
V Mexiku je tenhle pokrm samozřejmě zakořeněný hluboce a symbolizuje mnohem víc než jen rychlé občerstvení. Mexičani by nám asi dali, kdyby věděli, že jsme ho my Češi z drtivé většiny dřív považovali za takové rychlé cosi, když nevíme coby.
U nás se z něj oblíbená alternativa ke klasickým jídlům stala až postupně. A není se čemu tak úplně divit. Krásně spojuje pestrost chutí, hravost a možnost nekonečných kombinací. Pojď proto s námi kouknout na to, co to vlastně je, kde se to vzalo a proč jsme si tacos zamilovali. A recepty? Ty tě pochopitelně neminou.
Tacos pod mikroskopem
Možná tušíš, ale třeba nevíš přesně, že tacos je mexický pokrm, jehož základem je tortilla. Může být kukuřičná nebo pšeničná a taky může být buď měkká, nebo osmažená pěkně do křupava. Jak je komu libo.
Na tortillu se pak vrství náplně – masové, zeleninové, rybí, veganské, nebo dokonce sladké. Podstatou tacos je hravost, pestrost a možnost vytvořit si kombinaci podle vlastní chuti. Když se nad tím člověk tak zamyslí, tacos opravdu fenomenálně odráží temperament Mexičanů i jejich lásku ke všemu výraznému jak co do chuti, tak do barev.
Historie a vznik tacos
Jak už to tak s pokrmy bývá, původ bychom měli hledat u původních obyvatel. V tomhle případě tomu není jinak. Původní obyvatelé Mexika připravovali jednoduché placky z kukuřice, které sloužily jako základ, ale i jako záskok za příbor. Jednoduše se jejich pomocí nabíralo další jídlo, bylo-li potřeba.
K obohacování o další ingredience došlo až v době, kdy Mexiko dobyli Španělé. Pokrm, který odráží spojení tradic a inovací se z něj pak stával taky až časem. Inu, dobré věci potřebují čas. A úplně to samé platí i pro tacos.
shutterstock_613356137.jpg

Obliba tacos u nás
Tacos se v České republice prosazují hlavně díky popularitě mexické kuchyně obecně. Čím dál více restaurací je nabízí ve svém menu a objevují se i podniky, které se na ně přímo specializují. Češi si tacos nejvíc oblíbili zřejmě proto, že se snadno naroubují na preference každého, jsou rychle hotové a chuťově jde o naprostou bombu.
5 receptů na tacos, po kterých se olízneš
Výhodou je i to, že si tacos můžeš připravit doma podle svých možností a fantazie. Tortilly už dneska koupíš na každém rohu a ani základní ingredience, které k tomuhle jídlu patří, nejsou problém. S recepty, které ti teď představíme, se navíc nebudeš muset ani nijak zvlášť snažit.
- Tacos s kuřecím masem a pikantní salsou
- Tacos s hovězím a černými fazolemi
- Rybí tacos s limetkovým dipem
- Vegetariánské tacos s grilovanou zeleninou
- Tacos s ovocem a čokoládou
Tacos s kuřecím masem a pikantní salsou
Kuřecí tacos je klasika, která nikdy nezklame. Kuřecí maso nevyžaduje žádnou dlouhou přípravu, dobře absorbuje chutě koření a v kombinaci s pikantní salsou dodává pokrmu ten pravý šmrnc. Je to ideální volba pro začátečníky i pro ty, kteří se už v kuchyni otáčet umí, ale s tacos třeba teprve začínají.
Co potřebuješ: kuřecí prsa, cibuli, česnek, chilli, rajčata, koriandr, limetku, tortilly, sůl, pepř, olivový olej
Jak na to?
- Nakrájej kuřecí maso na menší kousky a nalož ho do směsi oleje, česneku, soli a pepře.
- Maso opeč na pánvi
- Připrav salsu z rajčat, cibule, chilli a koriandru.
- Na tortillu dej kuřecí maso a přelij svým salsa výtvorem.
- Zakápni limetkou a podávej.
Tacos s hovězím a černými fazolemi
Hovězí tacos je sytější varianta, která uspokojí i větší jedlíky, kteří nad ním jinak ohrnují nos. Kombinace šťavnatého hovězího masa a černých fazolí vytváří zvláštně návykovou chuť, kterou ještě doplní svěžest zeleniny.
Co potřebuješ: mleté hovězí maso, černé fazole, rajčatový protlak, cibuli, česnek, římský kmín, koriandr, tortilly a cheddar
Jak na to?
- Orestuj cibuli s česnekem, přidej hovězí maso a restuj dohněda.
- Vmíchej rajčatový protlak, černé fazole a koření.
- Nech chvíli dusit, aby se chutě parádně spojily.
- Směsí naplň tortilly a nakonec zasyp strouhaným sýrem.
shutterstock_1659071257.jpg

Rybí tacos s limetkovým dipem
Klid, klid. Není to vtip ani pokus o aspiraci na nejnechutnější jídlo týdne. Jde jen o to, že kombinace ryby a tacos není tolik známá. A co neznáme, toho se většinou obáváme. Rybí tacos jsou ale skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehčí, a přitom vyvážené jídlo. Rybí maso se skvěle kombinuje s citrusovými chutěmi a zeleninou, takže výsledkem je lahůdka plná šťávy a svěžesti.
Co potřebuješ: tresku nebo jinou bílou rybu, červené zelí, mrkev, limetku, jogurt, koriandr, chilli a tortilly
Jak na to?
- Rybu osol, opepři a opeč na pánvi nebo ugriluj.
- Připrav zeleninový salát z červeného zelí a mrkve.
- Vytvoř dip z jogurtu, limetkové šťávy a chilli.
- Na tortillu dej kousky ryby, přidej zeleninový salát a přelij dipem.
- Ozdob čerstvým koriandrem a pusť se do toho.
Vegetariánské tacos s grilovanou zeleninou
Možná se dá drobně odtušit, že vegetariánské tacos jsou ideální volbou pro ty, kteří nejedí maso. Ale? Zároveň si plnohodnotné jídlo dají moc rádi. Grilovaná zelenina, avokádo a sýr vytvoří chutnou kombinaci, která potěší každého. Co víc si tedy přát?
Co potřebuješ: cuketu, papriku, lilek, cibuli, avokádo, feta sýr, tortilly, olivový olej, sůl a pepř
Jak na to?
- Nakrájej zeleninu a opeč ji na grilu. Můžeš ji připravit i v troubě.
- Osol a opepři podle chuti.
- Na tortillu dej zeleninu a poklaď kousky avokáda.
- Posyp fetou a zakápni olivovým olejem.
- Servíruj ještě teplé, protože přesně takhle je to ta největší slast.
Tacos s ovocem a čokoládou
Tacos nemusí být jen slané, to už víš. Sladká varianta s ovocem a čokoládou je skvělým dezertem, který potěší hlavně děti. Ale co si budeme… Ani dospělý milovník sladkého nepohrdne.
Co potřebuješ: pšeničné tortilly, banány, jahody, borůvky, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku
Jak na to?
- Tortillu lehce opeč na suché pánvi, aby změkla.
- Naplň ji pak nakrájeným ovocem.
- Přelij čokoládou a rozmaž.
- Přidej šlehačku podle chuti
- A už jen servíruj.
Všechny naše tipy si můžeš vyzkoušet hned zítra. Sama vidíš, že všechno je to absolutní rychlovka, ale nutričně strádat nebudeš.
Máš i ty nějaký svůj super recept, o který se s námi můžeš podělit v komentářích?
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- thewholesomedish.com/the-best-homemade-tacos
- tasteread.com/2025/05/26/the-story-of-the-mexican-tacos
- mexicohistorico.com/paginas/The-History-of-Mexican-Tacos--A-Journey-Through-Time.html
- healthline.com/nutrition/are-tacos-healthy
- skinnytaste.com/cod-fish-tacos