Krémové risotto milanese. Chce to dobrou rýži a kvalitní víno

bigstockphoto.com
|
30. 10. 2020
|
Většina z nás si pod rizotem vybaví (ne)chutný pokrm ze školní jídelny, plný suché rýže, vařené mrkve, hrášku a kousků masa. Skutečné risotto ale nemá s tím školním nic společného. Jak si ho uvařit? Je to lehké a výsledek tě vystřelí do vesmíru.

Na surovinách záleží

Aby mělo risotto správnou krémovou konzistenci, zapomeň na klasickou rýži, kterou servíruješ jako přílohu. Na tenhle pokrm budeš potřebovat její speciální odrůdy arborio, carnaroli nebo vialonee. Při nákupu ideálně vybírej tu přímo z Itálie. Tahle italská rýže je totiž typická tím, že si při vaření uchovává pevné jádro a má hodně škrobu, proto tak pěkně lepí a dá se z ní vykouzlit perfektní krémovité risotto.

Šetřit bys neměla ani na dalších surovinách. Typickým příkladem je sýr, který budeš do risotta vmíchávat. „Ejdam třicítku“ pro tentokrát vynech a raději zaběhni do obchodu pro kvalitní parmazán. Nejen, že si ho naprosto zamiluješ, taky ho díky výrazné chuti nespotřebuješ tolik a risotto bude perfektně dochucené. Protože je parmazán celkem dost slaný, nepřeháněj to se závěrečným solením.

Na krémové rizoto budeš potřebovat:

  • máslo
  • rýži arborio, carnaroli nebo vialonee
  • šalotku
  • kvalitní suché bílé víno
  • šafrán
  • med (nemusí být)
  • zeleninový vývar
  • parmazán
  • pepř a sůl

bigstock-saffron-risotto-in-a-white-pla-306830518.jpg

Rizoto se dá připravit na mnoho způsobu. Který máš ráda ty?
bigstockphoto.com
Zapomeň na nechutné rizoto ze školní jídelny. Udělej si luxusní baštu!

Jak na to?

  • Den předem si uvař silný zeleninový vývar, který nech táhnout (ne vařit) několik hodin.
  • Ve větším kastrůlku nech rozpustit máslo a na něm zpěň na malé kostičky nakrájenou šalotku.
  • Jakmile bude šalotka růžová, přidej jednu polévkovou lžíci medu, šafrán a nech všechno společně zkaramelizovat.

Náš tip: Šafrán si namoč do mističky s vodou. Nasákne se a krásně pustí barvu.

  • K šalotce a medu přisypej suchou rýži, přilij asi deci kvalitního bílého vína, a jakmile se víno odpaří, postupně po naběračkách přidávej teplý zeleninový vývar. Ve vývaru se bude rýže pomalu vařit.
  • Vývar přilívej tak dlouho, dokud rýže nebude al dente – na skus. Až bude hotová, vypni sporák a přisypej k ní nastrouhaný parmazán.
  • Podle chuti dosol nebo opepři.
  • Výsledné risotto by mělo mít krémovou konzistenci.
  • Ozdobit ho můžeš bylinkami, čerstvě namletým růžovým pepřem a hoblinami parmazánu.

Máš nějaký svůj osvědčený recept na luxusní rizoto? Šup s ním do diskuze pod článkem!

Související články