Svěží salát Coleslaw: Vitamínová bomba, na které si smlsneš

Bigstockphoto
|
16. 07. 2022
|
Nudný salát? Ani omylem! Coleslaw je šťavnatou alternativou k přílohám, na které si pošmáknou všichni členové domácnosti. A těch vitamínů a minerálů…

Coleslaw se díky své univerzálnosti řadí mezi ty nejpopulárnější zeleninové saláty na světě. Můžeš ho podávat, k čemu si jen vzpomeneš, třeba k masu, rybám, grilovaným jídlům nebo jen tak k pečivu. Díky vláknině tě rychle zasytí, a tak se hodí i při dietách.

Zelí jako zázračný koktejl vitamínů a minerálů

Jeho hlavní surovinou je zelí, které tě nadchne svou šťavnatostí a úžasně jemnou chutí. V salátu pak vynikne jeho křehkost. Zelí však nejenom výborně chutná, ale má taky další výhody. Obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů, na které nenarazíš jen tak někde.

Jeho předností je vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje ale i vitamín K, E a B (jako třeba kyselinu listovou, nebo betakaroten). Dodá tvému tělu minerály, mezi kterými je hořčík, železo, vápník a zinek.

Má taky další léčebné vlastnosti. Pomáhá totiž třeba na žaludeční vředy nebo při žlučníkových kamenech. Díky zmiňované vláknině ti za něj poděkuje tvoje bříško, působí totiž příznivě na trávení, chrání střevní mikroflóru a stimuluje metabolismus sacharidů. Kromě toho se bude hodit na posílení imunity a zvýšení libida.

Cítíš se často unavená a tvoje soustředění je na úrovni mrazu? I na to má zelí odpověď. Má totiž pozitivní vliv na biochemickou rovnováhu mozku, to znamená že stimuluje mozkovou činnost a zlepšuje koncentraci. Působí taky proti depresím.

bigstock-red-cabbage-salad-370842985.jpg

Coleslaw je jeden z nejpopulárnějších salátů na světě.
Bigstockphoto
Chceš změnu? Bílé zelí vyměň za červené, přidej červenou cibuli a máš lahodnou variaci na klasiku.

Z Holandska až do fastfoodu

Odpověď na to, jak se k nám vlastně tenhle salát dostal, je až překvapivá. Češi ho totiž znají především z řetězce rychlého občerstvení. V severní Americe se objevil už v roce 1785, když ho sebou přivezli přistěhovalci z Holandska. Slovo coleslaw totiž pochází z holandského pojmu „koolsalade“, v překladu zelný salát. Kromě obyvatelů Holandska si ho zamilovali i Američané a od té doby na něm „ujíždí“ celý svět.

Salát, který překypuje vitamíny a má lahodou chuť tě nadchnul? Není nic jednoduššího než si ho připravit doma po svém. Stačí pár minut v kuchyni a máš pochutinu na stole.

Recept na domácí salát Coleslaw

Co potřebuješ: hlávku bílého zelí, velkou mrkev, dva stonky řapíkatého celeru, polévkovou lžíci bílého vinného octa, šťávu z jednoho citrónu, 200 g majonézy, špetku cukru, sůl a pepř

Jak na to?

  • Zelí nastrouhej, osol a důkladně promačkej rukama.
  • Nastrouhej si mrkev a oloupej ji, zbav ji vláken a nakrájej na kolečka řapíkatý celer.
  • Obojí přidej do misky k zelí, ochuť trochou cukru a opepři.
  • Přidej majonézu, zakápni octem a citrónovou šťávou.
  • Teď už jen zamíchej, nech salát odstát a můžeš podávat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články