Co se starým chlebem? Připrav z něj vynikající salát panzanella

Shutterstock
|
15. 07. 2023
|
Je ti líto vyhodit zbytky chleba? Zároveň tě ale nenapadá, jak ho zužitkovat? Pokud jsi na tyhle otázky odpověděla ano, pak se ti dnešním receptem zaručeně trefíme do noty. Prozradíme totiž, jak připravit luxusní chlebový salát panzanella.

Toskánská chuťovka, které se nepřejíš

Tenhle osvěžující letní salát, který připravíš z několika mála základních surovin, má svůj původ v Toskánsku. V různých obměnách se ale objevuje prakticky v celé Itálii. Vůbec prvním, kdo se o něm v 16. století zmínil, byl básník a umělec Bronzino. Dnes ho Italové servírují jako hlavní chod i lahodnou přílohu.

Co rodina, to nejlepší recept

Recepty na salát panzanella se v Itálii dědí z generace na generaci. Každá rodina ti navíc bude tvrdit, že právě jejich panzanella je zaručeně ta nejlepší. Vyplatí se proto vyzkoušet víc variant a doma si pak připravit tu, která tě nejvíc osloví. Aby se domácí panzanella aspoň trochu přiblížila té italské, je dobré vybírat různé druhy slaďoučkých rajčat uzrálých na slunci, čerstvé bylinky a kvalitní extra panenský olivový olej.

Co potřebuješ: různé druhy zralých rajčat, aspoň den staré pečivo (ideálně ciabattu), několik lístků čerstvé bazalky, červenou cibuli, česnek, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet, cukr (případně med), zelenou cibulku a další bylinky na dozdobení

shutterstock_1808558395.jpg

Panzanella je u nás neobvyklá, což je škoda!
Shutterstock
Zbytky chleba můžeš parádně zužitkovat!

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 200 °C. Chleba natrhej nebo nakrájej na menší kousky. Kousky rozprostři na pečicí papír a nech v troubě péct aspoň 15 minut. Mezitím si nakrájej půlku červené cibule na malé kostičky a nech zpěnit na olivovém oleji. K cibuli na pánvi přidej jeden stroužek prolisovaného česneku a nech pár minut restovat.
  • Druhou půlku cibule nakrájej na tenké plátky. Připrav si větší misku, do které nasypej nakrájenou cibuli a přidej omytá a na kostičky nakrájená rajčátka. Posol, opepři a počkej, až rajčátka pustí šťávu. Mezitím si nakrájej (nebo natrhej) bazalku a další bylinky a nezapomeň ani na zelenou cibulku, kterou salát ozdobíš.
  • Připrav si misku (ideálně zavařovací sklenici), do které nalij asi lžíci olivového oleje, přidej sůl, trochu pepře, cukr nebo med a vinný ocet. Pokud se cukr nechce rozpustit, můžeš zakápnout trochou horké vody. Vše důkladně rozmíchej.
  • Opečené kousky chleba vytáhni z trouby, hoď je na pánev k orestované cibulce a česneku a nech propojit jednotlivé chutě. Orestovaný chleba smíchej s rajčátky a cibulkou, přidej bylinky a cibulku a zakápni připraveným dressingem. Salát servíruj na hlubokém talíři nebo v misce a hned se do něj pusť. Pokud bys ho totiž nechala stát, chleba se „napije“ dressingu a ztratí svoji křupavost.

K salátu můžeš přimíchat i olivy, papriky, řapíkatý celer, kapary nebo ančovičky. Záleží na tobě!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články