Patříte mezi introverty? Tady máte návod, jak si najít přátele a být s lidmi v kontaktu

Unsplash
|
11. 07. 2022
|
Pokud patříte mezi introverty, možná vám přijde pomyšlení na navazování kontaktů s lidmi neuvěřitelně stresující. Introverti se obvykle cítí nejlépe ve společnosti sebe sama a čerpají energii z toho, že tráví čas sami, v poklidu, odpočívají u knihy, televizního pořadu nebo dělají jinou volnočasovou aktivitu.

Jednu věc si ale musíme říct jasně: introverti nejsou asociální. Ve skutečnosti introverti mívají rádi společenské kontakty, ale pouze chtějí, aby to bylo s těmi správnými lidmi – s těmi, v jejichž společnosti se cítí dobře.

Pokud jste introverti a poohlížíte se po tipech, jak navázat společenský kontakt a poznat lidi, se kterými si budete rozumět, pak jste na správném místě.

Nejprve se spojte s lidmi ve svém okolí

Prvním krokem je navázat kontakt s lidmi, které již máte ve svém okolí. Mohou to být vaši stávající přátelé, s nimiž jste ztratili kontakt, rodinní příslušníci, či dokonce kolegové. Zamyslete se nad tím, kdo vás již zná a s kým byste si měli co říct, kdybyste ho oslovili.

Prakticky každý ocení zprávu od starého přítele, tak se nebojte poslat rychlou textovku a zeptat se, jak se dotyčný má. Po pár zprávách pak klidně můžete navrhnout posezení u kávy. Nechte přirozeně vyplynout, jestli z toho znovu vykvete přátelství nebo spojení!

Buďte členy klubů nebo spolků

Jedním z nejlepších způsobů, jak si v dospělosti najít přátele, je stát se členy nějakého klubu nebo spolku. Pokud budete o danou oblast jevit skutečný zájem, nepochybně potkáte podobně smýšlející lidi. Jako introvertům vám to sice může přijít stresující, ale vězte, že realita bývá často přesně opačná. Vyberte si oblast, kterou už alespoň trochu znáte, například pletení nebo veslování, a záhy poznáte, že začít se o této činnosti bavit s ostatními lidmi, kteří mají podobné zájmy, není žádná věda.

Další výhodou vstupu do klubu nebo spolku je, že setkání bývají předem domluvená, takže se nemusíte starat o domlouvání vhodného data. Jednoduše se zúčastněte setkání a navážete kontakt s někým z přítomných.

Zkuste se s lidmi bavit online (ale opatrně)

V moderním světě tráví stále více lidí čas na internetu. Mezi největší online odvětví posledních dvou let patří streamovací služby a další druhy zábavy, jako jsou online kasina, sociální sítě, nebo třeba e-learningové platformy, a každá z těchto oblastí přitahuje stále větší množství lidí.

Existuje spousta webových stránek, kde se můžete spojit s dalšími lidmi, ať už jsou to sociální sítě, jako je Instagram nebo Facebook, diskuzní servery, jako je eMimino.cz, nebo platformy speciálně vytvořené pro navazování čistě platonických vztahů.

Pro lidi, kterým přijdou rozhovory naživo stresující, může být navazování kontaktů s lidmi na internetu dobrou alternativou. Doporučujeme však postupovat opatrně. Nejsme stvořeni k tomu, abychom se s lidmi bavili jen virtuálně, takže navazování kontaktů s lidmi na síti je dobré vyvažovat navazováním kontaktů v reálném světě.

Dobrovolnictví

Pokud máte volný čas, dobrovolnictví určitě představuje skvělý způsob, jak se seznámit s novými lidmi a udělat si přátele. Dobrovolníci jsou potřeba v mnoha oblastech a působí například při organizování charitativních bazarů, v potravinových bankách či nevládních organizacích.

Jednou z hlavních výhod dobrovolnictví je, že na rozdíl od firemních pracovišť panuje na dobrovolnických pozicích poměrně uvolněná atmosféra a je zde dostatek času na společenský rozměr.

Jako „poděkování“ dobrovolníkům navíc organizace často pořádají setkání, aby se lidé více poznali. Když se jich zúčastníte, máte tu výhodu, že spoustu lidí už tam budete znát.

Seznamujte se s přáteli přátel

Pokud jste již obklopeni skupinou přátel, ale rádi byste se spojili s dalšími, zkuste zvážit možnost říct svým přátelům, zda by vás nepředstavili svým známým. Přátelé vašich přátel představují síť lidí, se kterými již máte něco společného. Ano, správně – vašeho přítele! Pravděpodobně si tedy budete mít o čem povídat, a to bývá pro rozšíření sociálního okruhu naprosto ideální.

Zůstaňte v kontaktu

Jednou z nejtěžších věcí při navazování kontaktů s lidmi je udržování spojení. Pokud potkáte někoho, ke komu cítíte pouto, snažte se s ním zůstat v kontaktu. Pravidelně s ním komunikujte a navrhujte setkání (přesná frekvence závisí na vaší situaci, ale může to být třeba jednou za dva týdny nebo jednou za měsíc).

V dnešní době je velmi snadné být ve spojení. Máte k dispozici SMS zprávy, hlasové hovory nebo třeba e-mail, a to i pokud jde o přátele na dálku. Stačí si tedy najít prostředek, který vám bude vyhovovat, a pravidelný kontakt už je pak hračka!

Jedná se samozřejmě o oboustrannou záležitost. Pokud se tedy spřátelíte s někým, kdo vám vynaloženou snahu nevrací, možná se vám na toto přátelství nebude chtít vynakládat energii. Dejte tomu ale šanci.

Navazování společenských vztahů bývá často velmi stresující, a zvlášť pokud jste introverti. Snažte se ale dbát na to, aby se strach ze socializace nepromítal do vašich přátelství negativně. Kdykoli se budete cítit pod tlakem, postupujte podle těchto jednoduchých kroků a pokuste se navazovat s lidmi kolem sebe více opravdových vztahů. Nebývá to vždy snadné, ale věřte, že to stojí za to!

Související články