Vyjeď si na běžkách. Protáhneš tělo, vypneš mozek a zlepšíš si náladu

Shutterstock
|
13. 12. 2023
|
Neuvěřitelně prospěšný sport, při kterém zapojíš všechny hlavní svalové skupiny a vydáš spoustu energie. A v neposlední řadě si okysličíš mozek.

Jasně, občas je bezva vyjet si na sjezdovky, ale nejde to každý den, když zrovna nebydlíš na horách. Zato když je aspoň troška sněhu, dá se vyřádit i v nížinách. A klidně denně. Stačí si nazout správné boty, nasadit běžky a hůlky a jede se!

Pro lepší kondičku, protažení i čistou hlavu

Jede se za zdravím. Je totiž prokázáno, že běh na lyžích je jedním z nejzdravějších a energeticky nejnáročnějších sportů. Zapojuješ při něm všechny hlavní svalové skupiny, čímž je posílíš a taky spálíš spoustu energie. Jestli jsi tak po obědě neodolala zákusku, můžeš svůj „přečin“ hned napravit a zbavit se černého svědomí.

K lepší náladě ti zase pomůže čerstvý vzduch. Běžkovat se dá klidně i v lese za městem, i když v upravených stopách se jezdí líp. Nemusíš si s tím ale dělat hlavu. Prostě se vydej sklouznout, okysličit se, užij si přírodu kolem a nakonec ze sebe měj dobrý pocit, že jsi udělala něco pro svoje zdraví.

A co víc – pohyb v zimě, na studeném až mrazivém vzduchu, posiluje imunitu. Nezapomeň se dobře a funkčně obléct a výsledky budou stát za to!

shutterstock_687412135.jpg

Běh na lyžích je nesmírně prospěšný sport.
Shutterstock
V dětství tě běžky nebavily? Možná jim teď přijdeš na chuť jako dušené mrkvi, kterou ti znepříjemnila školní jídelna.

Máš nadváhu? Běžky jsou ideální

Zatímco klasický běh se pro lidi s nadváhou moc nedoporučuje, aby nedocházelo k přetěžování a poškozování kloubů, na běžkách otřesy nehrozí, pokud se zrovna neprojedeš do díry, příkopu nebo si jen tak nespadneš. Šetrnost ke kloubům je tady patrná – místo prudkých dopadů na jednu a druhou nohu se kloužeš.

Běh na lyžích je vhodný pro všechny – zdatné i nezdatné, hubené i prostorově výraznější, mladé i dříve narozené. Pomáhá s hubnutím, protože jakmile sehraješ horní a dolní polovinu těla a dostaneš se do aerobní zóny, začneš spalovat tuky, že se nebudeš stačit divit. Ke všemu jde o nadmíru příjemný pohyb, který se ti může v dospělosti zalíbit, i když ti běžky možná zprotivili rodiče nebo učitelé na školním lyžáku.

Perfektní pro sedící a ztuhlé

Děláš dennodenně jednostranný pohyb nebo trávíš pracovní dobu zkroucená u počítače? Pak si říkáš o malér a nejspíš tě časem nemine nepříjemné ztuhnutí zad. Na běžkách je parádně rozhýbeš, protože zapojíš nejen ruce a nohy, ale mimo jiné i zádové svaly. Tím si buď jistá. Chce to ale pravidelnost.

A co ta rovnováha?

Přijdeš si na běžkách enormně nestabilní? To se zlepší. Párkrát budeš nejistá, ale brzy si na to zvykneš. Obvykle to vadí při sjezdech z kopce. Když se budeš opravdu bát, prostě běžky sundej, vezmi je do rukou a nasaď je zase pod kopcem. Žádný stres. Běh na lyžích ho má odbourávat!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • uwhealth.org/news/top-10-reasons-cross-country-skiing-is-good-for-you
  • us.humankinetics.com/blogs/excerpt/learn-the-benefits-of-cross-country-skiing
  • zdravijakovasen.cz/dozvim-se/10-duvodu-proc-v-zime-behat-na-lyzich
  • damynakole.cz/2019/01/damy-nejen-na-kole-1-beh-na-lyzich-proc-stoji-za-vyzkouseni/
Tagy: 
Související články