7 osvědčených rad, jak zvýšit hladinu testosteronu

Shutterstock
Komerční článek
|
14. 09. 2022
|
Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon. Mnoho lidí však netuší, že se testosteron v malém množství objevuje také u žen. Jedná se o steroidní hormon produkovaný v mužských varlatech a ženských vaječnících. V malém množství ho produkují také nadledvinky.

Během puberty je u chlapců testosteron jednou z hlavních hnacích sil všech fyzických změn, jako je nárůst svalů, změna hlasu a růst chlupů. Ve věku 25–30 let začne hladina testosteronu u mužů přirozeně klesat. Udržet si optimální hladinu testosteronu je však důležité také v průběhu dospělosti, a dokonce i ve stáří.

Jak zvýšit hladinu testosteronu u mužů? U dospělých mužů je optimální hladina testosteronu indikátorem tělesného zdraví, sníženého rizika onemocnění a dobrého sexuálního zdraví. Podle několika vědeckých studií je proto pro obě pohlaví důležité, zachovat si optimální hladinu testosteronu, obzvláště v pokročilém věku.

Zvýšením hladiny testosteronu v těle můžete docílit rychlejšího nárůstu svalové hmoty, celkové vitality a zdravého sebevědomí. Jak tedy zvýšit hladinu testosteronu u mužů? Stačí se jen řídit těmito sedmi osvědčenými způsoby.

Jak přirozeně zvýšit hladinu testosteronu: 1. Cvičte a posilujte

Slýcháte to ze všech stran. Pohyb je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence mnoha zdravotních problémů a zaručenou metodou, jak přirozeně zvýšit hladinu testosteronu u mužů.

Lidé, kteří pravidelně cvičí, mají zpravidla vyšší hladinu testosteronu. U starších lidí cvičení zvyšuje testosteron a zlepšuje jejich celkové zdraví. Nejlepším prokázaným typem cvičení pro zvýšení testosteronu v krátkodobém i dlouhodobém horizontu je vzpírání a intenzivní intervalový trénink.

cvicte_a_posilujte.jpg


Shutterstock

Jak zvýšit hladinu testosteronu: 2. Vsaďte na stravu bohatou na bílkoviny, tuky a sacharidy

Nezapomínejte, že jste to, co jíte. Váš jídelníček má obrovský vliv na produkci hormonů včetně testosteronu. Proto byste měli denně konzumovat dostatečné množství kalorií a přijímat důležité živiny, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Neustálé držení diety nebo naopak přejídání může narušit hladinu testosteronu ve vašem těle.

Jak zvýšit hladinu testosteronu: 3. Vyhýbejte se stresu a dopřejte si kvalitní spánek

Hormon mužství a hormon stresu, známý jako kortizol, jsou hormony, které spolu velmi úzce souvisí. Tyto hormony fungují jako houpačka, když jeden stoupá, druhý klesá. Dlouhodobý stres často vede ke zvýšené hladině kortizolu, což má za následek snížení testosteronu. Mimo to je nadbytek kortizolu spojován s přejídáním se a přibíráním na váze. Všechny tyto změny mohou negativně ovlivnit hladinu vašeho testosteronu. Proto je dobré, dbát na svou duševní hygienu, dostatečný spánek a vyvážený životní styl.

Jak zvýšit hladinu testosteronu: 4. Jděte na čerstvý vzduch

Vitamín D je považován za látku, která přímo ovlivňuje produkci testosteronu. Sluneční paprsky a vitamin D3 jsou skvělý způsob, jak zvýšit hladinu testosteronu u mužů. Příjem cca 3 000 IU vitaminu D3 denně může zvýšit hladinu testosteronu přibližně o 25 %. Nezbývá vám nic jiného, ​​než se pravidelně vystavovat sluníčku, nebo užívat vitamin D jako doplněk stravy.

Jak zvýšit hladinu testosteronu: 5. Užívejte vitamínové a minerální doplňky

Ačkoli se o výhodách multivitaminů vede vášnivá diskuse, konkrétní vitamíny a minerály mohou pozitivně ovlivnit vaši hladinu testosteronu. Za nejspolehlivější boostery testosteronu s nejlepšími výsledky se považuje vitamín D, hořčík a zinek. Vitamín B zvyšují kvalitu spermií a zlepšují sportovní výkon. Podle vědeckých studií mohou pomáhat také vitamíny A, C a E, i když je zapotřebí více výzkumu.

uzivejte_vitaminove_a_mineralni_doplnky.jpg


Shutterstock

Jak zvýšit hladinu testosteronu: 6. Nepodceňujte sílu přírody a vyzkoušejte bylinky

Ačkoli je jich málo, některé bylinky mohou skutečně fungovat jako přírodní posilovače testosteronu. Bylina, která se osvědčila nejlépe, se nazývá ashwagandha neboli vitánie snodárná. Tato rostlina dokáže zvýšit hladinu testosteronu u neplodných mužů a podpořit produkci spermií. Mimo to snižuje hladinu kortizolu o cca 25 %. Pomáhat může také zázvor, škornice, mucuna pruriens, nebo shilajit.

Jak zvýšit hladinu testosteronu: 7. Pravidelný sex

Většinu z vás to nepřekvapí. Sex vyvolává pocit dominance, úspěchu a síly, což je pro testosteron naprostá kalorická bomba. Hladina testosteronu po sexu stoupá u mužů i žen. Aktivní sex dokáže zvýšit hladinu testosteronu u mužů až o 70 %.

Související články