Šetrné a bezpečné způsoby rozmrazování potravin

bigstockphoto.com
|
02. 11. 2020
|
Řada z nás využívá nejrůznější slevové akce a nakupuje potraviny do zásoby. Ve společnosti totiž stále převládá názor, že maso nebo třeba pečivo z mrazáku si uchová svoji chuť i čerstvost po několik dlouhých měsíců. To je ale pravda jen zčásti.

Špatné způsoby rozmrazování jsou nebezpečné

Pokud totiž maso nebo jinou potravinu z mrazáku necháš rozmrazit na lince při pokojové teplotě nebo teplé vodě, začnou se v něm množit nebezpečné bakterie a plísně a ty si tak zaděláváš na vážné zdravotní komplikace v podobě žaludečních a trávicích obtíží. Abys dokázala z rozmrazené potraviny vykouzlit chutný a zdravotně nezávadný pokrm, je dobré držet se následujících rad a triků.

Ve vodě, lednici nebo mikrovlnce

V zásadě existují jenom tři bezpečné a šetrné způsoby, jak proměnit neidentifikovatelný kus něčeho zmrzlého v lahodnou pochutinu. Tím prvním je rozmrazování v chladničce. Pamatuj, že potravinu je potřeba uložit do její spodní části, ideálně na hluboký talířek nebo do plastové krabičky, kam bude odtékat přebytečná tekutina. Tímhle způsobem se potravina rozmrazí do druhého dne. Díky vhodné teplotě se v ní navíc nebudou množit nebezpečné viry, plísně a bakterie.

bigstock-assortment-of-frozen-vegetable-382400222.jpg

Mrazák je bezva. Ale s mraženými potravinami se musí umět zacházet.
bigstockphoto.com
Zamrazit a rozmrazit. I to má svá pravidla!

Druhý způsob je o něco rychlejší, ale zároveň náročnější. Zmrazené potraviny zavři do čistého sáčku a ponoř do studené vody. Nikdy ale nepoužívej vodu teplou, nebo dokonce horkou, která rychle zahřeje povrch potravin a umožní tím množení nebezpečných bakterií. Vodu měň zhruba po 30 minutách. Malé množství (do půl kilogramu) zmrazeného masa nebo drůbeže se ti tímhle způsobem podaří rozmrazit za necelou hodinu. Pamatuj ale na to, že po rozmrazení je potřeba potraviny co nejrychleji zpracovat.

Třetí a nejméně vhodný způsob rozmrazování spočívá v uložení zmrzlého kusu masa nebo jiné potraviny do mikrovlnné trouby. I přesto, že jde o nejrychlejší způsob, vol ho jenom v případě nejvyšší nouze. Pokud to model tvojí mikrovlnky umožňuje, nastav na ní funkci rozmrazování nebo sniž výkon na polovinu. Pokud rozmrazuješ maso, drůbež nebo ryby, během rozmrazování je od sebe odděl.

Nedělej zbytečné chyby

Většinu potravin můžeš bez rizika ztráty chuti nebo kvality bezpečně zamrazit. Existují ale i potraviny, které se k mražení nehodí. Jde třeba o tučné výrobky (např. máslo nebo ořechy). Třeba u zmíněného másla je dost pravděpodobně, že se po rozmrazení změní jeho konzistence a je náchylnější ke žluknutí.

K mrazení taky není vhodná káva, která opět obsahuje vysoký podíl tuku v jednotlivých zrnech a po rozmrazení může nepříjemně zapáchat. Pokud mrazíš houby, před uložením do mrazničky je krátce podus. Zničíš tím případné choroboplodné zárodky, které by mohly začít po rozmrazení znovu bujet.

salmon-1238667_1280.jpg

Víš, jak správně zmrazit potraviny?
bigstockphoto.com
Vyzkoušej naše triky, jak správně zamrazit a rozmrazit potraviny!

Na závěr je potřeba doplnit, že nic netrvá věčně. Při -18 °C ti vydrží některé druhy ovoce a zeleniny, luštěniny, oddělené žloutky a bílky až jeden rok. U větších kusů masa se doba zkracuje zhruba na polovinu, mleté maso vydrží v mrazáku jen čtyři měsíce. A třeba taková domácí zmrzlina zhruba měsíc.

Ideální taky je, pokud z krabiček s potravinami, které hodláš zamrazit, odsaješ přebytečný vzduch a vytvoříš v nich prostředí podobné vakuu. Pokud je v sáčku vzduch, ze zmrazené potraviny uniká voda takzvanou sublimací. Například u masa pak poznáš, že je po rozmrazení oschlé. Proto mrazené potraviny zabal tak těsně, jak to jde a přebytečný vzduch odsaj třeba manuální vakuovací pumpičkou.

Máš nějaké vlastní triky, jak rozmrazit potraviny co nejrychleji? Sem s nimi!

Tagy: 
Související články