
Znáš někoho, kdo nemá rád těstoviny? My tedy ne! Ať už si je dáme na způsob carbonara, se sýrovou omáčkou, nebo třeba s kuřecím masem, vždycky je to bomba.
S těstovinami by se to samozřejmě nemělo přehánět, jsou nabité sacharidy, jejichž nadbytek ve stravě znamená ukládání v podobě faldíků, ale neznamená to, že by si zasloužily cejch a vyhnanství. Jen je vždycky potřeba doplnit je bílkovinami a zdravými tuky. A ideálně zeleninou (když to jde), třeba špenátem nebo sušenými rajčaty.
Losos a zdraví: jaké benefity nabízí?
A ještě se podívejme na to, proč si čas od času dopřát lososa. Obecně je konzumace ryb aspoň 2x týdně nesmírně prospěšná. Z lososa můžeš získat blahodárné omega-3 mastné kyseliny i některé vitamíny a minerály (hlavně vitamín D, vitamín A, B6 a B12, ale taky draslík, jód, selen, zinek a železo).
Ve výsledku to znamená, že pravidelná konzumace lososa ti pomůže bojovat se záněty, podpoří činnost a kondici srdce a mozku – může být součástí prevence rozvoje kardiovaskulárních chorob (třeba proto, že snižuje LDL cholesterol) a Alzheimerovy choroby.
Mimochodem – omega-3 mastné kyseliny se doporučují lidem s duševními obtížemi, kteří trpí depresemi nebo úzkostmi. Proto se losos může do určité míry podílet na tvé psychické pohodě a dobré náladě.
Stará se i o zdraví kostí, štítné žlázy a díky antioxidantům může být prevencí rozvoje rakovinného bujení. Pozitivně působí i na pleť a pokožku, stejně tak obecně na nervový systém a zrak.
Důležité je ale i to, odkud se losos na tvůj talíř dostane – volně lovení lososi totiž mají údajně až 3x vyšší obsah omega-3 mastných kyseliny než lososi z lososích farem.
Kalorie a makroživiny
Losos je poměrně bohatý na tuky. Například ve srovnání s tuňákem obsahuje ve 100 g asi 10 g tuků víc. Ze 100 g lososa získáš 233 kcal (978,6 kJ), 16 g tuků, 19 g bílkovin a o sacharidech tu ani nemůže být řeč.
Díky obsahu bílkovin tě i stogramová porce pěkně zasytí. Až si tedy budeš tyhle těstoviny připravovat, nedej si do hromady těstovin jen pár drobečků ryby. To bys měla za chvíli hlad (a svalová hmota by brečela, pokud během dne nedoženeš bílkoviny jinde).
shutterstock_750935011.jpg

Těstoviny s lososem a smetanou: recept na všední i nedělní oběd
Teď už se ale pojďme podívat na tu slíbenou baštu. Máme pro tebe recept, který už jen tak nedáš z ruky.
Co potřebuješ (na 2 porce): 200 g těstovin, 200 g lososa, 250 ml smetany, 2 lžíce másla, jarní cibulku, sůl a pepř, nasekaný kopr, citrónovou šťávu a trošku parmazánu
Jak na to?
- Těstoviny uvař na skus.
- Lososa osol a opepři, zakápni citrónovou šťávou a posypej ho nasekaným koprem (použij ho podle chuti, případně ho vynech).
- Nakrájej si cibulku.
- Do hlubší pánve nalij smetanu, přidej cibulku a máslo a nakonec sem dej i lososa rozděleného na dvě porce.
- Tuhle směs přiveď k varu, lehce stáhni plamen a pod pokličkou ji nech lehce bublat asi 5 minut.
- Potom sundej pokličku a vařečkou lososa jemně rozporcuj.
- Pak směs vař ještě dalších 5 minut, už ji ale nezakrývej.
- Připrav si na talíře uvařené těstoviny, na ně přilij smetanovou směs s tuňákem.
- Nakonec obě porce zasyp troškou parmazánu. Ještě tím jídlo obohatíš o trošku bílkovin.
Smetanu můžeš použít s 12 % tuku na vaření, ale i tu s 33 % tuku ke šlehání. První varianta nebude tak kalorická, ta druhá zase bude poctivější. Co se druhu těstovin týče, můžeš použít jakékoli, ale doporučují se hlavně tagliatelle.
Vyzkoušíš těstoviny s lososem a smetanou při nejbližší příležitosti, nebo to necháš na později? Ať tak, či onak, přejeme dobrou chuť!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- aktin.cz/tunak-vs-losos-z-pohledu-vyzivy
- profibio.cz/blog/farmarsky-vs--volne-loveny-losos--jak-poznat--ktery-je-opravdu-zdravy-a-bezpecny-pro-vase-zdravi--tipy-na-nakup
- healthline.com/nutrition/salmon-nutrition-and-health-benefits
- autorčiny zkušenosti