Pole dance není striptýz, ale pořádný workout. A údajně je pro všechny!

Shutterstock
|
04. 06. 2024
|
Pole dance aneb tanec na tyči se postupem času vynořil ze stínu nočních klubů a zaujal své právoplatné místo na výsluní jako legitimní a vysoce náročný sport.

Pole dance je moderní sport, který kombinuje prvky tance, gymnastiky a akrobacie na vertikální tyči i mimo ni. Zahrnuje řadu pohybů včetně otoček, šplhů a inverzí (pozice hlavou dolů), které vyžadují značnou sílu, flexibilitu a koordinaci. Pole dance se řadí k fitness disciplínám, které zaručují komplexní zpevnění celého těla, zejména břišních svalů a svalů horní poloviny těla.

Historie pole dance? Možná sahá až do 12. století

V historii můžeme pole dance připodobnit k indickému cvičení z 12. století jménem Mallakhamba, které taky vyžaduje vytrvalost a sílu při udržení se na dřevěné tyči. Analogicky na tyči cvičili i čínští cirkusoví akrobati tzv. chinese pole, ke kterému jsou ale zase zapotřebí tyče dvě.

Současný pole dance má počátky možná v 80. letech, kdy se vystoupení na tyči hojně pěstovala ve strip clubech, aspoň v Americe. Rozšíření tréninkových prostor pro pole dance v 90. letech pak bylo reakcí na poptávku těch, kterým učarovaly akrobatické kousky barových tanečnic. V současnosti může být pole dance koníček i seriózní sport, v jehož rámci se pořádají národní i mezinárodní soutěže a mistrovství.

Kontroverze a mýty o pole dance

Navzdory svému pevnému postavení mezi sportovními disciplínami je pole dance pro některé stále předmětem kontroverzí. Hlavním důvodem je jeho historické spojení se striptýzovými kluby a zábavou pro dospělé, které vede k přetrvávajícím stigmatům a mylným představám o povaze pole dance i těch, kteří ho praktikují.

Pole dancer nerovná se striptér; většina lidí, která dělá pole dance, si ho vybrala pro jeho fitness výhody, i když nelze zpochybnit, že někteří striptéři se pole dancingu věnují taky. Stejně tak se mu věnují i muži, a to bez ohledu na jejich sexuální orientaci. Na soutěžích má mužský pole dance vlastní kategorii a nezřídka zahrnuje silově i akrobaticky náročnější prvky než klasický pole dance.

Výhody pole dance

Jak už jsi pochopila, pole dance je vysoce fyzicky namáhavý sport, který zapojuje všechny svaly na těle a vyžaduje hodně síly – zejména v rukou, nohou a středu těla. Pravidelným praktikováním pole dance tak docílíš posílení a zpevnění svalů, zlepšení flexibility a případně i kardiovaskulární kondice. Nepřekvapivě získáš taky lepší koordinaci a celkovou stabilitu těla.

Pole dance ale může mít pozitivní vliv i na tvou psychiku, ať už v podobě zlepšení sebevědomí, nebo snížení každodenního stresu – pole dance totiž vyžaduje tolik soustředění, že pro denní problémy nezbyde prostor.

Jak se vybavit na pole dance

Základem je samozřejmě tyč. Vyrábí se z různých kovů, je dutá a připevněná k podlaze. Často je pro větší stabilitu připevněna i ke stropu, ale přenosné tyče tenhle luxus neposkytují. Tyč má průměr v rozmezí 40–50 mm a platí, že čím silnější tyč, tím lehčí je se na ní udržet.

Oblečení spíš ne než ano. Protože k udržení na tyči potřebuješ odhalenou kůži (obzvlášť na rukou, nohou a břiše), vystačíš si se sportovní podprsenkou a šortkami. To může být pro některé psychicky nepříjemné, ale věř, že až budeš viset na tyči hlavou dolů, to poslední, na co budeš myslet, je, jestli ti někde neleze špek. V neposlední řadě: pole dance se dělá naboso.

Mezi další vybavení patří různé přípravky proti klouzání rukou po tyči a proti pocení, od prášků po vosk.

Co potřebuješ vědět, než začneš?

Pole dance bolí. Kromě namožených svalů se připrav na spálenou kůži nebo pády z tyče obličejem napřed. Ale nenech se odradit! Tělo si časem zvykne jak na nové pohyby, tak na otlaky na neobvyklých místech.

Existuje víc druhů pole dance. Kromě obyčejného pole dance můžeš vyzkoušet:

  • pole fitness, které cílí na posílení svalů potřebných k pole dance
  • pole dance light pro lidi s nadváhou nebo ty, kteří se bojí, že by nezvládli klasický pole dance
  • pole sport, který klade důraz na vysokou technickou náročnost sestavy, včetně povinných prvků
  • pole art, které je v podstatě opakem pole sport, protože se zaměřuje na choreografii a ztvárnění příběhů a emocí
  • pole exotic, při kterém se vyžadují vysoké podpatky

Pole dance je pro všechny věkové i váhové kategorie. Získání potřebné síly nejspíš bude zezačátku náročnější než pro mladší a lehčí osoby, ale ne nemožné. Navíc můžeš zkusit různé typy pole dancingu, jak už padlo výš.

Nemusíš být sportovkyně roku. Základy pole dance jsou velmi snadné a intuitivní a údajně je zvládne každý!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Pole_dance
  • fitplayce.cz/8-veci-ktere-byste-meli-vedet-o-pole-dance-uz-na-zacatku/
  • aerobic.cz/aerobik-clanky-archiv/tereza-kucharova-kruta-pravda-o-pole-dance/
  • youtube.com/watch?v=QXg2109S9jk
Tagy: 
Související články