6 znaků toxického přátelství, kterého se musíš zbavit!

Bigstockphoto
|
05. 09. 2021
|
Dobrá kamarádka umí zachránit život, to všechny víme. Ta špatná ale umí napáchat pořádné škody. Častokrát však není na první pohled jasné, s kým máme tu čest. Poznej toxické přátelství a zbav se ho, dokud je čas.

1. Více času pro ni

Je to ona, komu voláš, mluvíte o jejích záležitostech, její problémy řešíš i ve chvílích, kdy je na pořadu dne důležitá porada. Že by však ona často volala tobě, o tom se mluvit nedá. Na tvoje životní komplikace není není dostatečný prostor a „kamarádka“ je častokrát smete ze stolu s tím, že nejsou tak důležité nebo jsou lehce řešitelé. Její potřeby jsou zkrátka podstatnější.

2. Tvůj největší kritik

Tvou mámu sesadila z trůnu největšího kritika. Neustále se jí něco nezdá. Buď tě kritizuje otevřeně, nebo jen naznačuje, či dokonce poukazuje před ostatními. Brání se tím, že to dělá pro tebe. Ve skutečnosti tě shazuje a ponižuje. Občas se přistihneš, že děláš všechno proto, aby neměla důvod ti nic vytknout.

3. Opatrně našlapuješ

Ty tam jsou doby, kdy s ní byla zábava. Jistě že i teď dojde na smích. Dost často ale vaše konverzace připomínají našlapování ve skle. Podvědomě se bojíš, abys ji nerozhodila či jí neublížila. Promýšlíš každé slovo nebo plán. Ze skvělé společnice se stala soudkyně.

bigstock-two-women-in-fashion-boutique-361993360.jpg

Nesoutěž s ní. Pokud tu tendenci máš, nejspíš to nebude kamarádka.
Bigstockphoto
S kamarádkou by ses měla cítit dobře!

4. Jako na houpačce

S touhle holkou se prostě nenudíš. Nikdy nevíš, jaká bude její reakce. Když je dobře naložená, dokážete si užít jako za starých časů. Ale běda jak se špatně vyspí. Okamžitě se ocitáš na jejím seznamu obětí a víš, že z dnešní schůzky si dobrý pocit neodneseš. Její definice perfektního chování je však dost nejasná, nikdy nevíš, čím se proviníš.

5. Hranice zmizely

I v tom nejlepším vztahu je potřeba zachovávat osobní hranice. Jendím ze znaků toxického přátelství je to, že se tvé hranice rozplynou. Volá ti, i když ví, že ses chtěla odstřihnout, žádá tě o něco, o čem ví, že bys to nerada dělala, mluví o věcech, na které jsi dala embargo… Postavila jsi značky a ona je zkrátka nerespektuje. Obráceně to však nefunguje.

6. Všechno je soutěž

Vyjít si společně ven už není o klábosení a tanci. Najednou je důležité, co si kdo obleče a kdo si odnese domů víc nových čísel. Může to ale vypadat daleko nevinněji. Postěžuješ si na svůj špatný den a ona tě zahrne svými katastrofami, nahraješ na Facebook fotky z víkendu na Šumavě a šup – ona sdílí vzpomínku z loňské dovolené v Los Angeles.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články