TOP 15: Nejlepší muzea v Praze a tipy, co v nich vidět

Oleg GawriloFF / Shutterstock
|
24. 11. 2023
|
Že v muzeích kraluje všudypřítomná nuda a pravidelným návštěvníkem je prach, který sedá na několik desítek, ba i stovek let staré exponáty? Tak to jsi ještě nebyla v netradičních pražských muzeích, která tě naopak velmi mile překvapí svou originalitou a zajímavými exponáty.

Pojď s námi nakouknout do tajů historie českého granátu, Lega nebo čokolády. Sbíhají se ti sliny a tají dech? A to ještě nevíš, že tě během našich toulek vezmeme za slavnými světovými celebritami, mezi dinosaury nebo strážce zákona. Připravena? Výborně! Naše krasojízda právě začíná!

Národní muzeum

Nemůžeme začít ničím jiným než nejznámějším muzeem Prahy, potažmo České republiky. Národní muzeum – to není jen monumentální stavba v samotném srdci Václavského náměstí. Málokdo ví, že k němu patří řada staveb a tematických muzeí v celé zemi. Národní muzeum v sobě ukrývá spoustu sbírek z různých vědních oborů (mineralogie, zoologie, archeologie, numismatika), které obsahují dohromady přes 13 miliónů předmětů.

  • V čem je specifické: Jde o největší a nejnavštěvovanější muzeum v ČR.
  • Web: http://www.nm.cz/

Muzeum českého granátu

Kdo by ho neznal? Jeho temně rudá barva fascinuje obyčejný lid, ale i panovníky a celebrity již po staletí. Není se tak čemu divit, že u nás má tradiční český granát vlastní muzeum. Seznámit se v něm můžeš se šperky a okouzlujícími kolekcemi, které jsou zdobeny českými granáty, ale i s jejich léčivou silou.

Muzeum Lega

V samotném srdci pulzujícího centra Prahy najdeš soukromé Muzeum Lega (Museum of Bricks), které potěší a zaujme děti i dospělé. Ačkoli jde o soukromou výstavu, nečekej pár panáčků a jeden domek z barevných kostek. Muzeum je svou rozlohou a počtem exponátů největší nejen v ČR, ale i v Evropě. Můžeš se těšit na 20 unikátních tematických expozic, které jsou věnované například Harrymu Potterovi, Star Wars či rytířským soubojům. Součástí prohlídky je průřez historií Lega od jeho počátků až do současnosti, včetně mnoha raritních setů.

  • V čem je specifické: Na ploše 420 m² je 3000 modelů z více než 1 000 000 kostiček lega.
  • Web: https://www.muzeumlega.cz/

Muzeum čokolády Choco-Story

Nádech, výdech! Pokud nejsi zrovna na dietě, vzhůru do tohohle domu rozkoše! Muzeum čokolády najdeš na ulici Celetná 10 (Praha 1). Kromě historie kakaa se seznámíš s jednotlivými druhy čokolády, ale i sladkými exponáty. V ceně vstupenky je zahrnuta ochutnávka 5 druhů čokolád, nicméně když budeš hodná (a hladová), můžeš ochutnat další druhy tohoto hříšného pokrmu z celého světa.

Muzeum Karlova mostu

Druhý nejstarší kamenný most si jistě zaslouží své muzeum. Pokud se chceš seznámit s historií jeho výstavby, ale i pikantnostmi, které samotnou realizaci (původně Juditina) mostu provázely, teď už víš, kam zamířit. Muzeum najdeš na Křižovnickém náměstí a základní vstupné do něj činí 220 korun.

  • V čem je specifické: Součástí expozice je i model Karlova mostu, díky kterému si můžeš prohlédnout všechny fáze jeho výstavby.
  • Web: http://www.muzeumkarlovamostu.cz/

Poštovní muzeum

„Jede, jede poštovský panáček, jede, jede poštovský pán. Má vraný koníčky, jako dvě rybičky, jede, jede do Rokycan.“ Náš poštovský panáček přijel až do Prahy – konkrétně do poštovního muzea, ve kterém tě překvapí nespočet zajímavých unikátů. Prozkoumej nejstarší světové známky, rarity z celého světa i další filatelistické skvosty, mezi nimiž nechybí ani telefonní seznamy.

  • V čem je specifické: Unikátní sbírky muzea byly v roce 2002 zapsány do Centrální evidence sbírek Ministerstva kultury České republiky jako součást kulturního dědictví České republiky.
  • Web: https://www.postovnimuzeum.cz/

Muzeum Policie České republiky

Jedinečná možnost, jak nahlédnout do historie obranných složek státu, seznámit s jejich náplní práce a s technologiemi, tě čeká v muzeu Policie České republiky. Jednotlivé expozice mapují vývoj obranných složek od historie až po současnost.

  • V čem je specifické: Součástí muzea jsou prohlídkové sály – místnosti věnované určité policejní problematice.
  • Webové stránky: http://www.muzeumpolicie.cz/

Madame Tussauds Praha

Muzeum voskových figurín Madame Tussauds patří bez uzardění mezi nejzábavnější muzea našeho hlavního města i celého Česka. V pražské pobočce nejslavnějšího muzea na světě se ukrývají neuvěřitelně realistické historické i současné postavy ze světa populární hudby, filmu a sportu. Můžeš se vyfotit s hvězdami, jako jsou Bruce Willis, Tom Cruise, Justin Bieber nebo Lady Gaga. Kromě toho zde narazíš i na známé české a kulturní osobnosti. Muzeum se nachází jen pár kroků od Staroměstského náměstí.

Museum of Senses

Staň se součástí expozice! Muzeum smyslů, které se nachází kousek od Hlavního nádraží, si pro tebe a tvé kamarády připravilo více než 50 originálních optických iluzí. Vstup do světa zážitků, kde můžeš otestovat všechny své smysly. Každý exponát vyvolává jiné emoce a vybízí k detailnímu zkoumání. Můžeš například ulehnout na Fakírovo lože, nechat se zmást tvarovanými zrcadly, procházet se po stropě nebo zjistit, jak se vytvářejí zvuky pro film.

  • V čem je specifické: Unikátní interaktivní svět optických iluzí, kde poškádlíš své smysly.
  • Web: https://museumofsenses.cz/

Dinosauria Museum Prague

Máš ráda dinosaury? Kousek od letiště Václava Havla v obchodním centru POP Airport na tebe čeká světové muzeum Dinosauria, kde dinosauři ožívají. Na ploše 4 000 m² se nachází až 154 milionů let staré kostry dinosaurů, věrné modely v životní velikosti a unikátní sbírka minerálů čítající 6000 exponátů. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet tematickou 5D virtuální realitu, která ti umožní chodit přímo mezi dinosaury v jejich typickém prostředí.

  • V čem je specifické: Moderní muzeum o pravěku a dinosaurech plné unikátních exponátů doplněné o nejmodernější technologie virtuální reality.
  • Web: https://pop.cz/dinosauria/

Muzeum her Game World

Unikátní interaktivní muzeum v OC Šestka pro každého milovníka her. Game World otevírá své brány dětem a dospělým, aby prozkoumali přes 300 her a herních zařízení. Čekají tě staré známé arkádové automaty, herní konzole, pinbally, počítače a mobilní telefony. Najdeš tady nostalgické kousky i novodobé hry pro jednoho a víc hráčů. Zavzpomínej na své dětství, případně si jen užij zábavu na celé dopoledne, chceš-li i na celý den.

  • V čem je specifické: Videoherní mašiny z celého světa od klasických až po moderní. Možnost pořádání oslav narozenin a večírků.
  • Web: https://muzeumher.cz/

Muzeum MHD

Jestli tíhneš k dopravním prostředkům, neváhej a poznej historii městské hromadné dopravy v Praze. Muzeum MHD najdeš v tramvajové vozovně v Praze-Střešovicích. Prohlédnout si zde můžeš stálou expozici „Muzea městské hromadné dopravy v Praze“, která čítá přes 40 historických vozidel a mnoho dalších exponátů – modelů, fotografií, historických dokumentů, jízdenek či plánků.

Trabant muzeum

Kdo by neznal Trabant, jako by nebyl. Tomuto duroplastovému vozítku je zasvěceno celé interaktivní muzeum v Praze Motole. Seznámíš se s kompletní historií výroby vozů značky Trabant – od jeho předchůdce AWZ P70, přes nejznámější Trabant P601 až po nejnovější čtyřtaktní Trabant 1.1. Všechny vystavené vozy jsou v původním dochovaném stavu. Pro zájemce je připravena dobová garáž s opravovaným závodním Trabantem. V muzeu jsou k vidění také dobové předměty z bývalé NDR.

  • V čem je specifické: Muzeum věnované retro automobilu Trabant s rozsáhlou vnitřní i venkovní expozicí.
  • Web: https://www.trabantmuzeum.cz

Beer Museum

Přece bychom nemohli zapomenout na pivo! V muzeu piva Beer Museum stihneš v rámci 90minutové prohlídky poznat historii a tajemství výroby českého zlatavého moku. Opravdovou vůni chmele a sladu doplní stovky historických artefaktů.

V žádném případě nebude chybět ochutnávka. V krásných sklepech budovy z 13. století můžeš svlažit své hrdlo hned několika druhy českých piv. Dýchne na tebe nostalgická atmosféra, jelikož budeš koštovat v hospodě z 19. století. Když budeš chtít, můžeš si dokonce nalahvovat vlastní pivo a navrhnout k němu originální etiketu.

  • V čem je specifické: Muzeum piva, které ti zajímavou formou přiblíží výrobu českého piva.
  • Web: https://beermuseum.cz/

Muzeum hlavního města Prahy

Naši krasojízdu zakončíme Muzeem hlavního města Prahy, které mapuje jednotlivá historická období vzniku a rozvoje našeho hlavního města. Kromě vzácného Langweilova modelu Prahy se můžeš těšit na další významné historické unikáty. Muzeum bude otevřeno v roce 2024.

  • V čem je specifické: Antonín Langweil vyrobil unikátní model Prahy z prachobyčejné papírové lepenky.
  • Web: http://www.muzeumprahy.cz
Související články