Jak cvičit doma? Základem je pravidelnost

Bigstockphoto
|
23. 04. 2021
|
Ztrácíš poslední dobou chuť ke cvičení? Poradíme ti, jak se znovu dostat do formy. Jde to i bez fitka!

Výhody cvičení doma

Za každý měsíc v lockdownu přibere průměrný Čech jedno kilo. Není se čemu divit, podle průzkumů 36% lidí přestalo v covidové době sportovat a přesunuli se na gauč k Netflixu. Patříš k nim? Skoncuj s nadbytečnými kilogramy jednou provždy a začni sportovat doma! Kromě perfektní figury do plavek má cvičení významný vliv taky na zdravé srdce, kvalitnější pleť, lepší spánek nebo psychickou pohodu.

Sportování mimo posilovnu navíc nese řadu výhod. V prvé řadě hodně ušetříš a nemusíš sledovat otvírací dobu fitcenter. Doma si můžeš zacvičit, kdy chceš! Ušetříš taky spoustu času dojížděním a můžeš se zaměřit jen na procvičování konkrétní části těla. A v neposlední řadě, nikdo tě při cvičení nesleduje.

bigstock-young-sporty-woman-exercising-386609299.jpg

Doma si můžeš zacvičit podle světových instruktorů.
Bigstockphoto
Cvičení ti zajistí nejen hezčí postavu, ale i pevnější zdraví.

Jak začít cvičit doma?

Nejtěžší na cvičení doma je dokopat se k němu. Vytvoř si tedy řád, který budeš přísně dodržovat. Přitom stačí jen 15-30 minut cvičení párkrát do týdne. V ideálním případě bys ale měla mít nějakou fyzickou aktivitu každý den. Cvičení můžeš střídat třeba s během nebo rychlou chůzí. Kombinovat by se měly i jednotlivé druhy cvičení (například posilování s kardio). Zkus se taky zamyslet, ve kterou denní dobu se ti cvičí nejlépe, a svůj nový rituál se snaž dodržovat.

Jak se připravit na cvičení doma

Na cvičení bys měla mít svůj klid. Najdi si místnost, ve které tě nikdo nebude vyrušovat, a během cvičení se nerozptyluj ani koukáním na televizi nebo vařením. Převleč se do sportovního, aby se ti lépe cvičilo, připrav si vodu a ručník. K příjemné atmosféře poslouží i podkladová hudba, která tě rozproudí, nebo naopak uklidní (např. při józe).

Způsoby domácího cvičení

V dnešní době najdeš spoustu inspirace na internetu, ať už ve formě videí, nebo konkrétních cviků. Stačí zapátrat na YouTube nebo na Streamu a o zábavu máš hned postaráno. Vyzkoušej různé online cvičení a určitě tě někdo z trenérů zaujme. Hodně oblíbená je třeba instruktorka Jillian Michaels, která nabízí 30minutová videa volně k dispozici.

Při samotném cvičení se soustřeď na kvalitu cviků, ne na kvantitu. Doporučuje se udělat 10 pořádných kliků než 20 odfláklých. Špatně provedené cviky můžou mít negativní vliv na tvé zdraví, pokud tedy chceš mít jistotu, lze si na první lekce domluvit online trenéra.

Pokud pořád hledáš motivaci, vyplatí se investovat do cvičebních pomůcek, se kterými se sportuje jedna radost. Čím dál víc měst má k dispozici venkovní posilovací stroje, které můžeš kombinovat například s během nebo procházkou. Ke cvičení se dá použít i nábytek, co máš doma. Fantazii se meze nekladou!

Jaké jsou tvé triky na cvičení doma? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články