Teplákovina a látky jsou základním materiálem i pro domácí šití

Zamrznuti tonovi / Shutterstock
Komerční článek
|
12. 09. 2022
|
České ženy opět objevují kouzlo šití a rukodělné tvorby. Jednu dobu se zdálo, že tyto typicky ženské koníčky zajdou na úbytě, ale opak je pravdou.

Možná tomu nahrál i dostatek kvalitních látek všeho druhu, doplňků z galanterie a praktických šicích strojů. S jejich pomocí a šikovnýma rukama lze vytvořit vlastnoruční dílo, na které mohou být domácí švadlenky právem hrdé.

Koníček nejen žen na rodičovské dovolené

Velká část žen se pouští do svých prvních výrobků, šitých na šicím stroji, na mateřské dovolené. Obvykle ušijí něco pro své děti, a na to se jim nejvíce hodí právě teplákovina, která je praktickým materiálem na pohodlné dětské mikiny a tepláčky. K dostání je teplákovina ze stoprocentní bavlny i s příměsí polyesteru nebo elastanu.

Pro děti je vhodné vybírat materiál z bio bavlny, která splňuje vysoké nároky na kvalitu. Pro oblečení na teplejší období se hodí teplákovina z rubu počesaná, jež více hřeje. Při šití tohoto oblečení se oplatí mít po ruce šicí stroj s entlovacími stehy, což je při šití základem. Praktickým pomocníkem je ale také overlock, s nímž jde šití rychle od ruky.

Jak vybrat mezi látkami tu pravou

Různých látek je na trhu velké množství – satén, kepr, dyftýn, džínovina, popelín, viskóza, brokát a další. Při volbě látky je třeba brát v úvahu, co se z ní bude šít. Bavlna je například vhodná na různé bytové doplňky – dětské kapsáře, závěsy, ubrusy, povlaky na polštáře. Je z ní ale možné ušít i praktické dětské šatičky nebo kalhoty na léto.

Velmi často si ji vybírají švadlenky, které se věnují patchworku, protože bavlněné látky nabízejí celou řadu barevných vzorů, z nichž lze s pomocí fantazie vyrábět velmi zajímavé patchworkové výrobky, jako jsou přehozy na postel či dětské deky.

I díky tomu, že je v textilních galanteriích opravdu velký výběr látek, stalo se šití oblíbeným koníčkem spousty žen, kterým učarovala rukodělná tvorba.

Tagy: 
Související články