3 úžasná místa v Chorvatsku, která musíte navštívit

Invia.cz
Komerční článek
|
25. 10. 2021
|
Chorvatsko je klasickou destinací. Ale to neznamená nudnou. Pokud vám přijde, že zde nemáte už co objevit, nejspíš nevíte, kam vyrazit. V článku vám představíme 3 úžasná místa.

Možná jsme sem jezdili s rodiči, možná zem teprve objevujete. Ať tak či tak, určitě nejezděte pouze na populární místa plná turistů. Příjemné počasí v Chorvatsku výletům opravdu nahrává, tak si sbalte batoh, foťák a vyražte.

Ostrov Čiovo nabízí okouzlující vůně a pláže

Nedaleko města Trogir a pouhých 20 minut od Splitu se nachází ostrov Čiovo. Je proslulý levandulí, rozmarýnem a olivovníky. Kdyby někdo vyrobil parfém s názvem Středozemní moře, určitě by voněl po Čiovu.

Ačkoli se ostrov stal v posledních letech turisticky velmi oblíbeným, jižní část ostrova stále poskytuje klidné útočiště.

Na jižní straně ostrova Čiovo se nacházejí 3 místa, která stojí za návštěvu. První z nich je pláž Duboka Uvala (Hluboká zátoka). Tato oblázková zátoka má tu nejkřišťálovější vodu, do které se kdy dostanete, a je ideální pro relaxační dovolenou na pláži.

Jen kousek od Duboka Uvala leží Duga Uvala (Dlouhá zátoka). Tato nádherná pláž působí poněkud drsnějším dojmem díky velkým přírodním kamenům, které lemují pobřeží. Přímo nad pláží se nachází restaurace Konoba Django, kde se k obědu podávají místní dalmatské speciality. Pokud máte chuť na dobré jídlo a výhled, určitě ji navštivte.

Třetím místem, které stojí za návštěvu na Čiovu, je svatyně Panny Marie Prizidnické. Tato malá svatyně se nachází nedaleko obce Slatine vysoko nad mořem na útesech Čiova. Je zde vytesaná cesta, která vede k malému kostelíku a starému klášteru postavenému v roce 1546.

Opravdovým lákadlem je však výhled na ostrovy Šolta a Brač!

Chorvatsko lokalita


Invia.cz
Chorvatsko má co nabídnout

Lastovo plné čisté přírody

Představte si ostrov, který je téměř celý pokrytý bujným středomořským lesem, kde voda oslňuje a kde se znečištění a ničení přírody ještě neprojevilo. To je Lastovo.

Lastovo je jedním z nejodlehlejších ostrovů u chorvatského pobřeží. Po mnoho let byl pro cizince uzavřen, protože v minulosti sloužil jako vojenská základna. Z tohoto důvodu a kvůli množství cestování, které je potřeba k tomu, abyste se na něj dostali, zůstává Lastovo stranou zájmu. Pokud tedy hledáte místo, kde se s houfy dovolenkářů rozhodně nesetkáte, je Lastovo tou správnou volbou.

Tato enkláva je součástí úchvatného souostroví 13 ostrovů, které jsou oficiálně uznány jako chorvatský přírodní park, kde lesy tvoří 70 % rozlohy. Kromě hustých lesů se můžete těšit na koupání v extrémně čistých vodách, klidné písečné zátoky a pravý ostrovní život.

Plitvice


Invia.cz
Některá místa jsou jednoduše dechberoucí

Mljet obýval i známý Odysseus

Podobně jako Lastovo, i ostrov Mljet oplývá množstvím zeleně. Je považován za jeden z nejkrásnějších chorvatských ostrovů!

Většinu ostrova tvoří Národní park Mljet, několik vesnic a dvě slaná jezera. Jezera jsou oblíbenými místy ke koupání místních obyvatel i návštěvníků.

Mljet je ostrov, který je vhodný pro ty, kteří hledají klidnou dovolenou s dostatkem času na opalování a prozkoumávání hustého středomořského lesa. Pokud vás to neláká, postačí vám den nebo dva.

Tento nezkrotný ostrov je dokonalým rájem pro ty, kteří chtějí uniknout od rušného městského života. Milovníci přírody ocení kilometry cyklistických a turistických stezek, nedotčenou přírodu, olivové háje, vinice a čisté vodní plochy.

Traduje se, že na tento Mljet přijel Odysseus a zůstal tu 7 let! Truchlil zde pro svou milovanou ženu Penelopu. Na ostrově je po něm dokonce pojmenována jeskyně (), kde řeckého hrdinu ošetřila Kalypsó!

Někdo věří, že Kalypsó pobývala na ostrově Ogygia na Maltě, ale s tím nesouhlasí dubrovnický kartograf Aristide Vučetić a jeho bádání a stejně tak uštknutí sv. Pavla jedovatou zmijí. Ty se totiž nachází zde na Mljetu - “hadím ostrově”.

Související články