Nuda, nebo nostalgie? Představujeme vám super komedie z roku 2000

Unsplash
|
15. 06. 2021
|
Po roce 2000 zažívaly komediální filmy skvělou dekádu. Nové filmařské technologie přinesly do filmů větší kvalitu a spolu s liberalizací společnosti se proměnil i humor, tak jako tomu bylo v historii už mnohokrát.

Například před padesáti lety zažil humor velkou proměnu se skupinkou Monty Python. Jestli máte náladu si zavzpomínat, pojďte si s námi projít ty nejlepší komediální kousky z přelomu tisíciletí.

Soumrak mrtvých

Soumrak mrtvých je hororová komedie (pokud nemáte rádi strašidelné filmy, žádný strach, je to spíš komedie!) odehrávající se v londýnském Crouch Endu. Shaun a jeho nejlepší kámoš Ed se jednou v sobotu probudí s lehkou kocovinou a zjistí, že v ulicích Londýna vypukla zombie apokalypsa.

Chtějí zachránit Shaunovu bývalou přítelkyni a matku, ale matka je cestou pokousána. Film je docela krvák a obsahuje řadu momentů, které vás zvednou ze židle, ale v jádru je to klasická britská komedie. Snímek se těší oblibě v Británii i za jejími hranicemi.

Pařba ve Vegas

Pořádnou pařbu jsme určitě zažili všichni, ale tihle chlapci všemu dali úplně nový rozměr! Probudí se po bujaré rozlučce se svobodou strávené v Las Vegas a snaží se vybavit si události minulé noci.

Jako diváci jste svědky toho, jak si v hotelu dají „pořádně do nosu“ a pak vyrazí na striptýz, je tu slavná scéna s počítáním karet v luxusním kasinu a několik vtipných dodatků, které ukazují, jak moc jsou opilí. Ale protože jsou opilí, nikdo z nich si druhý den nepamatuje detaily! 

Druhý den ráno se probudí a zjistí, že jeden člen party je nezvěstný a další se oženil – a oni musí v Las Vegas všechno vyřešit, protože další den je svatba.

Je to zábavný film se spoustou kultovních momentů a spoustou humoru, ze kterého se budete za břicho popadat. Pokud máte náladu na nějakou komedii, Pařba ve Vegas rozhodně nezklame. A pokud budete mít po skončení náladu na další díly, existuje i Pařba v Bangkoku a Pařba na třetí!

Bratři z donucení

Tento film sleduje dva čtyřicátníky. Jeden stále žije s matkou a druhý s otcem. Jejich matka a otec se vezmou a oba synové se pak musí naučit vycházet jeden s druhým.

Právě jejich nedospělost je tím, co dává filmu šmrnc. Zpočátku se nenávidí a je mezi nimi typická sourozenecká rivalita, kterou byste čekali u lidí o 30 let mladších. Postupně ale zjistí, že mají mnoho společného (především to, že ve 40 letech stále žijí s rodiči).

Film obsahuje spoustu laciných vtipů, ale je to komediální klasika, která nezklame a skvěle se u ní zasmějete. Zvlášť pokud sami pocházíte z podobné rodiny!

Jednotka příliš rychlého nasazení

Jednotka příliš rychlého nasazení je akční komedie odehrávající se ve Velké Británii. Předlohou jsou dva policisté, kteří vyšetřují sérii vražd v jedné vesnici na západě Velké Británie.

Film se drží tradičního stylu o záhadných vraždách se spoustou zábavných nehod a akce při snaze dopadnout pachatele. Je ideální pro lidi, kteří mají normálně rádi akční filmy, ale oproti jiným „žánrovkám“ je tu méně napětí!

Zbouchnutá

Zbouchnutá je romantický komediální film, který sleduje nepříliš žádoucí následky sexu na jednu noc. Alison Scottová, která nezná nic jiného než svou kariéru, si po známosti na jednu noc s Benem Stonem, který kouří hodně trávy a má nepříliš morální zaměstnání, uvědomí, že je těhotná.

To, jak moc jsou rozdílní, dávno vědí, ale kvůli nenarozenému dítěti se rozhodnou dát vztahu šanci. Film je plný nespočtu vtipných momentů a ukazuje i slušný osobní růst. 

Borat

Borat patří mezi velmi unikátní komedie. Občas je i dost nevybíravý svým zobrazením Kazachstánu, který je ve skutečnosti v mnoha ohledech velmi moderní zemí. Zesměšňující styl Borata má však poukázat na nedostatky v USA, což je rodná země režiséra Larryho Charlese.

Tento film se od mnoha jiných liší tím, že v něm z velké části chybí scénář. Borat v něm vede rozhovory s různými Američany, kteří ho vnímají jako cizince, který o zemi nic neví. Na své cestě po zemi se potkává s lidmi ze všech vrstev společnosti a v komediálním duchu odhaluje některé problémy dnešních Spojených států.

V první řadě je to komedie k popukání, ale filmem se táhne několik zajímavých nitek, které si zaslouží, aby se nad nimi člověk chvíli pozastavil. V roce 2020 byl do film uveden Borat 2, který se zaměřuje na pandemii koronaviru a prezidentské volby v USA. 

Malá Miss Sunshine

Tento film zahraje i na smutnou strunu a patří spíše do žánru tragikomedie než čisté komedie. Jsme v něm svědky velmi dysfunkční rodiny, v níž má každý své osobní problémy. Rodina společně cestuje na soutěž krásy, které se má zúčastnit nejmladší členka rodiny Olive.

Rodina jede na soutěž krásy dodávkou Volkswagen, aby ušetřila za letenky. Cestou se všichni střetávají tváří v tvář se svými problémy, které často řeší dost neotřelým způsobem. Mnohé z těchto problémů poukazují na individuální traumata, ale vždy se najde vtipný úhel pohledu na to, jak se s nimi vyrovnávají.

Malá Miss Sunshine je v mnohém inspirativní. Olive není typická účastnice soutěže krásy. Ve skutečnosti je to obyčejná dívka. A rodina si záhy uvědomí, že Olive by mohla být na pódiu ponížena, protože není jako ostatní účastnice soutěže krásy. Je jiná.

Než aby to rodina dopustila, raději se přidá k jejímu tanci, což ukazuje, jak moc jsou ve skutečnosti semknutí. Nakonec jsou sice ze soutěže vyhozeni, ale za to, kolik se toho o sobě dozvěděli, to stálo.

Snímek se zabývá citlivými tématy a místy může být znepokojivý, ale především ukazuje, jak moc důležitá je rodina. 

Závěrem

Období po roce 2000 bylo pro tento žánr mimořádně úspěšné, k vidění byly filmy od čistých komedií přes tragikomedie až po akční komedie. U některých těchto filmů se budete za břicho popadat a u jiných zase probrečíte kapesník. Ať se ale rozhodnete pro kteroukoli z těchto komedií, neprohloupíte. Tak co? Zavzpomínáte si nostalgicky a „střihnete“ si o víkendu nějakou?

 

Související články