Přesolená nebo řídká polévka? Pomůžou rady našich babiček

bigstockphoto.com
|
05. 02. 2021
|
Neustále hledáme způsoby, jak si usnadnit úklid, přípravu jídla nebo další běžné činnosti. Přitom ale zapomínáme na dědictví, které nám odkázaly naše moudré babičky.

Co platí na přesolenou polévku a jak zahustit omáčku bez použití mouky? Co dělat s připáleným jídlem a jak domluvit párkům, které mají tendence při vaření praskat? Máme pro tebe spoustu moudrých rad, které uplatníš nejen v kuchyni.

Přesolené jídlo

Povedlo se ti přesolit nedělní polévku nebo omáčku? Šoupni do ní nakrájený syrový brambor nebo kus chleba. Zkusit můžeš i vlhkou utěrku, kterou napneš přes hrnec. Slaná pára by se do ní měla nachytat. Pomůže prý i kostka cukru, kterou dáš na lžičku a pomalu ponoříš do polévky. Jakmile se začne rozpouštět, vyndej ji a případně použij další. Přesolené maso pak ponoř na půl hodinky do mléka.

Příliš mnoho pepře

Vezmi si dvě obyčejná jablka. Nakrájej je na větší kousky a společně s přepepřeným pokrmem chvíli povař. Jablka by měla z jídla vytáhnout přílišnou pikantnost. Pokud tenhle fígl nepomohl, nalij do pokrmu sladkou smetanu (použít můžeš i kokosové mléko).

Zahušťování bez mouky

Potřebuješ jídlo zahustit, ale nechceš používat mouku? U polévek a omáček klidně očisti větší množství zeleniny, kterou povaříš a v jídle rozmixuješ. Pomoct může i syrová brambora nebo chlebová kůra. U chleba ale počítej s tím, že po zahuštění se jídlo celkem rychle kazí. K zahušťování můžeš použít i škrob, který se, rozmíchaný ve vodě nebo mléce, hodí taky do sladkých pokrmů. Tady ale dávej pozor na opakované ohřívání, kterým pokrm zase zřídne.

bigstock-happy-family-grandmother-old-351393632.jpg

Vyzkoušej tyhle osvědčené rady. Uvidíš, že mají něco do sebe.
bigstockphoto.com
Tyhle jednoduché triky ti zachrání nejedno jídlo!

Praskající párky

Pokud máš na teplé párky chuť, rozhodně se nesnaž ohřát je během pěti minut. Kromě toho že na povrchu prasknou, budou uvnitř ještě studené. Znáš to, že jo? Párky proto ponoř do studené vody, zakryj je pokličkou a pozvolna vař na malém plamenu. I tady se doslova nabízí rada našich babiček, které do vody přidávaly trošku mléka. Během vaření do párků nepíchej vidličkou, a jakmile budou hotové, vyndej je kleštičkami.

Uplakaná cibule

Taky při krájení cibule roníš krokodýlí slzy? Aby ses jim vyhnula, dej cibuli na pár minut do rozpálené trouby nebo mrazáku. Taky je dobré při krájení často oplachovat nůž vodou a v ideálním případě ho i nahřát nad plamenem. Další babskou radou, jak zabránit pláči při krájení cibule, je vložit si do úst kousek chleba a pomalu ho žvýkat.

Připálené jídlo

V první řadě přelij všechno, co je ještě poživatelné, do jiného hrnce. Přidej k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a několik minut povař. Obojí na sebe naváže pachuť spáleniny. Před servírováním ale nezapomeň zátku vyndat!

Sražená omáčka

Sražená omáčka ti vznikne, když ji během vaření dostatečně nepromícháš a tak v ní zůstanou žmolky. Co s tím? Omáčku můžeš zkusit spravit špetkou prášku do pečiva a ponořením hrnce do studené vody. Že to nepomohlo? Vlij omáčku do mísy a prošlehávej balonovou metlou nebo ručním mixerem. Pak ji nalij zpátky do hrnce, po prohřátí přeceď přes jemný cedník do mísy, vlij zpátky do kastrolu a finálně prohřej.

Bledá a nedobrá rajská

Připravuješ rajskou omáčku a pořád ti v ní něco chybí? Dochucovat a zahušťovat ji nemusíš jenom cukrem (o tom, že to není úplně ideální, jsme psali tady). Zkus třeba rajčatovou passatu, med, klidně i nastrouhaný perník. Vybírej ale ten, který není obalený v čokoládě. Zahustit a dochutit omáčku můžeš i nastrouhanou mrkví.

Zakalený vývar

Recept na pořádný vývar jsme pro tebe připravili do jednoho z dřívějších článků. Pokud jsi během jeho vaření udělala nějakou školáckou chybku a vývar se ti zakalil, jednoduše do něj před koncem vaření vyklepni tři bílky. Nech je srazit a pak vytáhni. Vývar by měl být zase chutný a čirý.

Máš pro nás nějaký další tip nebo vychytávku? Poděl se o ni s námi v diskuzi pod článkem!

Související články