Bábovka je nejvděčnější pohoštění! Upeč tradiční i moderní

Bigstockphoto
|
28. 08. 2021
|
Bábovka. Jen co si vzpomeneme na dětství, kdy se babiččiným domem linula její vůně, hned na ni máme chuť. Ty taky? Máme pro tebe tipy, jak ji připravit.

Bábovka je dalším kouskem z té kategorie pohoštění, kterým nikdy neurazíš. Řeklo by se, že je tak jednoduchá, že se na ní nedá nic zkazit. Možná. My ale víme, jak upéct naprosto luxusní a skvostnou dobrotu, za kterou by na tebe i tvoje babička byla pyšná.

Receptů na bábovku je celá řada, protože se dá dělat tradičně, ale můžeš ji i všelijak vylepšovat a obměňovat.

Tradiční mramorová bábovka

Začneme těmi tradicemi, hrnková bábovka se nikdy neztratí. Není to žádná výživová hitparáda, ale jednou za čas zhřešit, to upevňuje morálku.

Co potřebuješ: hrnek cukru, 2 vejce, ½ hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek mléka, kakao, kůru z citrónu, vanilkový cukr a prášek do pečiva

Jak na to?

  • Smíchej cukr s vejci, pak přidej mouku, olej, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  • Všechno pořádně promíchej a těsto pak rozděl do dvou misek. K jedné části přidej kakao a k druhé části nastrouhanou citrónovou kůru.
  • Pak těsto jedno po druhém nalij do vymazané a vysypané formy a peč ho 45-50 minut na 200 °C.
  • Hned po upečení jí přendej na talíř, ale krájej ji, až když vychladne.

Citrónová bábovka

Na tuhle osvěžující chuť nedáme dopustit!

Co potřebuješ: hrnek cukru, 3 vejce, vanilkový cukr, kůru z jednoho citrónu, 125 ml plnotučného mléka, 70 g rozehřátého másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 125 ml oleje, 2 lžíce kakaa (nemusí být), prášek do pečiva; na polevu pak ještě 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce horké vody, 150 g moučkového cukru a kůru z citrónu

Jak na to?

  • Vejce s cukrem utři do krému. Přidej kůru z citrónu a pomalu přilévej mléko a rozehřáté máslo.
  • Prosej mouku a společně s práškem do pečiva ji přidej k vytvořené tekuté směsi. Všechno dohromady vyšlehej a pak pomalu zapracuj olej.
  • Předehřej si troubu na 180 °C, vymaž a vysyp si formu.
  • Do části těsta můžeš přidat kakao, ale nemusíš. Pokud ho přidáš, udělej ve formě světlou vrstvu, tmavou a pak znovu světlou. Bude to vypadat pěkně!
  • Bábovku peč 40 minut do zlatova. Po upečení ji přendej na talíř a nech ji vychladnout.
  • Je čas na polevu. Do misky nalij šťávu z citrónů a horkou vodu, přesej moučkový cukr a z téhle směsi vyšlehej lesklou bílou polevu. Když bude moc řídká, přidej cukr, když moc tuhá, přidej vodu.
  • Nakonec polij bábovku polevou, můžeš ji pak ještě dozdobit lístky máty. A je hotovo!

bigstock-homemade-lemon-bundt-cake-with-363012052.jpg

Osvěžující chuť citrónu uvítáš hlavně v teplejších dnech.
Bigstockphoto
Citrónová poleva dodá bábovce šmrnc!

Tvarohová bábovka s proteinem

Jestli si potrpíš na zdravější verze tradičních pokrmů, určitě nepohrdneš tvarohovou bábovkou s proteinem!

Co potřebuješ: 250 g jemného tvarohu, 200 g špaldové mouky, 250 ml mléka, 150 g xylitolu, 80 g kokosového oleje, 3 vejce, odměrku vanilkového proteinu, kypřicí prášek, špetku soli a kokosový olej ve spreji

Jak na to?

  • V míse smíchej sypké ingredience. Do nich pak přidej tekutou směs ze žloutků, mléka, tvarohu a rozpuštěného kokosového oleje.
  • Obě směsi promíchej, aby vzniklo pěkné těsto.
  • Bílky se špetkou soli vyšlehej na sníh a jemně ho vmíchej do těsta.
  • Formu na bábovku vystříhej olejem, vysyp moukou a vlij do ní těsto.
  • Předehřej si troubu na 180 °C a pak dej těsto péct na 45 minut.
  • Po upečení ji nech vychladnout ve formě, pak teprve vyklop.
  • Bábovku můžeš dozdobit oříškovým máslem, rozpuštěnou čokoládou a plátky mandlí nebo čímkoli, co máš ráda a hodí se ti do jídelníčku.

Miluješ bábovku? A máš svůj oblíbený recept? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články