Chystáš oslavu? Oslň s nejrůznějšími druhy muffinů!

Bigstockphoto
|
29. 04. 2021
|
Muffiny jsou cool a in. Když se povedou, vypadají nádherně a chutnají skvěle. Jestli se chceš ale na party s přáteli nebo na oslavě s rodinou blýsknout, vytvoř hned několik druhů nebo se inspiruj k nějakým, které jsi ještě nezkoušela!

Víš, že muffiny vlastně ve světě nejsou žádnou novinkou? Poprvé se údajně objevily už v 11. století ve Walesu. Svůj název dostaly po francouzském výrazu moufflet, což můžeme přeložit jako jemný chléb. První recepty dochované v písemné podobě pocházejí z 18. století z Velké Británie. Tenkrát se tahle pochoutka vytvářela ze starého chleba, brambor a sušenek a šlo tehdy o pokrm pro poddané, až postupem času se do nich zamilovala i vyšší vrstva a vychutnávala si je k čaji o páté.

Když se muffiny rozšířily do Ameriky a lidi tam objevili kouzlo kypřicího prášku, dostala tahle dobrůtka zase jinou formu. Dodnes se ale dělají dva typy muffinů – muffiny z kynutého těsta, které se ve finále podobají rohlíčku, nebo ty s kypřicím práškem či sodou, které jsou vláčné, nadýchané a mají ten tvar, který si ihned představíme, když se o muffinech mluví.

Banánové muffiny

Žádná věda, základem tohoto druhu muffinů jsou banány. Ty rozmačkej vidličkou, smíchej se ¾ hrnku cukru a s jedním prošlehaným vajíčkem. Přidej trochu rozpuštěného másla a hrnek a půl hladké mouky. Z těchto ingrediencí udělej směs, kterou naplníš formičky. Muffiny peč 15-20 minut v troubě, kterou jsi předehřála. Pro všechny, kteří mají chuť banánů rádi, jsou banánové muffiny absolutní delikatesa.

Muffiny se třemi druhy čokolády

A co takhle zakousnout se do muffinu a vychutnat si ještě teplou a tekutou čokoládu tří druhů? Není na tom nic složitého. Stačí v míse smíchat 250 g hladké mouky, 25 g kakaa, prášek do pečiva, půl lžičky jedlé sody a asi po 90 g bílé, mléčné a hořké čokolády. V další misce pak smíchej 2 prošlehaná vejce, 285 ml zakysané smetany, 85 g cukru a 85 g rozpuštěného másla. Směsi smíchej a nalij do formiček.

Muffiny pak peč asi 20 minut, po vytažení z trouby je nech ještě čtvrt hodiny ve formičce, aby perfektně udržely tvar (to platí pro všechny muffiny). Nech je trochu vychladnout, ale servíruj je tak, aby čokoláda byla ještě tekutá. Když se muffiny hned nesní, můžeš je později malinko přihřát v mikrovlnce, aby se čokoláda trochu roztekla.

bigstock-147514637.jpg

Čokoládové muffiny jsou oblíbené. Můžeš v nich nakombinovat i víc druhů čokolády.
Bigstockphoto
Čokoládové muffiny leckoho katapultují do chuťového ráje.

Muffiny s borůvkami

S tímhle receptem určitě zaboduješ. Kdo by totiž neměl rád borůvky? Půl hrnku rozpuštěného másla a hrnek cukru smíchej, přidej lžičku vanilky, čtvrt hrnku mléka a hrnek hladké mouky a znovu smíchej. Potom znovu přidej čtvrt hrnku mléka a hrnek hladké mouky. Znovu pořádně promíchej. A konečně nasyp do těsta borůvky a promíchej vše tak, aby byly borůvky víceméně všude a rovnoměrně rozvrstvené.

Směs dej do formiček a peč v troubě 15-20 minut. To, že jsou správně upečené, můžeš zkontrolovat špejlí – když ji zapíchneš do muffinu až k formě a těsto se ti na ni nebude lepit, můžeš ukončit pečení.

Mrkvové muffiny s jablky

A jde to i zdravěji. Základem těchto muffinů je totiž celozrnná mouka, nastrouhaná mrkev, šťáva z jablek, med nebo sirup (například javorový).

Dvě vajíčka smíchej s rozmačkaným banánem, se čtvrtinou hrnku javorového sirupu nebo s medem podle chuti, s polovinou hrnku jablečné šťávy, s polovinou hrnku třtinového cukru, s jedlou sodou, špetkou soli, mandlovým mlékem a nastrouhanou mrkví. Směs pořádně promíchej, přidej necelý hrnek drcených ovesných vloček, znovu promíchej. Když bude těsto moc tekuté, přidej ještě trochu ovesných vloček. Na muffiny nakonec ještě nasyp nadrcené oříšky podle chuti.

Směs dej do formiček a nech péct asi 30 minut. Je hotovo!

Muffiny ze sladkých brambor

O bramborách už řeč byla, tak to pojďme vyzkoušet. Tyhle muffiny mají v základu sladké brambory a dalším výrazným prvkem je arašídové máslo. Prošlehané vajíčko smíchej s pyré ze sladkých brambor (asi ¾ hrnku pyré), třetinu hrnku třtinového cukru, trochu oleje a vanilky. Vytvoř směs, přidej hrnek mandlového mléka a znovu promíchej.

Potom přidej ½ hrnku drcených ovesných vloček, kypřicí prášek, půl lžičky jedlé sody, špetku soli a trochu skořice. Podle toho, jak bude těsto tekuté, přidej drcené ovesné vločky nebo mouku. Vše smíchej dohromady, dej do formiček a peč asi 20 minut. Nic složitého!

Muffiny jsou vynikající i na slano!

O tom, že se muffiny dají dělat i na slano, už jsi dost možná slyšela. Tak se neboj zaexperimentovat a zkus je sama vytvořit. Uvidíš, že strávníci budou v gastronomickém sedmém nebi.

Na slaných muffinech taky není nic světoborného, stačí si zvolit, na co máš chuť. Nejčastější ingrediencí je šunka, slanina, vejce, drobná zelenina (hrášek, kukuřice aj.), sýr podle chuti a třeba i houby. Těsto smícháš právě z těchto ingrediencí a z mouky a po 20 minutách pečení získáš dokonalou pochoutku k vínu nebo jiným nápojům. Protože šneků z listového těsta už jsme (skoro) všichni tak nějak přejedení…  

Náš tip: Vyzkoušej muffiny se šunkou a ananasem. Super pro všechny, kteří milují kombinaci těchto chutí na pizze Havaj.

Máš nějaký svůj recept na muffiny, se kterým by ses ráda pochlubila? Dej nám o něm vědět v diskuzi pod článkem!

Související články