je jejich okruh široký.

marshmallow-1036566_960_720.jpg

Fotit můžeš všechno ze svého života.
pixabay.com
Tvůj instagramový účet může být plný nádherných věcí a můžeš získat i hodně obdivovatelů.

Jak můžeš své příspěvky analyzovat?

Jak zjistit, koho tvoje příspěvky zajímají a kdo tě sleduje? Můžeš zkusit nakouknout na iconosquare.com, díky kterému zjistíš třeba statistiky za měsíc, to, jak si vedou jednotlivé příspěvky a další věci, které mohou hrát roli, pokud nechceš jen vystavovat fotky, ale máš vyšší cíl a chceš se stát ve světě Instagramu známou osobností.

Související články