Vejce můžeš skladovat klidně rok. Stačí je správně naložit

Shutterstock
|
17. 05. 2023
|
Rekordně drahá vejce nutí řadu z nás nakupovat tenhle artikl do zásoby. Životnost vajíček je ale dost omezená. Jak je naložit, aby vydržela třeba rok?

Vejce v tekutém skle

Tekuté sklo není žádná vymoženost současnosti, ale zlepšovák, který znaly už naše babičky. Roztok, který koupíš v e-shopech nebo klasické drogerii, zřeď převařenou vodou v poměru 1:8. Připrav si větší nádobu, do které celá vajíčka opatrně uložíš. Získaným roztokem vajíčka zalij a hrdlo ovaž igelitem. Sklenici skladuj v chladnu a teplu.

Vejce naložená v pšenici

I tenhle trik hojně praktikovaly naše babičky i prababičky. V tomhle případě nebudeš potřebovat sklenici, ale menší (třeba dřevěnou) bedýnku, do které nasypeš vrstvu pšeničných zrn. Do zrnek opatrně naskládej celá vajíčka a zasypej další vrstvou pšenice. Takhle pokračuj, dokud nebude bedýnka naplněná až po okraj. Bedničku ulož v chladné a temné místnosti.

Vejce v hašeném vápnu

Nakoupená vejce v akci můžeš dost dobře naložit taky do hašeného vápna. Potřebovat budeš zase jen větší sklenici, do které syrová vajíčka vcelku naskládáš. Na povrch nasypeš dostatečnou vrstvu hašeného vápna a sklenici až po okraj zaliješ vodou z vodovodu. Na hrdlo přilož celofán, pevně zavaž a takhle naložená vajíčka dej do tmy a chladu.

shutterstock_1709549506.jpg

Vajíčkům může pomoct hašené vápno nebo minerální olej!
Shutterstock
Nakup si vejce, když jsou v akci. Můžou ti vydržet fakt dlouho!

Naolejovaná vajíčka

Věděla jsi, že minerální olej může vajíčkům prodloužit životnost klidně o několik dlouhých týdnů? Opravdu! Tuhle netradiční přísadu koupíš v e-shopech nebo kamenných prodejnách za pár kaček. Olej si nakapej do dlaní, vajíčka jím důkladně ze všech stran potři a ulož je do klasických kartonových obalů. Skladuj v temnu a chladu.

Praktický tip závěrem

Pokud ses rozhodla vajíčka zamrazit, jednotlivé kostičky rozmrazuj v nádobě a ledničce. Jestliže do receptu potřebuješ jenom bílek, můžeš bílkové kostičky nechat rozmrazit do druhého dne na lince. Sníh z bílku půjde lépe šlehat. V každém případě ale veškerá uskladněná vejce, která se rozhodneš znovu použít, tepelně ošetři!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články