Drž si klobouk! Znovupoužitelný toaletní papír už je zase ve hře

Shutterstock
|
11. 05. 2024
|
Pokud jsi poslední roky neprožila v jeskyni, nejspíš tě zpráva o ekologičtější variantě toaletního papíru neminula. A už je tu zase.

Nejspíš má za cíl nás jednou za čas zhnusit, a jakmile tu nevábnou představu rozdýcháme, zaútočí zase. Tak se pojďme společně podívat, co vůbec znovupoužitelný toaletní papír je, jaké jsou jeho klady a zápory a jestli je jeho používání celkově dobrý nápad.

Co je znovupoužitelný toaletní papír?

Znovupoužitelný toaletní papír má být ekologičtější alternativou k běžnému jednorázovému toaleťáku. Látkové kousky by se měly vyrábět z organické bavlny a bambusu, u toaleťáku pro děti se zase přemýšlí o formě flanelu.

Účelem jeho existence má být efektivnější využití dostupných zdrojů a snížení míry odpadu, který při používání jednorázového papíru vzniká. Proužky, čtverce a jiné střihy látek jsou možná super pro planetu, ale lidstvo se s tím asi bude ještě nějaký ten pátek vypořádávat, protože…

Použít, vyprat, použít, vyprat… Napadá tě to samé, co nás? Než si rozebereme otázku skladování použitých kousků látky, ještě si řekněme něco o tom, jaké s sebou nese klady a zápory.

Znovupoužitelný toaletní papír: výhody a nevýhody

Nejdřív přišel trend výměny jednorázových dětských plenek za ty látkové (to zní dobře), pak se roztrhl pytel s látkovými odličovacími tampónky nebo látkovými vložkami do podpaží pro ty, které trápí nadměrné pocení, ale kteří nechtějí plýtvat jednorázovými vložkami. Přírodu jsme začali šetřit i od tampónů a menstruačních vložek – menstruačními kalíšky, kalhotkami nebo látkovými vložkami.

Tleskáme, to je fajn, i když u kalhotek a vložek už trošku směřujeme k té údržbě, která nám vytane na mysli u znovupoužitelného toaletního papíru.

Výhody

Snížíme tedy to množství odpadu, které lidstvo produkuje, využijeme udržitelné zdroje, ušetříme náklady (počáteční investice se vrátí) a někomu možná prospěje absence chemie na látce, která se může vyskytovat u jednorázových produktů.

Právě úspora by při všeobecném zdražování mohla lidi na vlnu znovupoužitelného toaletního papíru taky přivést. Jenže… my osobně asi radši ušetříme na něčem jiném. Je to holt otázka „vkusu“.

Nevýhody

Zařazení znovupoužitelného toaletního papíru do každodenní rutiny ale není tak úplně bez rizika.

Látkový toaletní papír musíš vyprat s nejvyšší efektivitou. Prodejci téhle věci doporučují prát ho na max. 60 °C (pro srovnání – na tuhle teplotu se perou látkové pleny), ale pokud v domácnosti dojde na nějakou střevní potíž, je na místě vyšší teplota (90 °C) – při té zase ale dochází k větší spotřebě elektřiny. Au. A látku to ničí, takže se zkracuje její životnost. Znovu au.

Jakmile praní podceníš, začnou se ti doma množit bakterie a další nepříjemní společníci. Největší hrozbou ze všech je v tomhle případě bakterie E. coli. I proto je nejspíš lepší v případně střevního onemocnění sáhnout po jednorázovém papíru a šetření přírody nechat na „vhodnější dobu“.

Tyhle kousky látky musíš vždycky prát samostatně. Neexistuje, že bys k nim dala cokoli jiného. Patogeny by se totiž mohly šířit na to, co s toaleťákem pereš, ať už to bude prostěradlo, tričko, nebo tvoje nejoblíbenější podprsenka. Jenže za jak dlouho naplníš pračku aspoň na polovinu?

Aby se zamezilo šíření patogenů, je lepší používat silnější dezinfekční prostředky při praní, což je ale jednak ve většině případů neekologické a jednak to může vyvolat alergickou reakci na pokožce při dalším použití. Tu může mimochodem vyvolat i běžný prací prostředek, když budeš látkou otírat stále to samé místo pořád dokola.

Připrav se na to, že stejně budeš muset občas koupit běžný toaleťák. Návštěva by totiž nebyla nadšená, kdyby u tebe vykonala potřebu a zjistila, že si má intimní partie utřít do něčeho, do čeho sis je utírala ty nebo tvůj partner. Jasně, spotřeba běžného papíru bude nižší i tak, ale… Zkrátka bys ho doma měla mít.

Buď připravená na to, že i na vyprané látce můžou zůstávat fleky. Nepředpokládáme, že bys dogmaticky vyžadovala bílý látkový toaletní papír, na kterém je to hotová přehlídka všeho, ale i tak se jich nejspíš dočkáš. Uneseš to psychicky? Látkový toaleťák totiž není vhodné měnit často – z podstaty věci, to bys přírodu ušetřila citelně míň, než jsi zamýšlela.

shutterstock_2433942669.jpg

U znovupoužitelného toaletního papíru musíš extra dbát na dobré vyprání.
Shutterstock
Zero waste myšlenka je skvělá, o to nic. Tentokrát ji ale asi nebudeme následovat...

Jak prát znovupoužitelný toaletní papír?

Uf… A jsme u toho. Zatímco běžný toaleťák po použití spláchneš do záchodu a spláchneš s ním všechno, co by mohlo dělat neplechu, ten znovupoužitelný musíš někde skladovat, než jím naplníš pračku. Samozřejmě ho nebudeš házet do koše s ostatním prádlem – už hodinu poté bys do koupelny, kde koš máš, nemohla ani vstoupit.

Pokud chceš látkový toaletní papír používat, měla by sis na něj pořídit speciální vzduchotěsný kontejner, ze kterého se nebude zápach šířit ven. Jakmile budeš mít plno nebo ti budou docházet zásoby, hoď tenhle „chemický odpad“ do pračky, abys ho stihla nejen vyprat, ale i usušit (a vůbec neuškodí ho vyžehlit, čímž se látka dezinfikuje!).

Příroda si zaslouží ušetřit, to ano…

Budeš životní prostředí šetřit používáním látkového toaletního papíru? My asi nezačneme. Ale respektujeme hledisko úspor a samozřejmě nám srdce plesá nad šetrností vůči přírodě. Pokud tedy nemáš doma dítko, které denně spotřebuje hromadu jednorázových plen. V takovém případě sice chválíme snahu, ale vidíme lepší cestu.

V době, kdy už si spousta z nás neumí představit ani smrkání do látkového kapesníku, je používání látkového toaletního papíru docela zvláštní idea. K tomu připočtěme to, že toaleťák (i papírové kapesníky, ubrousky a cokoli jiného) už seženeme ze snáz rozložitelných materiálů, nebo dokonce jako recykláty.

Výzkumů, jak moc se s ohledem na přírodu používání látkového toaletního papíru vyplatí, ale zatím moc není, takže na jasné „ano, je to skvělé“ nebo opak si asi ještě počkáme.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • healthline.com/health/reusable-toilet-paper
  • netzerocompany.com/products/reusable-toilet-paper-roll
  • yourlifechoices.com.au/life/would-you-join-the-reusable-toilet-paper-revolution/
Tagy: 
Související články