Nepečené dezerty 3x jinak: Jsou výtečné a hotové do několika minut

Shutterstock
|
23. 04. 2023
|
Návštěva za rohem a ty chceš udělat rychlý, ale výtečný dezert, po kterém by se hosti utloukli? Zkus třeba čokoládovou pěnu nebo smetanový cheesecake s ovocem.

Asi každá z nás už někdy zažila situaci, kdy byla návštěva skoro za dveřmi, ale nebylo skoro co nabídnout. Přesně v té chvíli je čas na lahodné nepečené dezerty, které mohou být stejné výborné, jako ty pečené, ale stačí je vychladit na pár hodin v ledničce a je hotovo. Jsou tak jednoduché, že ve volné chvíli ještě stihneš poklidit a naleštit skleničky na šampaňské.

Existuje spousta druhů, od ovocných přes čokoládové až po ty smetanové, jen si vybrat. Jedním z těch úplně nejoblíbenějších moučníků patřících do sekce „rychlé dezerty“ je bezpochyby smetanový cheesecake s jahodami a malinami, který nadchne snad úplně každého. Koláč je ultrasnadný a připravíš ho z běžně dostupných surovin.

Náš tip: Místo cukru může použít třeba erythritol. Tím nepečený dezert ještě odlehčíš.

Smetanový cheesecake s jahodovo-malinovým zdobením

Co potřebuješ: 180 g sušenek, 80 g rozpuštěného másla, 240 g krémového sýru nebo mascarpone, 50 g krupicového cukru, lžičku vanilkového extraktu, 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku), 800 g čerstvých jahod, 150 g mražených malin a lžičku kukuřičného škrobu

Jak na to?

  • Nejdřív buď ručně, nebo v mixéru rozdrť sušenky a smíchej je s rozpuštěným máslem.
  • Dortovou formu si vylož pečicím papírem a ze sušenek se snaž upěchovat spodní část cheesecaku, trošku směsi použij i na boky formy. Následně dej formu i se sušenkovým základem do lednice chladit a vrhni se na náplň.
  • V míse vyšlehej sýr s cukrem do krémova a do směsi pak přidej vanilkový extrakt. V jiné míse si pak ušlehej šlehačku a pak ji opatrně vmíchej do tužší směsi. Krém rozetři na připravenou sušenkovou krustu a povrch hezky uhlaď.
  • Výsledný základ cheesecaku ještě přikryj fólií a dej alespoň na hodinu do lednice.
  • Teď si maliny svař s cukrem a propasíruj je přes síto. Směs vrať do rendlíku a přiveď k varu. Pak ve lžíci vody rozpusť škrob, vmíchej do malin a chvilku povař, směs by měla zhoustnout.
  • V mezičase, kdy ti bude chladnout malinová směs, připrav jahody. Ty rozkrájej na kousky, dej do mísy a pak zalij vychladlou malinovou omáčkou. Opatrně promíchej a ovocnou směs navrstvi na sýrovou vrstvu cheesecaku. Na pár hodin dej výtvor chladit do lednice.

Náš tip: Pokud se ti nechce dělat malinová omáčka, nebo ji jednodušše nestíháš, tak můžeš taky na cheesecake nakrájet jahody a zalít je dortovým želé.

Čokoládová pěna

Dalším nepečeným dezertem je nenáročná čokoládová pěna, kterou si oblíbí i mladší i starší hosté.

Co potřebuješ: 300 ml smetany ke šlehání (měla by mít 33 % tuku a více), 220 g kvalitní čokolády, 40 g másla, podle chuti cukr a ovoce na ozdobu

Jak na to?

  • Čokoládu a máslo si rozpusť ve vodní lázni nebo velmi pomalu a opatrně v mikrovlnce. Nech ji zchladnout.
  • Smetanu si vyšlehej do polotuha a pak opatrně a pomalu přilévej rozpuštěnou čokoládu s máslem. Dej pozor, ať čokoláda není moc teplá, jinak se šlehačka srazí.
  • Našlehanou čokoládovou pěnu rozděl do skleniček nebo mističek a dej ještě na chvíli vychladit. Výtečný nepečený dezert můžeš servírovat s čerstvým ovocem, případně ještě se lžící ušlehané smetany.

Lískooříškové tiramisu

Rychlé dezerty, které se nemusí péct, mají už od pradávna svoji hvězdu. Tiramisu! Kdo by ho neznal, jako by nežil. Klasický recept se dá podle kuchařské legendy Gordona Ramsayeho ozvláštnit díky lískooříškovému krému a lískovým oříškům tak, že bude stále jednoduchý, rychlý a naprosto výtečný.

Co potřebuješ? 40 g lískových ořechů nasekaných nahrubo, 2 lžíce cukru krupice, lžíce cukru moučka, 250 g mascarpone, 3 lžíce lískooříškového krému, 150 ml 33% smetany na šlehání, lžičku vanilkového extraktu, 10 cukrářských piškotů, kakao, 2 lžíce espressa, lžíci medu a 100 ml kávového likéru (nebo vína Marsala)

Jak na to:

  • Na pánvi si za 2–3 minuty opeč oříšky. Přidej krupicový cukr a za stálého míchání nech směs zkaramelizovat. Pak je přendej na talíř a nech zchladnout.
  • V míse si dobře promíchej mascarpone a lískooříškový krém. V jiné si pak vyšlehej smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
  • V další malé misce si promíchej kávu, med a likér. Polovinu vzniklého sirupu vlij do krému s lískooříškovým krémem a zlehka vmíchej oslazenou šlehačku.
  • V druhé polovině sirupu si pak omoč část piškotů a vyskládej na dno připravených skleniček nebo mističek. Přikryj je vrstvou krému, pak v sirupu omoč zbylé piškoty a naaranžuj je navrch. Pokračuj další vrstvou krému.
  • Vzniklé tiramisu pak už jen ozdob zkaramelizovanými lískovými oříšky a posyp kakaem.

Všechny tři nepečené dezerty jsou vynikající. Který vyzkoušíš jako první?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autorka článku: Katka Rakúsová

Související články