Pití destilované vody se nemusí vyplatit. Jde o zdraví

Shutterstock
|
12. 08. 2023
|
Jedni na ni nedají dopustit, jiní si při pomyšlení na její konzumaci ťukají nevěřícně na čelo. O čem je řeč? O destilované vodě. Proč bys neměla věřit všemu, co se o ní tvrdí, a přesto na ni nezanevřít? Hned ti to prozradíme. Nejspíš se budeš divit.

Destilovaná voda – voda „bez ničeho“

Jak už samotný název této kapaliny napovídá, jde o vodu, která prošla procesem destilace. Během něj byla zbavena rozpuštěných minerálních látek a stala se čistou H2O. Tekutina je bezbarvá, v silné vrstvě ale může působit poněkud namodrale. Nemá žádnou chuť, ani zápach. Je nevodivá, její teplota tání je 0 °C a teplota varu rovných 100 °C. Její pH je 7 a maximální hustoty 1g/cm3 dosahuje při 4 °C.

Zajímavost: Za destilovanou vodu můžeme považovat také sníh nebo déšť. To proto, že vzniká odpařováním z jezer, moří a toků. Když se ale voda vrací k zemi, opět se na ni nabalí bakterie a různé částice.

Do žaludku ne, do klimatizací ano

A jaké je použití destilované vody? Lze jí například ředit letní a zimní směsi do ostřikovačů, uplatnění najde v chemickém průmyslu nebo při výrobě fotolaboratorních roztoků. Použít ji můžeš také do domácích i průmyslových zvlhčovačů vzduchu či klimatizací.

shutterstock_1562062915.jpg

Destilovaná voda najde svoje uplatnění, v našem pitném režimu by to ale být nemělo.
Shutterstock
Pití destilované vody bývalo hitem. Nic dobrého to ale nepřináší.

Co se týče otázky pití destilované vody, tady se zdroje poněkud rozcházejí. Někdo tvrdí, že pití „destilky“ v malém množství neškodí. Jiní tuhle aktivitu hrubě odsuzují. Kde je pravda?

Fakt je, že destilovaná voda neobsahuje žádné minerály a není vůbec určená k pití. Ba právě naopak – může být pro člověka nebezpečná. Vlivem jejího pití totiž může dojít k poškození střevní výstelky. Jelikož neobsahuje žádné minerály ani ionty, stahuje je z vnitřního prostředí člověka, což vede například k častějšímu močení a demineralizaci organismu.

Pokud bys destilovanou vodu přece jen chtěla ochutnat, bránit ti v tom nebudeme. Počítej ale s tím, že pití demineralizované vody nepřináší tělu žádné důležité minerály, jako je například hořčík nebo vápník. Jestliže se u tebe během popíjení „destilky“ projeví bolest hlavy, slabost, nevysvětlitelná únava a křeče, měla bys s tím přestat a okamžitě vyhledat lékaře.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články