Jak využít kartony od vajíček? Udělej z nich zásobník na laky, bylinkovou mini zahrádku nebo krmítko

Shutterstock
|
17. 12. 2022
|
Plata od vajíček rozhodně nevyhazuj. Zapoj s námi fantazii a proměň je v užitečné pomocníky nebo originální dekorace. Ušetříš pár korun v peněžence a vyrobíš si vlastní umělecké dílo.

Pro šikovnou zahradnici

Místo pro dozrání zelených rajčat

Každý rok smutně koukáš na zelená rajčata, která už nestihnou dozrát? Nic se neděje, otrhej je a vyskládej do papírového kartonu místo vajec. Při teplotě 18–20 °C by měla být za několik dní zralá. A jeden urychlovací tip: přidej k nim pár jablek nebo banány. Díky uvolňujícímu se etylenu dozrají rychleji.

Bylinková zahrádka

Místo vajíček nasyp zeminu a zasej do ní semínka. Doporučujeme například řeřichu nebo petrželku. Voňavou minizahrádku budeš mít neustále po ruce a navíc je to i krásná přírodní dekorace.

shutterstock_757795432.jpg

Minizahrádka pěstitelky vždycky potěší.
Shutterstock
Mít zahrádku během několika minut? Žádný problém!

Dočasný domov pro sazeničky

Karton od vajíček skvěle nahradí plastové sadbovače. Jak na to? Plato rozstříhej, na dno nasyp rozdrcené vaječné skořápky, zasyp hlínou a vysej semínka. Až začne být prostor sazeničkám malý, jednoduše je i s kartonovým obalem usaď do zeminy. Karton se v ní během několika týdnů zcela rozloží.

Víš, že kartony od vajec nepatří do kontejneru na papír, ale do směsného odpadu? Jsou totiž už z recyklovaného papíru vyrobené.

Všechno má své místo

Zásobník na laky na nehty

Dej sbohem všude se povalujícím lakům na nehty. Spodek kartonu na vajíčka ti prokáže velkou službu. Můžeš ho natřít, ozdobit třpytkami nebo po obvodu přilepit silný kroucený provázek. Laky naskládej vedle sebe a celý pořadač s nimi vlož do šuplíku.

Náš tip: Plato od vajec může sloužit i jako tácek na prstýnky a náušnice.

Organizér na drobnosti

Zase tisíc drobností rozsypaných po šuplíku? Žádný problém. Nemusíš hned spěchat do obchodu pro další a další krabičky. Vystačíš si s obalem od vajec. Pak už nic nebrání tomu uložit do něj knoflíky, sponky, špendlíky, připínáčky, svorky a tak dále.

Výzdoba domova i dekorace na oslavu

Dekorace na oslavu i světelný řetěz

Připrav stylovou výzdobu na party. Do přihrádek na vajíčka vlož malé plastové kelímky s vodou, dej do nich živé květy a rozmísti jako dekorace po stolech. Další karton rozstříhej na malé zvonečky, dovnitř umísti malé LED žárovky, zavěs ke stropu a rázem máš úchvatný světelný řetěz.

Stylová mísa na ovoce

Mísa na ovoce z kartonu od vajec? Ano, i to se dá udělat! Kartony natrhej do misky a zalij vodou. Namočené nech do druhého dne. Pak vodu lehce slij, rozmočený papír rozmělni, přidej lepidlo nebo škrob na prádlo a rozmixuj ponorným mixérem. Z kaše pak vymačkej co nejvíc vody. Papírová hmota by měla být tak mokrá, aby se dala tvarovat. Vezmi nádobu, kterou chceš okopírovat, z vnější strany ji obal potravinovou fólií a nanes na ni souvislou vrstvu papírové hmoty. Nech dobře vyschnout. Misku můžeš natřít barvami nebo nalakovat. Tím vylepšíš nejen vzhled, ale prodloužíš i její trvanlivost.

Technika papírmaš = směs drceného papíru, vody a lepidla, která se po vytvarování lije do forem a suší se. Tahle technika vznikla krátce poté, co lidé objevili způsob výroby papíru.

Recyklované posezení

Nábytek z palet jistě znáš, ale víš, že si můžeš stejně tak vytvořit posezení i z kartonu od vajec? Sice budeš potřebovat hodně materiálu (zeptej se místního cukráře či pekaře, jestli by ho pro tebe neměl), ale pak už je to jednoduché. Kartony natři barvou, aby ladily ke zbytku interiéru a skládej na sebe do požadované výšky. Nahoru dej měkký polštářek a máš hotovo.

Paleta pro umělkyni i pomoc hladovým ptáčkům

Pro malířky paleta na barvy

Papírové kartony se dají krásně využít i místo malířské paletky. Malování bude díky tomu jednodušší, protože v přihrádkách na vajíčka můžeš pohodlně míchat barvy, jak se ti zlíbí. A navíc minimalizuješ nepořádek.

shutterstock_1734303323.jpg

I s touhle věcičkou si milovníci DIY vyhrají.
Shutterstock
Karton od vajíček můžeš využít různými způsoby.

Krmítko pro ptáčky

Ušetři si cestu do obchodu. Vezmi dvouřadové plato od vajíček, na čtyřech stranách udělej malé otvory, kterými provlečeš pevné provázky. Do kartonu nasypej ptačí zob a pak už jen pověs na vhodnou větev. Výrazně tím okřídleným kamarádům ulehčíš hledání potravy.

Náš tip: Kartonové obaly se hodí i jako ekologický podpalovač při zakládání ohně.

Když potřebuješ zabavit děti

Hladové myšky v sýru

Plata od vajíček jsou záchrana, když potřebuješ zabavit neposedné děti. Co takhle vytvořit hladové myšky a kus sýra? Nic složitého a děti budou nadšené. Středové trny z krabiček odřízni, natři šedou barvou, přilep ouška, ocásek a domaluj obličej. Z další krabičky, natřené nažluto, vytvoř kus sýra. A klidně se vrhněte i na další zvířátka, můžete vyrobit například housenku, žábu, lišku nebo krokodýla.

Květinový věnec

Výhoda tohoto květinového věnce je, že ti nikdy neuvadne. Z kartonových košíčků vyrob kytičky, natři je barvami a přilep k podkladu (kruh z vystřiženého tvrdého kartonu).

Velikonoční zajíček s bonbóny pro koledníky

Vytvořit můžeš i roztomilého zajíčka, který bude navíc sloužit jako vtipný obal na bonbóny pro koledníky. Postup je jednoduchý. Krabičku rozstříhej na jednotlivé kalíšky a spodní a horní díl propoj proužkem nalepeného papíru (aby se horní díl vzniklé krabičky mohl odklápět). Pak nalep očka, čumáček, ouška a dokresli fousky. Pokud se ti nechce nic lepit, nakresli rovnou celý obličej fixou.

Zdroj

Související články