Tipy a triky, které ušetří čas a nervy (nejen) v kuchyni

Bigstockphoto
|
30. 10. 2021
|
Nikdo z nás asi nechce trávit celé dny v kuchyni. Proto hledáme způsoby, jak být efektivní a využít volný čas na maximum. Co takhle zkusit tyhle triky?

Rychlé kynutí těsta

Připravuješ buchtu nebo pečivo a potřebuješ urychlit kynutí těsta? Stačí, když pod zakrytou misku dáš vyhřívací podložku na nejnižší stupeň. Podobný trik funguje i s miskou na zapnutém topení. Těsto vykyne rychleji a ty nebudeš ztrácet zbytečně čas.

Přesolená polévka? Nevadí!

Asi každému se už někdy stalo, že přesolil oblíbenou polévku. Místo toho, abys ji vylila nebo při jídle brečela krystalky soli, vyklepni do ní dva vaječné bílky. Bílek na sebe většinu soli naváže a ty ho pak snadno vylovíš a odstraníš. Snadné, že?

Už žádný odér z cibule

Čeká tě důležitá schůzka a ty jsi před chvílí krájela cibuli? Nestresuj se a ruce před odchodem potři citrónovou šťávou. Ta nepříjemný odér odstraní, a dokonce pomůže vybělit zažloutlé nehty. Zbytkem rozkrojeného citrónu můžeš potřít taky prkénko, na kterém jsi cibuli (případně ryby nebo česnek) krájela.  

bigstock-413774570.jpg

Jak na přesolenou polévku nebo křupavou slaninu?
Bigstockphoto
Tyhle triky se hodí. Trávit veškerý volný čas v kuchyni totiž nejspíš nechceš.

Slanina jako z filmu

Vždycky si říkáš, jak to v těch filmech dělají, že mají slaninu krásně rovnou a přitom opečenou? Trik je v tomhle případě extra jednoduchý. Stačí slaninu vyskládat na plech a vložit do trouby na 200 °C. Pokud chceš slaninu míň vysušenou, bude jí stačit 20 minut. U křupavější varianty ji v troubě nech klidně celou půlhodinku.

S bábovkou už se prát nemusíš

Taky se ti nikdy nepodaří vyklopit bábovku „na první dobrou“? Zkus příště trik se studenou a mokrou utěrkou. Jakmile formu vytáhneš z trouby, přiklop ji talířem, převrať naruby a na formu polož mokrou utěrku. Nech pár minut odpočívat a pak jednoduše vyklop.

Už žádná pachuť rozmrazeného masa

Taky tě štve nepříjemná pachuť masa vytaženého z mrazáku? Co takhle ho během rozmrazování ponořit do větší nádoby s mlékem? Maso bude díky mléku jemnější a zbavené nepříjemné pachuti, což oceníš nejen ty, ale taky ostatní strávníci.

Aby mrazák nezapáchal

Máš problém s mrazákem, ze kterého se po otevření line zápach nejrůznějších mražených potravin? Zkus do něj vložit ponožku naplněnou kávovou sedlinou. Káva jednoduše nepříjemný zápach eliminuje.

Jak na chutné těstoviny „al dente“?

Pro správné vaření těstovin je důležité použít velký hrnec. Na každých 100 gramů těstovin je potřeba totiž aspoň litr vody. Před vařením je nutné vodu důkladně osolit nejlépe hrubou solí. Těstoviny vkládej až do opravdu vroucí vody a uvař je podle návodu. Po uvaření je neproplachuj a jen zakápni pár kapkami kvalitního olivového oleje.

Krájení měkkých potravin a masa

Potřebuješ maso nebo měkké sýry a jiné potraviny nakrájet na tenké plátky? Vlož je před krájením na pár minut do mrazáku. Díky tomu bude následné krájení jednodušší a ostatně taky bezpečnější.

Máš pro nás nějaké další triky? Sem s nimi!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články