5 věcí, které vás překvapí na Novém Zélandu

Zdroj: CK Go2
Komerční článek
|
15. 05. 2020
|
Když jsem vyrážela na Nový Zéland, moc jsem toho o této vzdálené zemi načteno neměla, a tak jsem vlastně ani nevěděla, co mám čekat. Z vyprávění jsem se samozřejmě těšila na krásnou přírodu, milé místňáky a nepředvídatelné počasí, ale spoustu věcí mě pak stejně překvapilo, a to jak pozitivně, tak negativně.

1. Glow worms aneb svítící červi

Vidět glow worms je naprosto unikátní zážitek a neměli byste ho na své cestě po Novém Zélandu vynechat. Můžete je spatřit buď v jeskyních nebo v lesích. Ve tmě vytváří jakousi noční oblohu plnou těch nejrozmanitějších souhvězdí. Biologicky se jedná o larvy druhu arachnocampa luminosa, dvoukřídlého hmyzu příbuzného komárům. Tyto larvy na své světlo lákají potravu a čím jsou hladovější, tím víc svítí. Potrava se chytá na svítící lepkavá vlákna, které larvy spouští ze svého hnízda. Pokud jste fotograf a chcete si tuto nádheru zvěčnit, vemte si s sebou stativ, protože je třeba exponovat čas na několik vteřin, což sama ruka nezvládne udržet. Čas nastavte na 5 až 9 sekund, ale samozřejmě záleží na světelnosti objektivu a kreativitě fotografa. Clonu co nejvíce otevřete, takže navolte to nejnižší clonové číslo (například f/4,0). Nastavení ISA záleží na kvalitě fotoaparátu, ale bude to něco kolem 3 200 až 6 000. Tohle nastavení se osvědčilo nám, ale třeba zjistíte, že Vám vyhovuje něco trochu jiného. Asi nejznámějším místem, kde můžete svítící červy spatřit, jsou Waitomo Caves. Jedná se sice o drahou projížďku na loďkách, ale rozhodně stojí za to. Pokud však patříte mezi dobrodruhy, doporučuji například Waipu Caves, které jsou zcela zdarma a glow worms je tu také požehnaně. Jeskyně jsou rozlehlé a obsahují několik místností, jejichž stěny jsou doslova pokryty svítícími červy.  Takových míst je na Novém Zélandu spoustu, stačí jen hledat.

2. Bizarní sošky

Na Novém Zélandu si z nějakého důvodu oblíbili velké sošky, které různými způsoby symbolizují dané městečko. Vy tak můžete spatřit obřího pstruha, obrovské ovoce kiwi či třeba mrkev, lahev, koblihu nebo holinky. Například když vjedete do městečka Springfield, přivítá Vás obří donut ze slavného seriálu The Simpsons. Mrkev v Ohakune pro změnu byla rekvizitou pro reklamu na banku, která běžela v televizi na Novém Zélandu počátkem 80. Let a zároveň reprezentuje obrovské množství mrkve, které se v této oblasti pěstuje. Te Kuiti zase reprezentuje socha velkého střihače ovcí. Každoročně se tu totiž pořádá mistrovství ve stříhání ovcí a městečku se tak přezdívá ,,hlavní město na světě ve stříhání ovcí“.

novy-zeland-209-42.jpg


CK Go2

3. Přírodní lázně hot pools

Nový Zéland se nachází na rozhraní tektonických desek, což nepřináší pouze zemětřesení, ale také příjemné teplé přírodní lázně nazývané hot pools a že jich tu je. Najdete zde horké prameny všeho druhu, ať už luxusnější placené, tak přírodní na veřejných místech, na trecích, v kempech a podobně. V přírodních horkých pramenech se ale mohou vyskytovat améba meningitidy a nákaza může skončit až smrtí. Výskyt této améby je sice vzácný, ale doporučuje se pro jistotu nepotápět hlavu. Na webu "NZHotPools" najdete přehled snad všech Hot Pools napříč zemí a to i včetně těch zdarma.

TIP: Vydejte se na zájezd na Nový Zéland a českým místním průvodcem nebo na vlastní pěst. Poznáte nejen nádhernou přírodu, ale také kulturu a místní život. 

4. Obezita

Dříve, když jsem si představila Novozélanďany, viděla jsem štíhlá opálená těla běhající po předměstích či chodící po horách. Je pravda, že spoustu důchodců je zde velmi vitálních, ale překvapilo mne množství obézních lidí, které tu na ulicích potkáte. Nikdy jsem nebyla v USA, ale představuji si to tak nějak podobně. Pravděpodobně to bude hodně stravou, kterou místní jí. Všimla jsem si, že nemají dvakrát v lásce vaření a tak rádi utratí vydělané dolary za něco hodně tučného a nezdravého. Nejoblíbenější pochoutku je na Novém Zélandu bezesporu Fish and Chips, dále pak hamburgery a vlastně všechno smažené a tučné. Částečně se není čemu divit, protože okurka tu stojí víc než steak, takže i když jdete do obchodu a chcete si koupit něco zdravějšího, plácnete se přes kapsu mnohem víc.

20131219-dsc04556.jpg


CK Go2

5. Obloha

Ne nadarmo se Novému Zélandu říká ,,země dlouhého bílého mraku.“ Obloha vypadá jako kdyby ji někdo nakreslil. Krásně modrá s nadýchanými bílými mráčky. Asi něco jako v úvodu populárních The Simpsons. A co teprve východy a západy slunce a noční obloha! Oproti České republice je na Novém Zélandu mnohem méně světelných zdrojů a tak zde na určitých místech můžete pouhým okem zahlédnout najednou až 5 tisíc hvězd. Nový Zéland patří k nejlepším místům na světě pro pozorování hvězdné oblohy. Souhvězdí Jižního kříže, planety a magické mlhoviny tak můžete pozorovat skoro všude. Největší zážitek je to však na jedné z nejtemnějších obloh na světě a to v oblasti nejvyšší hory Nového Zélandu Mount Cook. 

Související články