Jak si vybrat ideální sportovní tašku

dreamstime.com
Komerční článek
|
20. 05. 2021
|
Sportovní taška může být stylovým i praktickým doplňkem outfitu každého aktivního člověka. Podle čeho si ji ale vybrat, aby skutečně splňovala vaše očekávání a potřeby?

Kvalitní sportovní tašky a batohy renomovaných značek Nike, Under Armour, Goldbergh, Sportalm, Salomon, High Colorado, Black Diamond či Deuter s nadčasovým designem najdete na e-shopu TopSki. Chcete najít tašku, která pro vás bude jako stvořená? Zaměřte se na tato kritéria:

Způsob nošení

Existují různé druhy a modely sportovních tašek: tašky do ruky, přes rameno, crossbody, na kolečkách s teleskopickým madlem, batohy a další. Každá má své plusy a mínusy - těžší obsah snáze odnesete v batohu a při jízdě na kole i pěší turistice vám zůstanou volné ruce. V tašce přes rameno zase máte věci stále na dosah.

Velikost a tvar

Jak poznáte, že má taška správnou velikost? Snadno - podaří se vám do ní uložit vše, co si s sebou na trénink obvykle berete. Vybavení nesmí v tašce být příliš namačkané, mohlo by se poškodit. Svědčilo by to také o tom, že taška je příliš malá. Taška ovšem nesmí být ani tak velká, aby zabírala zbytečně mnoho místa a překážela při chůzi. Tašku, která je tvarem přizpůsobena tenisovým raketám, využijete méně často než tašku univerzální, vhodnou na nošení sportovního vybavení všeho druhu.

Přihrádky

Větší množství přihrádek a kapes vám pomůže udržovat v tašce pořádek a chránit její obsah před poškozením. Nebudete muset dlouho hledat sprchový gel, doklady, cyklistické brýle... ani s sebou nosit igelitku na propocené oblečení, žabky či vlhký ručník. A také to nebude taková pohroma, pokud se vám po cestě v tašce něco rozlije.

Výhodou tašek do posilovny, tělocvičny a k bazénu je zpevněné dvojité dno a případně i vnější síťovaná kapsa pro snazší oddělení špinavého vybavení od čistého. A klasické turistické batohy by samozřejmě měly mít boční kapsu na láhev s vodou.

Odolné materiály, které se snadno udržují

Zvolte takový materiál, který je pevný a odolný vůči povětrnostním vlivům, vodě i oděru. Zvláště pokud chcete tašku používat ve venkovním prostředí. Kromě toho si všímejte celkového zpracování tašky - zda má zpevněné dno, jaká je preciznost šití a pevnost švů, kterými jsou pospojované jednotlivé díly. Ideální je, když tašku nemusíte často prát a znečištěná místa můžete snadno otřít vlhkým hadříkem.

Ergonomičnost, nastavitelnost, pohodlné nošení

Na batozích i taškách přes rameno oceníte polstrované ramenní popruhy, případně i bederní pásy s nastavitelnou délkou.

Další vychytávky

Hledáte něco vymazleného? Tak například vylepšené verze turistických batohů mají místo kapsy na láhev s vodou rovnou vak s hadičkou na pití, takže svou žízeň můžete hasit přímo během chůze nebo jízdy na kole. Některé jsou také vybaveny systémem Easy Air, který zajišťuje intenzivnější odvětrávání zadní části batohu, která přiléhá k zádům. Lepší batohy na pěší turistiku mívají obvykle poutka na turistické hole.

Související články