Videočlánek: Nejkrásnější latte art pro potěchu oka

pixabay.com
|
12. 09. 2017
|
Umělecká dílka v šálku obyčejné kávy – i tak lze charakterizovat latte art. Namísto obyčejně našlehané mléčně pěny tě může v šálku překvapit roztomilý medvídek, růže, srdce nebo silueta. Odkud se tohle umění vzalo? Prozradíme v dnešním článku.

Obrázky, které baristé do mléčné pěny vytvářejí, jsou nejčastěji spojovány s cappuccinem. Ve své podstatě si ale tihle profíci dokážou pohrát s kterýmkoli kávovým nápojem, jehož součástí je hustě našlehaná mikropěna.

Průkopníkem ve světě latte artu byli (zcela nečekaně) Italové. Z Itálie se ale technika dostala poměrně brzy až za velkou louži. V USA se latte art zrodil v Seattlu během 80. a 90. let 20. století. Spojován byl zejména s Davidem Schomerem, který v roce 1986 vynalezl mléčnou mikropěnu.

Bez čeho se latte art neobejde? Určitě bez kvalitního kávovaru, perfektně připraveného espressa s dokonalou cremou na povrchu, vychlazeného plnotučného mléka, ale i šálku, do kterého latte art připravujete. Vůbec nejdůležitější je ale na celém procesu trpělivost.

Technikou latte art namaluje zkušený barista prakticky cokoli – od srdíčka přes růži až po roztomilá zvířátka. Pokud s touhle technikou začínáš, vsaď na jednoduché motivy a začni třeba zmíněným srdíčkem nebo jablkem se stopkou a lístkem. Postupně se prokoušeš (nebo spíše propiješ) k náročnější rozetce nebo abstraktním motivům. 

Související články