Cestování autem s dětmi? Ne, opravdu to nemusí být horor

Shutterstock
|
12. 07. 2022
|
Z obvyklého „a kdy už tam budem’“ máš osypky už měsíc dopředu. Jak malé špunty na cestě zabavit? Klid. S naší přípravou zvládneš cestování autem s dětmi na jedničku.

Už se vidíš na pláži s drinkem. Ovšem na tu pláž musíte nejprve s celou rodinou nějak dojet. A že ta cesta nebude zrovna krátká. Poradíme ti, co všechno sbalit na cestu a jak děti zabavit, abyste do cíle dojeli s dobrou náladou.

Mňamky do krabiček

Jídlo a pití je pro cestování autem s dětmi naprostý základ. Abyste nemuseli co hodinu stavět a zdržovat se nákupem, připrav si krabičky s dobrotami už dopředu doma. Oblíbené jsou u dětí sendviče, tousty se šunkou a sýrem, mini bagetky nebo pizza šneci. A takovým domácím borůvkovým koláčem od babičky taky jistě nikdo nepohrdne. Přidej i na kostičky nakrájené kousky ovoce a zeleniny, potomky příjemně osvěží. Vedle nešlápneš ani s ovocnými kapsičkami, křupkami a sušenkami.

Náš tip: Dětem zabal i mlsoty, které doma tolik nesmí. Mohou to být bonbónky za odměnu nebo malé čokoládky.

Starší děti můžou s přípravou krabiček na cestu aktivně pomoct. Vlastnoručně připravený sendvič jim bude chutnat o to víc.

Kdo si hraje nezlobí

Už dopředu promysli, čím dítka v autě zabavit, aby se nezačala nudit. Připrav tašku her a zábavy. Chybět by v ní rozhodně neměly omalovánky, pastelky, oblíbené časopisy, knížky, samolepky, ale i tablet, sluchátka, chytrý telefon a nabíječka. I když se doma snažíš čas u elektroniky regulovat, při cestování autem s dětmi platí trochu jiná pravidla. Potomky pohádka zaměstná, což ty pro klidnou cestu potřebuješ.

Nejmenším cestovatelům se jistě zalíbí interaktivní hračky, které vydávají nejrůznější zvuky, cinkají, chrastí a šustí. Řidiče o tom ale raději informuj dopředu.

Náš tip: Jako eso v rukávu si tajně přibal i nějakou novou hračku, a když půjde do tuhého, slavnostně ji vytáhni.

Až děti přestanou bavit hračky a pohádky, přijdou na řadu hry, do kterých se budeš muset taky zapojit. Ale bude to zábava, slibujeme. Slovní fotbal zná každý, ale na rozcvičení s ním můžete začít. Pak plynule přejděte na hru příběh na pokračování, kdy každý z vás řekne jednu větu a druhý pokračuje. Schválně, jaký zajímavý nebo napínavý příběh vymyslíte.

S další hrou mraky na obloze si procvičíte fantazii. Copak vám ty mraky asi připomínají? Další hra je hádací, kdy si jeden z vás myslí například pohádkovou postavičku a ostatní ji musí pomocí otázek uhodnout. Ale pozor, odpovídat se může jenom „ano“, nebo „ne“.

shutterstock_2146797305.jpg

Dovolená s dětmi je zábava, ale chce to přípravu.
Shutterstock
V cílové destinaci už bude zábava. Nejdřív ale musíte zvládnout cestu.

A kdy už tam budem’?

I když o dětech na zadních sedačkách téměř nevíš, dlouhá cesta může být i tak pěkně frustrující. Řešení to má, sledujte všichni společně, jak cesta ubíhá. Připrav doma malé jízdenky a každou hodinu si zahraj na průvodčího a zahlas „jízdenky, prosím“. Potomci odevzdají jízdenku a ty jim jako odměnu dáš malý sáček s překvapením nebo sladkostí.

Další varianta je vyrobit kartičku s políčky a například za každou půlhodinu vlepit do příslušného políčka samolepku nebo ho orazítkovat. Dětem bude cesta rychleji utíkat a zároveň budou vědět, kolik hodin mají ještě před sebou.

Cestování autem s dětmi má trošku jiné grády, než když jsi jela s kámoškami na dámskou jízdu. Ovšem dá se zvládnout v klidu, když se důkladně připravíš. Na cestu nachystej dostatek dobrůtek a nápojů a připrav oblíbené hračky a hry. Aby všem cesta rychleji utíkala, sledujte pomocí „jízdenek“, jak ubíhá. A nezapomeň pro celé přípravy myslet taky na sebe a partnera, čím si cestu zpříjemníte? Co taková karamelová káva do termosky? Vždyť se říká: Spokojený rodič = spokojené dítě.

Tak šťastnou cestu!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články