Žena ubila svého manžela kladivem. Pak vyšlo najevo, že ji dlouhá léta psychicky týral

Shutterstock
|
14. 09. 2023
|
Sally Challen svého chotě po 30 letech manželství ubila kladivem. Nejdřív se dočkala odsouzení za svou žárlivost, pak ale na povrch vypluly temné detaily o jejich vztahu.

Před 13 lety otřásl Anglií děsivý případ 67leté Sally Challen, která po 31letém vztahu zabila svého manžela. Vztah anglické dvojice rozhodně nebyl idylický. Richard Challen Sally neustále podváděl. V roce 2009 přišla krize, kdy dokonce žili odděleně. Krátce poté se vztah snažili znovu urovnat.

Víc než 20 ran kladivem

O rok později už svou frustraci Sally Challen nezvládla. Jednoho dne zjistila, že volal dívce ze seznamovací aplikace. Poté, co se ho zeptala, proč to udělal, se dočkala jen odpovědi: „Neptej se mě.“ To ji rozzuřilo, a tak ho při snídani víc než 20x uhodila do hlavy kladivem. Pro případ, že by ještě dýchal, mu do pusy nacpala utěrku.

Jeho tělo zabalila do starých záclon a nechala na něm mrazivý vzkaz ve znění „Miluju tě, Sally.“ Druhý den odvezla svého syna Davida do školy a pak zavolala bratranci s tím, že zabila svého muže a že chce sama spáchat sebevraždu. Z útesu ji museli hodiny dostávat přivolaní odborníci.

Ponižování a kontrola

Při obhajobě vypadala Sally jako posedlá a žárlivá manželka. Soudce jí dal trest doživotního odnětí svobody. Až později vyšlo najevo, jaká psychická muka musela vražedkyně ve vztahu zažívat. V roce 2018 promluvila o tom, že trpěla nátlakovým a kontrolním chováním svého manžela.

Před všemi příbuznými ji kritizoval a zesměšňoval. Nestyděl se například před společnými přáteli okomentovat velikost jejího pozadí. Zavedl taky malicherná pravidla, aby mohl ponižovat ještě víc. Podle Sally se taky sexuální život páru skládal z toho, co si Richard nakázal. Svou ženu nerad viděl nahou. Za jejími zády přitom pravidelně navštěvoval nevěstince. Manželce rovněž nepovoloval jakékoli přátele, zůstala tedy naprosto izolovaná.

Sally do něj byla i přesto celá léta zamilovaná. Nakonec před soudem jakožto oběť dlouhodobého domácího násilí uvedla, že fyzické útoky nebyly v jejím manželství „to nejhorší“. Nejmučivější byla izolace, ponížení a neustálý pocit podřízenosti. „Táta ji zneužíval od jejích patnácti do šestapadesáti let. Zkreslil a pokřivil její mysl,“ uvedl její syn David.

Stále ho miluje

Ač chtěla Sally Richarda opustit, nakonec to nezvládla. Nevěděla, co se sebou dělat, protože jí to nikdo neřekl. Tak moc byla zvyklá na neustálý nátlak na svou osobu, že si sama nedokázala poradit. Na návrh na opětovné setkání jí Richard odpověděl e-mailem, v němž jí sdělil, že se k ní může vrátit, ale jen za určitých podmínek a znovu jí nezapomněl připomenout, jak mu na ní určité věci vadí. Zbytek příběhu už znáš.

I přesto, že o Richardovi nikdo z rodiny ani přátel neřekl nic dobrého, ho Sally i po 7 letech ve vězení stále milovala. „Zdá se, že jediná osoba, která po něm truchlí, je jeho oddaná manželka, která si odpykává doživotí za jeho vraždu,“ uvedl její právník. Po 9 letech za mřížemi ji nakonec pustili na svobodu, protože soudce uznal psychické týrání, kterého se na ní její manžel dopustil.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články