Výběr jízdního kola není věda. Tohle jsou naše tipy napříč druhy

Bigstockphoto
|
11. 04. 2021
|
Jízda na kole neodmyslitelně patří k životu spousty z nás. Někteří jezdí pravidelně, jiní si jen občas vyrazí na cyklovýlet. Je jedno, do které skupiny patříš.

Není na čase udělat si radost novým kolem přesně podle tvého gusta? Podívej se, podle čeho se orientovat a jak vybírat.

Než se začneš rozhlížet, promysli si tohle:

  • V jakém terénu se budeš nejčastěji pohybovat? Je velký rozdíl mezi jízdou na silnici, na lesní cestě a v divočině.
  • Budeš-li jezdit v terénu, potřebuješ odpružení vpředu i vzadu, nebo si vystačíš s tím předním?
  • Chceš jezdit jen s „vlastním pohonem“, nebo toužíš po elektrokole, které ti občas pomůže? Jestli bydlíš v kopcích, neboj se toho, i kdyby ti bylo dvacet!

A dál sleduj tyhle parametry:

  • Velikost rámu. Každý výrobce kol má tabulku, ze které vyčteš, jaká velikost rámu je pro člověka tvého vzrůstu nejlepší.
  • Velikost kol. Zatímco s menšími koly se víc našlapeš, ta velká se hůř ovládají, když chceš řezat zatáčky, především v přírodě. Se zlatou střední cestou 27,5“ pravděpodobně nic nezkazíš.
  • Materiály a hmotnost kola. Jestli vyjedeš na kolo jednou za měsíc a nehodláš ho tahat přes nerovnosti typu schody, nemusíš si s tím lámat hlavu. Jinak ale platí, že čím lehčí kolo, tím líp.

Na trekingovém kole se svezeš po každé upravené cestě

Po silnici i lesní cestě a upravené stezce se ti dobře pojede na trekingovém kole. Pokud jezdíš těmihle typy terénů, ale zároveň nezajíždíš do neupravených svahů, na nichž čeká spousta nástrah, tohle bude ideální. Nemá tak široká kola jako horské kolo, takže se na něm tak nenadřeš (to se počítá hlavně na silnici). V drsnější terénu ale nedokáže zaručit stabilitu.

Takovým pěkným chameleonem, kterého můžeme doporučit, je třeba Author Horizon ASL 2020. Je klasickým zástupcem své kategorie a nezklame tě.

 

MTB kola jsou pro správné drsňačky

Jestli tě láká jízda v zapeklitém terénu, nerovné povrchy, kameny, kořeny a hlína, pak si budeš libovat v kategorii MTB kol. A pokud patříš k náročnějším jezdcům, rovnou se podívej na modely s předním i zadním odpružením. Ty méně náročné potěší i klasické horské kolo. I při jeho výběru se zamysli nad velikostí rámu a kol, ať ti pak kolo maximálně vyhovuje. Co takhle spolehlivý zástupce svého druhu od známého a proslulého výrobce Rock Machine?

Skládací kola na cestu do práce i na vyjížďku

Naprosto jedinečnou kategorií jsou skládací kola. Takové na první pohled podivné kolo je parádní dopravní prostředek, zvlášť po větším městě. Ušetřit se každé ráno a odpoledne jízdy nacpanou tramvají a ještě udělat něco pro své zdraví? To zní dobře, ne? Skládací kolo po příjezdu do práce složíš, takže nezabere moc prostoru.

Důležitá je u tohohle kola nízká hmotnost, protože se předpokládá, že ho čas od času budeš muset někam přenést. Zároveň by se mělo dát opravdu jednoduše a rychle složit, abys tímhle procesem nestrávila půlku pracovní doby.

Ideální parťák je to taky na dovolené, kde se díky němu budeš moct vydat třeba na objížďku nejbližšího okolí. Velmi ceněným modelem je v téhle kategorii třeba Tern Link B7 2020. Dáš mu šanci?

 
Tagy: 
Související články