Vypěstuj si vlastní džungli! Těchhle 5 pokojovek zvládne každý

Bigstockphoto
|
14. 01. 2022
|
Chceš se přidat k vlně pěstitelů pokojovek, ale nevěříš svým botanickým schopnostem? Tady je 5 tipů na rostliny, které tvoji péči přežijí!

Pokojové rostliny jsou posledních pár let stále vzrůstajícím trendem. Není totiž nic příjemnějšího než si po únavném dni v práci zarelaxovat ve své domácí džungli. Než ale začneš s hromaděním pokojovek, měla bys vědět, že rostliny vyžadují pravidelnou péči, stejně jako domácí mazlíčci. Proto nejdřív zvaž, jestli ti tvůj životní styl tenhle závazek dovolí.

Toulcovka neboli lopatkovec

Elegantní, štíhlé bílé květy vytahující se z polštáře lístků – to je toulcovka. Tahle tropická rostlina, která si libuje ve vlhkém prostředí, ti doma krásně pročistí vzduch. Je to navíc skutečný nezmar, který ti promine začátečnické zaškobrtnutí i to, když ho občas kvůli nedostatku času zapomeneš zalít.

Toulcovce se nejlíp daří v lehkém polostínu, stranou od přímého slunce. Vzhledem k tomu, že je vlhkomilná, bys ji měla zalévat jednou za 5 dní a v mezičase jí sem tam oprášit listy rozprašovačem. Jestli chceš mít jistotu, že má kolem sebe dostatek vlhkosti, dej jí do květináče navlhčený keramzit, který bude postupně uvolňovat do vzduchu páru.

Důležité je taky pravidelné hnojení, které podporuje růst rostlin. Toulcovka je nenáročná, stačí ji pohnojit jednou měsíčně. Hnojit můžeš vodou smíchanou s kapkou tekutého hnojiva pro pokojové rostliny – vždycky se řiď návodem na obalu.

V období vegetačního klidu (zimní měsíce) – a tohle platí pro všechny rostliny bez výjimky, nejenom pro toulcovku – omez hnojení a oprašování, aby si rostliny odpočinuly.

Poslední důležitá věc je přesazování. Toulcovka rozhodně není jeho fanouškem, proto jí stačí vyměnit jednou za 3 roky květináč za trošku větší.

Šťastný bambus

Takzvaný „šťastný bambus“ (lucky bamboo) vlastně není opravdickým bambusem, ale dračincem, který bambus vzhledově připomíná. Roste přímo před očima a můžeš ho pěstovat ve svazcích, nebo si pohrát s jeho stonkem a vytvarovat ho do spirály.

Míň náročnou pokojovku asi nenajdeš. Lucky bamboo roste ve stínu, polostínu i na parapetu, akorát dávej pozor na sluneční úpal. Jeho vekou výhodou je, že ho můžeš pěstovat ve vodě. Jenom najdi dostatečně vysokou vázu a stonek do ní hoď.

Když budeš jednou za dva týdny bambusu měnit vodu a stejně často ho přihnojovat, bude ti zdobit domov hodně dlouho.

Šáchor neboli papyrus

Šáchor je takový africký rákos – vysoká a hustá travina vynořující se z močálů. Existuje mnoho druhů, pěstební podmínky jsou ale v zásadě stejné pro všechny.

Nejdůležitější je dostatek vody. Vůbec se neboj zalévat šáchor klidně každý den, protože ho prakticky nemůžeš přelít; zato sucho mu škodí extrémně, jakmile mu vyschne hlína, nemusí se z toho vzpamatovat. Nejlepší je dát květináč s šáchorem do o něco většího obalu, ve kterém budeš udržovat stálou hladinu vody.

Kromě velké spotřeby vody má šáchor taky velkou spotřebu světla a živin. Měla bys ho hnojit ideálně dvakrát týdně a postavit někam mimo přímé slunce, kde ale bude zároveň dostatek světla.

O přesazení si šáchor řekne sám – že je čas sáhnout po větším květináči, poznáš, když z toho starého začnou vyrůstat kořeny.

bigstock-green-houseplants-fittonia-mo-420211636.jpg

Spousta pokojovek ti odpustí i začátečnické chyby.
Bigstockphoto
S pěstováním teprve začínáš? Vyber si něco nenáročného!

Tlustice

Tahle slečna s masitými listy toho vydrží hodně – při správné péči tě bude oblažovat svou přítomností několik desítek let!

Je po všech stránkách nenáročná; průvan, nebo výheň – kam ji postavíš, tam bude prosperovat. Akorát dbej o to, aby byla na světle, protože ve stínu postupně hyne.

Libuje si v suché zemině, takže zálivka jí stačí jednou za 3 týdny a hnojení jednou za 6 týdnů. Jen si dej pozor, abys nehnojila a nezalévala ve stejný den, to by na ni mohlo být příliš.

Tlustice je na tom s přesazováním ještě o něco hůř než toulcovka – vyloženě ho nesnáší. Připrav se na něj proto až v okamžiku, kdy vidíš, že je jí původní květináč moc malý.

Sukulenty

Rostliny z pouště, které ve svém těle dokážou hromadit vodu potřebnou k přežití, asi netřeba představovat. Sukulentů existuje dlouhá řada, ale stejně jako s šáchory jsou pěstební podmínky pro všechny stejné.

Potřeby sukulentů vychází z jejich přirozeného prostředí, tedy americké pouště, kde je v zimě sucho a v létě prší. Když se pokusíš tohle prostředí napodobit, budeš mít zaděláno na úspěch.

Světlo je pro ně důležitější než voda, takže je pěstuj ideálně na parapetu a zalévej, až když si o to samy řeknou. To poznáš podle povislých nebo svraštělých listů. V zimě nezalévej vůbec.

Hnojení tě u sukulentů nemusí zajímat, protože ho nepotřebují. Že potřebují přesadit, poznáš opět podle kořenů prorůstajících dno květináče. Nový obal zvol jen o něco málo větší, než byl ten původní.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články