Sólo cestování pro ženy: pravidla, kterých stojí za to se držet

Bigstockphoto
|
02. 09. 2021
|
„Nemám s kým jet“ je nejčastější výmluvou, proč mnoho z nás tráví dovolenou doma. Ale napadlo tě někdy, že bys někam vyrazila sama? Zkušení cestovatelé ti potvrdí, že svět není tak nebezpečný, jak se prezentuje v médiích. Naopak, sólo cestování je obohacující zkušenost, kterou by si měl každý aspoň jednou za život vyzkoušet. Jak na to a na co si dát pozor?

Tenhle článek dala dohromady moje známá a věř, že v něm najdeš fakt užitečné informace. Pokud přemýšlíš o sólo cestování, neměly by ti uniknout!

Příprava před odjezdem

Důležitou roli hraje už samotná volba destinace. Je zvolená lokalita bezpečná? Případně na co si dát pozor? I tyto otázky by sis měla před odjezdem položit. Inspirovat se můžeš například na webu Trekeffect.com. Nezapomeň taky respektovat místní kulturu. Zjisti si víc o tamějších zvycích a tomu přizpůsob třeba svůj šatník, aby ses vyhnula případným nepříjemnostem.

Nemusíš mít dopředu naplánovanou každou minutu na cestách. Přesto je užitečné zjistit si dopředu pár informací, hlavně jak se dostat na ubytování. Vyplatí se stáhnout si do telefonu mapu a Google překladač, pokud neovládáš místní jazyk.

1._pri_vyberu_satniku_je_vhodne_respektovat_mistni_kulturu.jpg

Sólo cestování tě může pěkně obohatit.
Veronika Marčíková
Při výběru šatníku je na místě respektovat místní kulturu.

Ubytování

Každá z nás cestuje jiným stylem, vyber si tedy možnost, která odpovídá tvým požadavkům a finančnímu rozpočtu. Mít pokoj sama pro sebe je sice nejbezpečnější, pokud si ho ale nemůžeš dovolit, nevěš hlavu. Co takhle sdílený pokoj na hostelu? Seznámíš se tak mnohem líp s dalšími cestovateli. Pokud je to možné, vyber si sdílený pokoj pro ženy, ale není to podmínkou. Každopádně nezapomeň špunty do uší a masku na oči!

Samotnou kapitolou je cestování pomocí webové aplikace Couchsurfing, kde najdeš ubytování u místních úplně zdarma. Jedná se o skvělý způsob, jak poznat místní kulturu, ovšem pro samotné ženy tady platí několik pravidel bezpečnosti. V prvé řadě vždycky pečlivě zkontroluj profil hostitele, především jestli ho má vyplněný, a hlavně si nezapomeň pročíst reference od předchozích ubytovaných. Sleduj, jestli hostitel už někdy ubytoval sólo cestovatelky a na jejich reakce. Nemusíš se bát, většina hostitelů je fajn. Ovšem pokud se ti cokoliv nezdá, rychle pryč! Dobrou alternativou Couchsurfingu je placené Airbnb, které ti zaručí absolutní soukromí.

2._na_hostelu_si_muzes_najit_spoustu_novych_pratel.jpg

Nejspíš budeš překvapená, kolik lidí cestuje samo.
Veronika Marčíková
Na hostelu si můžeš najít spoustu nových přátel.

Doprava a pohyb po městě

Informuj se dopředu ohledně dopravy. Jestli se v dané kultuře smlouvá, obrň se trpělivostí a jdi do toho! Smlouvání je dobrá škola života. Pokud cestuješ sama, je lepší vyhnout se nočním přejezdům i pohybu po městě. Hlavně nezapomeň zůstat ve střehu a hlídat si své věci. Finance a kreditní karty si radši rozlož do více míst. Vyplatí se schovat si část peněz někam, kde by zloděje nenapadlo hledat, třeba do kosmetické kabelky. A hlavně pozor na alkohol! Když si dáš skleničku na hotelu, je to samozřejmě v pořádku, ale opití se do němoty během procházky po cizím městě nebo během pobytu přes Couchsurfing je zbytečný hazard!

Obzvlášť pozor by sis měla dát během dopravy autostopem. I tady platí několik zásad, hlavně pro sólo cestovatelky. Minisukni nech radši v batohu a obleč se nevyzývavě. Pokud stopuješ sama, doporučujeme nemít ceduli s destinací, jak to dělá většina stopařů. Lépe se pak odmítají řidiči, kteří na tebe působí zvláštně. Nezapomeň, že na odhadnutí řidiče máš jen pár sekund. Dej tedy na svoji intuici. Pokud nemáš z řidiče dobrý pocit, neboj se vystoupit. Vymysli si dopředu pár výmluv (např. že tě tady vyzvedne přítel apod.). Nemusíš se ale ničeho bát, většina řidičů taky dřív stopovala.

3._na_stopovani_je_bezpecnejsi_mit_partaka_ale_neni_to_podminkou.jpg

Stopovat ve dvou je ideální.
Veronika Marčíková
Na stopování je bezpečnější mít parťáka, ale není to podmínka.

Informuj své okolí

Být offline je sice fajn, ale pokud cestuješ sama, je užitečné dát občas někomu vědět, kde zrovna jsi, hlavně když se se jedná o odlehlejší lokality. Druzí budou mít pokoj v duši a ty budeš v pohodě, kdyby náhodou.

Buď otevřená a užij si to!

Díky sólo cestování si uvědomíš, že jsi otevřenější vůči místní kultuře i seznámení se s dalšími cestovateli. Poznáš zároveň lépe sama sebe a zjistíš o sobě mnohdy překvapivé věci. A pokud nechceš být na cestách sama, nemusíš! Ubytuješ-li se v hostelu pro batůžkáře, budeš mile překvapena, kolik sólo cestovatelek existuje. Vypadnout z komfortní zóny se zkrátka vyplatí. Tak kam to bude?

4._diky_solo_cestovani_jsi_otevrenejsi_vuci_poznavani_mistni_kultury.jpg

Při sólo cestování se snadno seznámíš s místními.
Veronika Marčíková
Díky sólo cestování jsi otevřenější vůči místní kultuře.

Autorka článku: Veronika Marčíková

Související články