Jak vyčistit bílé boty: Pomáhá pasta, soda nebo Jelen

foto: Bigstockphoto
|
01. 04. 2021
|
Taky sis oblíbila hříšně drahé bílé conversky nebo nesmrtelné plátěnky, na které nedáš dopustit? Pak tě asi dokáže nevzhledná skvrna na oblíbených botách nepěkně rozladit.

Naštěstí existují způsoby, jak se nejrůznějších skvrn na bílé obuvi zbavit bez toho, abys je podrobila mučení v pračce nebo musela od obchodu pro nové. Docela dobře funguje obyčejné jádrové mýdlo, jedlá soda nebo třeba pasta na zuby. Máme pro tebe několik babských rad a osvědčených triků, jak bílé boty vyčistit.

Kde pračka nemůže, tam Jelen pomůže

Obyčejné jádrové mýdlo, které znaly už naše babičky, se znovu dostává na výsluní. A to zejména při odstraňování nejrůznějších skvrn. Mýdlo s jelenem tě vyjde na pár kaček, a když ho smícháš s trochou vody a jedlé sody, celkem snadno vzniklou kašičkou nevzhledné skvrny odstraníš. Pastu nanes na znečištěné místo starým kartáčkem na zuby a pak opláchni pod tekoucí vodou. Tenisky budou zase jako nové.

Zubní pasta dokáže zázraky

Dalším účinným čisticím prostředkem, který najdeš v koupelně je i obyčejná pasta na zuby. Ta si totiž skvěle poradí s fleky od trávy a bláta a snadno s ní vyčistíš taky gumové lemy oblíbených tenisek. Stačí pastu (ideálně tu bez zabarvení) nanést na starší kartáček a skvrnu jím pomalu drhnout. Na podobném principu fungují taky nejrůznější tekuté pasty a čisticí prášky s abrazivními částečkami, které používáš při úklidu.

bigstock-woman-changing-shoes-in-office-169785080.jpg

Vyzkoušej tyhle tipy a uvidíš, co se ti osvědčí.
Bigstockphoto
Bílé boty jsou šik! A s čištěním nemusí být problém.

Prášky, které zatočí se skvrnami

Dalším prostým způsobem, jak se skvrn na bílých teniskách nebo plátěnkách zbavit, je použití klasického prášku do pečiva nebo prášku na praní. Z obou uvedených (nebo z každého zvlášť) si připravíš kašičku smíchanou s kapkou vody, kterou na boty naneseš a necháš pár minut působit. Po opláchnutí nezapomeň boty dobře vysušit.

Peroxid a jedlá soda

Účinná je i kombinace peroxidu s jedlou sodou. Obě suroviny smíchej ve větší míse a vytvoř hustější pastu. Z tenisek vyndej tkaničky, navleč si gumové rukavice, pastu nanes na kartáček a znečištěné místo (nebo klidně celé tenisky) krouživými pohyby vyčisti. Vyčištěné boty nech schnout 3 až 4 hodiny na topení.

Nic nepomáhá?

Pokud ti žádná z výše uvedených babských rad nepomohla, můžeš se ještě ve specializované prodejně poohlédnout po speciálních bělících pastách, gumách a sprejích. Ty jsou v boji se skvrnami a nečistotami celkem účinné. Počítej ale s tím, že jejich pořízení rozhodně nepatří mezi nejlevnější položky na nákupním seznamu.

Máš nějaký svůj tip, jak špinavé bílé botky vyčistit? Dej nám o něm vědět v diskuzi pod článkem.

Související články