Dobroty s cizrnou v hlavní roli: teplý salát i pečená chuťovka k televizi

Bigstockphoto
|
10. 03. 2021
|
Cizrna je skvělá. Dá se z ní vykouzlit spousta super chuťovek a ještě je zdravá. Proč se právem řadí k superpotravinám a které recepty stojí za vyzkoušení?

Kde se vůbec cizrna vzala? Patří k těm nejvýznamnějším luštěninám, které se stále pěstují. Stará je asi 7 000 let, kdy byla údajně vyšlechtěna v oblasti Turecka nebo Sýrie. Dneska se pěstuje hlavně ve Střední Asii a východním Středomoří, jim vyhrazené areály pro pěstování ale najdeme i v Maroku nebo na Kanárských ostrovech. Celkem známe víc než 40 druhů cizrny.

Cizrna je skvělá svým složením i nutričními hodnotami. Ve 100 g se skrývá energie 360 kcal (1 497 kJ), z toho 25 g tvoří bílkoviny, 50 % sacharidy, 5 % tuky a 12 % vláknina (průměrně, záleží na druhu).

Načerpat z ní můžeš spoustu vitamínu B6, který se pozitivně podepisuje na naší náladě, a B15, jenž působí jako antioxidant. Najdeme v ní i draslík podporující správnou srdeční činnost. Kromě toho je v ní zastoupen i hořčík, mangan, železo, hořčík, vápník, fosfor nebo zinek. A nechybí ani další vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E.

A její konzumace má výhody i pro dietářky – díky bílkovinám a vláknině po ní nebudeš mít hned hlad, podpoříš svoje trávení a imunitu a ještě s ní můžeš efektivně snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

5 dobrot, které stojí za hřích

S cizrnou se fantazii meze nekladou. Vyzkoušej naše tipy nebo se jimi inspiruj k jiným výtvorům!

Pečená cizrna

Jestli jsi nenapravitelný mlsoun, určitě oceníš nějakou tu zdravější laskominu. Využij toho, že cizrna má jemně oříškový nádech a opeč si ji v oblíbeném koření.

Co potřebuješ: 400 g sterilované cizrny, ½ lžičky soli, ½ pepře, lžíci olivového oleje, koření podle chuti

bigstock-roasted-chickpeas-spiced-72155581.jpg

Cizrnu si můžeš upéct s oblíbeným kořením.
Bigstockphoto
Nedoporučujeme jíst cizrnu po kilech, ale občas místo chipsů neuškodí.

Jak na to?

  • Rozpal troubu na 230 °C a připrav si pečicí papír na plech.
  • V míse smíchej propláchnutou cizrnu se solí, s pepřem, vybraným kořením a olejem.
  • Rozprostři cizrnu do jedné vrstvy na plechu a peč 15 minut.
  • Potom cizrnu promíchej, aby se mohla opéct ze všech stran, a peč dalších 15 minut.
  • Servíruj ji horkou nebo vlažnou.

Cizrnová polévka s kurkumou

Co potřebuješ: lžíci ghí, lžičku kmínu, lžičku koriandru, lžičku kurkumy, citrónovou šťávu, 4 stroužky česneku, 3 střední brambory, hrnek sterilované cizrny, velkou cibuli nakrájenou na kostičky, sůl a pepř, litr vody nebo zeleninového vývaru

Jak na to?

  • Na ghí opeč kmín (celý), přidej cibuli a peč 5 minut.
  • Potom přimíchej česnek, koriandr a kurkumu, opeč je a pak přidej cizrnu.
  • Lehce ji opeč a přilij vývar nebo vodu, přidej sůl a pepř a vař zhruba hodinu.
  • Pak k cizrně vmíchej ještě brambory (před tím si je nakrájej na kostičky) a vař asi půl hodiny. Je potřeba, aby byla cizrna měkká.
  • Pak polévku rozmixuj tyčovým mixérem a před servírováním každou porci lehce zakápni citrónovou šťávou.

Cizrna s kuřecím masem

Co potřebuješ: 300 g sterilované nebo vařené cizrny, plátek kuřecího masa, 2 stroužky česneku, cibuli, 150 ml drcených rajčat, olej, pepř, sůl, špetku cukru, parmazán, bazalku nebo oregano a petrželku

Jak na to?

  • Na oleji si nech zesklovatět cibuli, přidej nakrájené kuřecí maso, pepř a sůl.
  • Maso nech orestovat a pak přidej cizrnu, drcená rajčata a trošku cukru.
  • Směs nech dusit 10 minut a pak přimíchej najemno nastrouhaný česnek.
  • Nech směs ještě 5 minut dojít, vmíchej bylinky a servíruj dobrotu posypanou parmazánem.

Lahodný domácí hummus

Nezní to kdovíjak lákavě, ale když se hummus dobře udělá, je vynikající!

Co potřebuješ: 500 g vařené a usušené cizrny, 2 lžíce bílé pasti tahini, 70 ml vody, 120 ml olivového oleje, hrst piniových oříšků, pepř a sůl, lžičku mletého kmínu, 2 stroužky česneku, 60 ml citrónové šťávy, lžičku papriky

bigstock-natural-diy-homemade-healthy-h-128275106.jpg

Hummus může být skvělá lahůdka.
bigstockphoto.com
Z cizrny si můžeš připravit luxusní domácí hummus.

Jak na to?

  • Nejdřív si připrav cizrnu. Namoč ji přes noc, vař ji v osolené vodě asi hodinu.
  • Pak můžeš začít. Cizrnu, všechny tekuté ingredience (oleje jen 100 ml), papriku, kmín a tahini rozmixuj.
  • Vzniklou jemnou pomazánku dej do misky, zalij ji zbytkem oleje a posyp ji piniovými oříšky.
  • Servíruj s oblíbeným pečivem, klidně si ji ale dej i samotnou. Je výživná!

Teplý květákový salát s cizrnou

Tenhle recept je chuťově dokonalý, takže pokud máš ráda cizrnu i květák, pojď do něj!

Co potřebuješ: menší květák, 2 mrkve, 200 g vařené nebo sterilované cizrny, sůl, pepř, 4 plátky slaniny, lžíci oleje; na zálivku pak ještě lžíci citrónové šťávy, lžičku medu a ½ lžíce oleje

Jak na to?

  • Květák očisti, rozeber ho na růžičky a vař ho do poloměkka.
  • Oloupej si mrkve, nakrájej je kostičky a slaninu rozkrájej na nudličky.
  • Na plech si připrav pečicí papír, rozlož na něj květák, mrkev, cizrnu a slaninu.
  • Všechno osol, opepři a zakápni olejem. Peč v troubě na 200 °C po dobu 10-15 minut.
  • Připrav si zálivku, upečení květák s cizrnou zakápni a servíruj teplé!

Máš nějaký svůj oblíbený recept, v němž hraje hlavní roli cizrna? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články