Svačinky do školy: tipy, jak je připravit zdravě, rychle a vyváženě

Shutterstock
|
13. 09. 2023
|
Svačiny do školy jsou pro větší i menší děti důležité stejně jako třeba školní učivo. Bez toho by to ve škole taky nešlo. Nebo možná i šlo, ale kvalita školního dne by šla prostě rovnou do háje.

A se školními svačinkami je to úplně stejné. Bez nich se to sice jakž takž dá, ale není to teda vůbec ono. Žaludek bude kňourat, rozhodí se soustředění, mozek bude líný, energie se vyšťaví během prvních hodin, malí hladovci budou rozladění a milá paní učitelka si rovnou může jít hodit mašli.

Ať se nám to líbí, nebo ne, svačiny do školy jsou zkrátka potřeba a neměli bychom je nějak šidit. Naopak. Když si s nimi dáme trošku práce, odměnou nám bude vědomí, že mrňous nebo puberťák ve škole nestrádá a zdravé stravovací návyky si pak ponese celý život.

S námi se tak dneska mrkneš na to, jak dětem dělat zdravé svačinky a samozřejmě budeš mít jasno i v tom, proč jsou tak důležité. Ve štychu tě pochopitelně nenecháme ani v souvislosti s praktickými nápady a tipy na super sváču.

Proč jsou svačiny do školy důležité

Když máš hlad, nejsi ve svojí kůži a všechno jde tak nějak ztuha. Není úplně těžké uhodnout, že jídlo, a to zdravě vyvážené obzvlášť, nás v různých směrech dost ovlivňuje. Tak například nám dost zásadním způsobem ovlivňuje chování a náladu. U dětí to pak platí dvojnásob.

Nedostatek energie dětem utlumí i koncentraci a ovlivní jejich výkonnost. A určitě ne směrem nahoru. Velcí školní mazáci už to s hladem sice umí nějak ošéfovat a zakručení v žaludku je nijak nerozhodí, ale to neznamená, že bychom svačiny pro tohle větší žactvo měli zanedbávat.

Vůbec ne. I puberťáci na druhém stupni jsou pořád ve vývinu a potřebují se dobře nabaštit. Bageta z automatu jim určitě neprospěje, o tom žádná. Sem tam se nic nestane, ale zdravá svačina z domu by určitě měla mít přednost častěji.

S menšími dětmi je to pak v souvislosti se svačinkami ještě tenčí led. Když není ten správný jídelní režim, mrňata mohou být plačtivější, nervózní a svým způsobem ztracená. Je to pak začarovaný kolotoč, kdy se dítku ve škole nelíbí, není celkově v pohodě, nespolupracuje a my se doma hroutíme. Přitom se mnohdy fakt stačí jen poctivě zaměřit na svačinový boxík.

shutterstock_564016699.jpg

Dítě bez svačiny je o hladu a snižuje se jeho fyzický i mentální výkon.
Shutterstock
Nemusíte točit jen rohlíky se sýrem a rohlíky se šunkou. Popusť uzdi své fantazii a připravuj svačiny století!

Svačinový tahák

Jsou děti, které si potrpí na vymazlené svačiny. A pak jsou taky děti, které by nejradši dokola a dokola točily rohlík se sýrem a rohlík se šunkou. Pokud ale člověk chce den co den oběma skupinám strávníků vychystávat epesní dobroty, které navíc zajišťují i dostatečné množství všech důležitých živin a přínosných látek, to aby měl pomalu doktorát z kreativity a nápaditosti.

Abys tak nemusela zdlouhavě něco vymýšlet, nauč se základní kombinace, které si pak už jen obměňuješ podle vlastní potřeby, možností a požadavků dítěte.

My pro tebe takový svačinový tahák, kterému už můžeš chystat čestné místo na lednici, samozřejmě máme. Pojďme tak mrknout na to, z čeho by se sváča měla skládat:

  • Ovoce a zelenina: složka plná vitamínů a minerálů i vlákniny. Superchutnou volbou tak může být třeba mrkev, jablko, hroznové víno nebo okurky.
  • Bílkoviny: ty potřebujeme k tomu, abychom nepolehávali na lavici už první hodinu. Bílkoviny zasytí, nakopnou výdrž a dodají sílu. Sáhni proto po jogurtech, sýrech, šunce nebo kuřecím mase. To klidně můžeš propašovat i do toustů.
  • Sacharidy: celozrnné pečivo, žitné chlebíky nebo placičky z ovesných vloček. To všechno jsou zdroje paliva, které věčně neposední školáčci potřebují jako sůl. S tou solí ale samozřejmě opatrně.
  • Zdravé tuky: do tohohle šuplíku už můžeme zahrnout i nějakou tu mlsku. Byť zdravou, ale pořád mlsku. S klidným svědomím tak můžeš dětem k svačince přidat i mandle, hořkou čokoládu, avokádo, burákové máslo, arašídy, makadamové ořechy nebo lískové oříšky.

Nápady, které neomrzí

Skladbu, která se dá skvěle točit dokola, a přitom mít k snědku každý den něco jiného, už znáš. A nebyly bychom to my, kdybychom ti k taháku pro úplnost nepřidaly i pár senzačních tipů na konkrétní svačinky:

  • Zkus klasický sendvič se šunkou, sýrem a zeleninou.
  • Můžeš se vytasit s jogurtem a domácí granolou a přidat ovoce.
  • Zařaď celozrnný toust s avokádem a rajčátky.
  • Pro mlsné jazýčky je tu tvaroh s medem, borůvkami a čokoládovými hoblinkami.
  • Majstrštykem může být opečený celozrnný chlebík s máslem, krůtí šunkou a čerstvým salátem.

Kočičí tip závěrem

Stravování školních dětí nás někdy může pořádně potrápit, to je normální. Když se ale letem světem na svačiny podíváme obecně, není to zase taková věda. Stačí se naučit pár zmíněných kombinací a je z tebe v cuku letu vrchní svačinářka. K tomu budeš dítěti klást na srdce, že ani pitný režim se v žádném případě nesmí šidit, a máš vyhráno.

Pak už stačí jen kontrolovat svačinové boxy a lahve, zapojit dítě do přípravy a je to. Když navíc sem tam připojíš i milý vzkaz a s přimhouřením oka přísného výživáře přihodíš i nějakou tu sladkost, svačiny se stanou fajn návykem všech zúčastněných.

Použité zdroje: TZ Košík, zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Bára Klímová

Související články