Miluješ Aperol Spritz? Takhle si ho připravíš doma

www.bigstockphoto.com
|
16. 06. 2020
|
Není to tak dlouho, co si italský míchaný drink Aperol Spritz začal získávat i česká srdce. Oranžový poklad ve sklenici na stopce se dnes servíruje na horách, ve wellness i v úplně obyčejných domácnostech nebo při holčičích dýcháncích. Jak na něj?

Ruku na srdce, Aperol Spritz v restauraci je docela finančně náročný, i když samozřejmě občas stojí za to si připlatit a nechat se obskakovat. Výsledkem je dokonalý drink, kterého už se nebudeš chtít vzdát. V reklamách ho vykreslují jako synonymum pohody a dobré zábavy, tak si pojďme ukázat, jak si takovou pohodu nebo zábavu zařídit u tebe doma.

Aperol, seznamte se

Samotný Aperol je kořeněný nápoj, který se řadí mezi tzv. bittery. Jeho oranžovočervené zbarvení napovídá, že půjde o lehce hořkou chuť s ovocným nádechem. Jeho kouzlo spočívá v labužnické kombinaci výtažků z pomeranče, rebarbory, vybraných bylinek a lihu z hořce. Sám o sobě má 11 % alkoholu, takže je to takové dámské pitíčko.

Ačkoli se k nám dostal teprve nedávno, v Itálii se Aperol vyrábí už od roku 1919. Tehdy vznikl v rodinné firmě v Padově, teprve v roce 1993 ji koupila společnost Barbero 1891. Tu následně v roce 2003 koupila skupina Campari, která vyrábí ten Aperol, jaký dneska známe.

Nápoj Aperol Spritz byl pak poprvé představen v 50. letech v Benátkách jako varianta vinného střiku.

bigstock-italian-aperitif-aperol-stpr-266858938.jpg

Aperol Spritz si snadno namícháš doma.
Bigstockphoto
Namíchej si Aperol Spritz doma a dopřej ho svým návštěvám!

Jak si namíchat domácí Aperol Spritz?

Když budeš chtít oslnit svou návštěvu dokonalým drinkem, nebude to zas tak složité. Budeš k tomu potřebovat jen Aperol, Prosecco, sodovku, pomeranč, led a tymián.

Jak na to?

  • Velkou sklenici na stopce (na víno) naplň do poloviny kostkami ledu.
  • Na led pomalu nalij 80 ml Aperolu, 120 ml Prosecca a 40 ml sodovky.
  • Do skleničky pak přidej snítku tymiánu a drink ještě dozdob plátky pomeranče – přímo do sklenky.

A je to! Pokud máš ve svém okolí někoho, kdo ještě drink neochutnal, určitě ho potěší, když ho seznámíš.

Děláš si doma Aperol Spritz, nebo si dáváš jen v restauracích, případně při zvláštních příležitostech? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články